fbpx

PODACI ZA STUDENI Pogledajte koliko iznosi sindikalna potrošačka košarica u BiH

Autor: dnevno.ba

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec studeni ove godine iznosi 2.190,30 KM i za 88,59 KM je skuplja od potrošačke košarice za listopad.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za rujan 2021. iznosila je 998 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za dvije KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,56 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Samu potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana – 48 posto; stanovanje i komunalne usluge – 14,2 posto; higijena i održavanje zdravlja – 8,6 posto; obrazovanje i kultura – 6,4 posto; odjeća i obuća – 11 posto; prijevoz – 6,3 posto i održavanje domaćinstva – 5,5 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja uključeni su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, navodi se u priopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

(FENA)

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI