fbpx
Foto: Twitter

Plenković poručio: Bez izborne reforme neće se omogućiti legitimna zastupljenost Hrvata

Autor: Dnevno.ba

Bez izborne reforme u Bosni i Hercegovini neće se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, tvitao je u srijedu premijer Andrej Plenković.

“Nakon raspisivanja Općih izbora u BiH, s Draganom Čovićem o daljnjim naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i važnosti jedinstva HNS-a BIH”, napisao je premijer u objavi na Twitteru uz fotografiju s Čovićem, predsjednikom HNS-a BiH

Plenković je istaknuo da se “bez izborne reforme neće moći omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda niti funkcionalnost institucija BiH”.

Predsjednik Zoran Milanović premijeru je u srijedu u dopisu predložio da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) je ranije tijekom dana većinom glasova donijelo odluku da se opći izbori u BiH provedu 2. listopada temeljem odredbi postojećeg izbornog zakona.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović ocijenio je da bi odgoda izbora zbog nepostizanja političkog dogovora o izbornoj reformi predstavljala kršenje temeljenih prava građana BiH, odnosno kako nikome nije dopušteno “oteti pravo biračima” da svake četiri godine izađu na izbore i glasaju.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI