fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PLENKOVIĆ PRELOMIO! Procurilo prvo ime: Tko će odgovarati za skandaloznu obnovu Banovine?

Autor: dnevno.ba

Nakon što se javnim prostorom proširila priča o kućama na Banovini, koje su nakon rata neadekvatno obnavljane te su se stoga i urušile u nedavnim potresima, oglasio se predsjednik Vlade Andrej Plenković najavljujući istrage na tu temu.

Predsjednik Vlade javno je naložio Državnom odvjetništvu da se što prije pozabavi ovom tematikom. No ono što treba imati na umu jest da je jedan od glavnih sudionika te postratne obnove bio upravo HDZ kojim doduše Plenković ravna tek zadnjih nekoliko godina. Upravo je u HDZ-ovoj vladi koncem devedesetih donešen Zakon o obnovi, a u tom danas kontroverznom zakonu sporan je onaj dio u kojem stoji da oštećene kuće tijekom Domovinskog rata ne trebaju akte za gradnju.

Drugim riječima, obnova se provodila uz izuzeće Zakona o građevinskoj dozvoli, a kuće su slijedom toga obnavljane po pravilima nekadašnjeg ministarstva za obnovu kojim je upravljao HDZ-ov Jure Radić, inače jedan od omiljenih Tuđmanovih ministara i građevinaca.

Sve negativne strane takvog stihijskog pristupa razotkrio je potres koji je pogodio petrinjski kraj, a u kojem su se prema tvrdnjama stručnjaka i stanovnika toga kraja rušile kuće koje je država gradila u sklopu obnove nakon rata točnije u periodu od 1995-te do 2000-te godine. Kao što je poznato ta je obnova za koju istrage danas uz Plenkovića najavljuje i ministar Horvat financirana uglavnom iz džepova poreznih obveznika, a da priča bude do kraja apsurdna ključni protagonist obrane bio je aktualni sisački župan Ivo Žinić koji u tom procesu ne vidi ništa sporno.

Međutim, upućeni svjedoče kako je nakon ovih spoznaja u vrhu HDZ-a održan sastanak na kojem je otvorena mogućnost Žinićeva razriješenja. Plenković se navodno odlučio obračunati s tim poslijeratnim repovima, s kojima on uistinu nema ništa, Horvat je navodno već odlučio pozvati Žinića na razgovor kako bi podbrobnije provjerio koja je njegova uloga u svemu tome. Nije nemoguće da župan uskoro bude pozvan na razgovor u Uskok budući da je Državno odvjetništvo najavilo kako će Uskok od policije zatražiti provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja sumnje u moguće propuste u obnovi nakon rata.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});