fbpx
Foto: Željko Puhovski/Cropix

Plenković u EP-u: BiH ne smije biti zadnji vagon na vlaku koji ide prema EU

Autor: Dnevno.ba

Europski put Hrvatske je priča o uspjehu, poručili su i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber, povodom posjeta premijera Andreja Plenkovića Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje se obratio zastupnicima na plenarnoj sjednici.

U svome je govoru premijer Plenković rekao kako Hrvati posebno dobro razumiju rusku agresiju na Ukrajinu jer:

“Hrvatska je također bila žrtva agresije, u to vrijeme velikosrpske politike Miloševićevog režima”, rekao je Plenković i dodao kako postoje paralele i u ruskom negiranju samog identiteta Ukrajine i Ukrajinaca kao naroda, te u “gotovo nevjerojatnom narativu o denacifikaciji Ukrajine”.

“Slično kao i u agresiji na Hrvatsku, i kad je riječ o identitetu i denacifikaciji, zaključio je premijer, prenosi Večernji list.

Govorio je i o BiH.

“Uvijek smo bili i za davanje statusa kandidata BiH jer smatramo da ova zemlja ne bi smjela biti zadnji vagon na vlaku zapadnog Balkana koji ide prema EU. To bi bila povijesna nepravda. Mi smo jedna država koja potiče članstvo BiH u EU. Želimo hitnu soluciju za promjenu izbornog zakona koje bi omogućile pravedne izbore u BiH”, kazao je Plenković dodajući da ih svim srcem podupiru u europskoj budućnosti.

“Ucjenjivanje je vrlo loša politika, mi smo bili žrtva ucjenjvianja prije ulaska u EU, to ne volimo. Uvijek zagovaramo dobre argumente i dogovor s partnerima. Primjetio sam da mnoge članice su malo suzdržane. Ne znaju koja je matematika i kalkulacija glasanja u Vijeću”, rekao je Plenković.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI