fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PLENKOVIĆEVA VLADA namjerava kazniti Milanovića zbog protivljenja epidemiološkim mjerama?

Autor: Dnevno.ba

Premijer RH Andrej Plenković na sjednici vlade objavio je kako vlada planira uvesti sankcije oko covid-potvrda.

Rekao je kako sankcije čekaju “one koji se ponašaju kao da odluka Stožera ne postoji”.

“Na prosvjede potiču politički eksponirani ljudi, ne vjerujem da je njima bris problem. Pogotovo onima koji potiču na prosvjede, a primili su jednu, dvije ili tri doze. Zaštićeni su kao lički medvjedi, a potiču na neposluh. Zato sam naložio ministrima da uvedemo sankcije za ove koje će se ponašati tako da odluke koje Stožer donosi na temelju zakona bagateliziraju, ignoriraju i pozivaju na građanski neposluh. To ne dolazi u obzir”, rekao je.

Index piše kako se Plenkovićeva najava o uvođenju sankcija oko covid-potvrda odnosi na čelnike gradova, općina ili institucija koji se oglušuju na odluku o obveznim covid-potvrdama i odbijaju je provesti.

Naime, trenutno nema zakonskog uporišta za kažnjavanje lokalnih čelnika poput sinjskog gradonačelnika Mire Bulja koji je rekao kako on u Sinju neće provoditi odluku o obveznim covid-potvrdama te je pozvao građane da usluge lokalnih institucija koriste kao prije odluke Stožera. Bojkot odluke o covid-potvrdama objavili su i načelnik Primoštena Stipe Petrina te gradonačelnik Čabra Antonio Dražović.

Vlada planira promijeniti zakone kako bi ih mogla kazniti. Po trenutnim odredbama sankcije može snositi šef lokalnog stožera zbog neprovedbe mjera, ali ne i lokalni politički čelnik. To Plenkovićeva vlada namjerava u najkraćem roku promijeniti zakonskim izmjenama.

No iz vlade je neslužbeno potvrđeno da bi sankcije koje planiraju uvesti obuhvaćale i predsjednika Zorana Milanovića koji je objavio da covid-potvrde neće uvesti u Ured predsjednika. Kako to točno planiraju izvesti, nije još posve jasno.

Nakon otvorenog dijela sjednice vlade trebali bi se definirati detalji, a nakon toga su planirane i izjave za medije.

“Tu ćemo biti čvrsti i ustrajati u ovome i zato očekujem promjene zakona, prekršajne sankcije za one koji misle da su tako jako pametni, pametniji nego većina ljudi na svijetu. E nisu. Nisu pametni. Demagogija, populizam i podilaženje nepotrebnim strastima nisu normalni ni korektni. Ako imaju neku drugu političku ambiciju, onda neka to kažu, nego da glume velike slobodare, a zaštićeni su booster dozom kao lički medvjedi”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

“Razumijemo da se netko ne želi ili ne može cijepiti, ali onda sudjelujte u životu tako da imate potvrdu”, dodao je na kraju.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});