fbpx

Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu

Autor: Fena

DAVOS - U Davosu danas počinje Svjetski ekonomski forum, mjestu u kojem se okupljaju svjetski čelnici i gdje se govori o strategijama budućnosti i pokušavaju naći odgovori na aktualne probleme.

Ovogodišnji sastanak Svjetskog ekonomski foruma (WEF) u Davosu bit će usredotočen na dugoročne globalne probleme poput klimatskih promjena, najavili su organizatori uoči skupa, a na kojem neće biti ključnih svjetskih vođa uključenih u trenutne krize.

Čelnici SAD-a, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 sudionika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Washingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade oko izgradnje zida na granici sa Meksikom, dok njegov francuski kolega Emmanuel Macron ima posla s prosvjedima “žutih prsluka”, javlja N1.

Međutim, summit poslovnih čelnika i političara u švicarskim Alpama okupit će predstavnike više od  100 zemalja, među kojima njemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Shinza Abea, predsjednika Izraela Benjamina Netanyahua i afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija.

– Ako pogledate uokolo, vidjet ćete da su svi zaokupljeni upravljanjem krizama – rekao je osnivač WEF-a Klaus Schwab novinarima u sjedištu organizacije nedaleko od Ženeve.

Dodao je da u Davosu žele dugoročan pogled na to.

Davos bi trebao biti mjesto gdje se čelnici bave širim pitanjima, naglasio je Schwab, poput budućih učinaka sadašnje digitalne revolucije koji su sažeti u temu sadržaja ovogodišnjeg sastanka: “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne svjetske arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije”.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI