fbpx
Foto: Josko Ponos / CROPIX

Plenković u Kninu kazao da su hrvatski branitelji kamen temeljac slobode, dotaknuo se i Bosne i Hercegovine

Autor: dnevno.ba

U svom današnjem govoru u Kninu premijer Andrej Plenković istaknuo je da su hrvatski branitelji kamen temeljac naše slobode i demokracije. Dotaknuo se i Bosne i Hercegovine, ali i o optužbi o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995. godine te najavljenih optužnica iz Beograda.

– Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratile su do tada najveći dio okupiranih teritorija. To nam je kasnije omogućilo i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i povratak posljednjeg dijela otrgnute hrvatske zemlje čime smo iz rata izašli kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavnopravnom vlašću RH – rekao je.

U svom je govoru između ostalog naglasio i kako je Oluja omogućila i mir u Bosni i Hercegovini.

– Omogućila je oslobađanje dijela teritorija BiH. U Bihaću spriječeno je ono što se dogodilo u Srebrenici, a u Srebrenici se dogodio genocid – dodao je, poručivši kako će Hrvatska ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata i u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda – “jer nema europske BiH sve dok svi njeni građani, osobito Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski predstavljeni u predstavničkim i izvršnim tijelima zemlje”. Preduvjet za to je pravedan izborni zakon, zaključio je u svom govoru.

U govoru je istaknuo i kako se u posljednje vrijeme Hrvatsku pokušava prokazivati lažnim, jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995. godine.

– Iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Haagu i potkrijepili dokumentima. Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorij drugih država, neprihvatljivi su. Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvijek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima – rekao je između ostalog.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI