fbpx
Foto: Damir Krajac/Cropix

Plenković: Važno je da Hrvatima u BIH nova koalicija osigura legitimnog člana Predsjedništva

Autor: Dnevno.ba

Zastupnik u hrvatskom Saboru Nevenko Barbarić pitao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o strategiji Vlade Hrvatske za Hrvate izvan te države u narednih deset godina, što je ocijenio i kao veoma bitnu temu za BiH.

Istaknuo je zastupnik Barbarić i da je politika Plenkovića za “opstanak i opstanak Hrvata u BiH” već dala rezultate.

“Osobito u Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati konstitutivni narod, trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike što mislim da se dogodilo kada je riječ o izborima za parlamente ili županijske skupštine. Ono što je važno je da se ta situacija dogodi kroz nove koalicije i nove institucije vlasti kada je riječ o članu Predsjedništva BiH, tada ćemo zaokružiti taj proces. Naša potpora je snažna i dugotrajna”, kazao je Plenković.

Danas je jednak stav ponovila i europarlamentarka Željana Zovko tijekom usvajanja izvještaja o novoj strategiji za proširenje Europske unije koja se odnosi i na države Zapadnog Balkana, koja je pozvala novu koaliciju koja će činiti vlast u BiH nakon održanih Općih izbora, da počne sa procesom “ograničenih ustavnih reformi” i izmjenom Izbornog zakona BiH, što je jedan dio teksta sporazuma koji se pojavio u javnosti, a koji bi 29. studenog trebali potpisati HDZ i stranke Osmorke.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI