fbpx
Foto/Ilustracija: Bild.ba

Plenkovićev savjetnik i vodeći hrvatski intelektualci na Milanovićevoj strani po pitanju BiH: “Pod svaku cijenu…”

Autor: Dnevno.ba

Čini se kako su vodeći hrvatski intelektualci, koji su okupljeni u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, na strani predsjednika Republike Zorana Milanovića kada je u pitanju aktualna situacija u Bosni i Hercegovini.

Naime, HAZU je nedavno usvojila memorandum o tome kako se prema susjednim zemljama, konkretno – Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori treba odnositi Republika Hrvatska kada je u pitanju europski put tih zemalja.

HAZU ističe, među ostalim, po pitanju BiH: “Treba im osigurati suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH. Bez toga, kao podanike ih se prisiljava da napuštaju vjekovna obitavališta na povijesnom hrvatskom etničkom prostoru“.

Memorandum je objavljen na stranicama HAZU-a, u cijelosti ga možete pogledati OVDJE, nastao je u veljači, a objavljen je neki dan, podsjeća Bild.ba.

Jedan od članova HAZU i bivši predsjednik ove institucije akademik Zvonko Kusić posebni je savjetnik hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića, a ovakav stav akademije u kojem piše što se bh. Hrvatima treba osigurati pod svaku cijenu posebno je zanimljiv u kontekstu izjava Zorana Milanovića koji tvrdi kako se Finsku i Švedsku ne treba pustiti u NATO dok se u BiH ne riješi izborni zakon, dakle, izborni zakon, pod svaku cijenu, makar to bio i neulazak dviju država u NATO.

Kad je nešto “pod svaku cijenu” onda to podrazumijeva apsolutno sve načine na koji se cilj može postići. Akademici su to poručili hrvatskim institucijama, posebno vladi koja ima i najveći realni utjecaj: Učinite to pod svaku cijenu. Nemojte, dakle, okolišati. Koliko god težak korak bio, izvolite ga osigurati, poručuju, prevedeno na jezik običnih ljudi, akademici.

HAZU okuplja najuglednije hrvatske intelektualce i ako su oni nešto napisali onda to zasigurno i misle i stoje iza toga. Dokument je nastao u veljači, prije ikakvog spomena da bi Finska i Švedska trebale ući u NATO i prije nego se uopće njihovo članstvo u NATO-u i teoretski moglo spojiti s izbornim zakonom u BiH.

S obzirom na to da je akademik Kusić posebni Plenkovićev savjetnik, a da je “pod svaku cijenu” ostalo dio memoranduma i prije nekoliko dana kada je HAZU stav službeno iznijela, onda je i više nego jasno da HAZU stoji na Milanovićevoj liniji po pitanju BiH i poziva da se Hrvate u toj zemlji spasi – pod svaku cijenu.

Zašto to rade tiho i u obliku usvajanja memoranduma, a ne kroz (svakodnevni) javni pritisak, nije jasno. Upravo su intelektualci ti koji bi vrlo glasno trebali govoriti o svim anomalijama u nekom društvu. HAZU je očito stalo do bh. Hrvata kad apeliraju na ovaj način, ali apel ne bi smio biti ovako tih, nego, naprotiv, puno glasniji i jasniji.

No, ovo je također vrlo dobar pomak, dobro je, naime, znati da posebni savjetnici premijera usude podržati stav s kojim sam premijer i nije na “ti”. Ako to urade i glasnije i razglase na sva zvona, nitko neće profitirati više od bh. Hrvata, a to je, valjda, svima cilj.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI