fbpx

Podignuta optužnica protiv 12 osoba zbog sudjelovanja u sukobima na području Sirije i Iraka

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 12 osoba, državljana BiH, koji se terete da su postali članovi organizirane terorističke grupe i protuzakonito sudjelovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

Optuženi se terete da su u tjekom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane na području Bosne i Hercegovine, izvan zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH u nekoliko gradova i mjesta na području naše zemlje prihvatili radikalnu ideologiju tzv. Islamske države organizirane na teritoriju Sirije i Iraka te prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koje djeluju na području Sirije i Iraka a koje su od strane Vijeća Sigurnosti UN-a proglašene kao terorističke organizacije i skupine.

Optuženi se terete da su organizirano i u dogovoru s njima poznatim osobama, odlazili u Tursku, odakle su ilegalno prelazili na teritoriji Sirije gdje su boravili više mjeseci te učestvovali u terorističkim aktivnostima ovih terorističkih grupa u Siriji i Iraku.

Optuženi se terete za krivična djela Organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stavak 2. KZ-a BiH u vezi s krivičnim djelom Terorizam iz članka 201. stav 1. Krivičnog zakona BiH i kazneno djelo protuzakonitog pridruživanja vojnim snagama, organiziranim, obučenim, opremljenim ili mobiliziranim protivno Zakonu o obrani BiH iz članka 162.a KZ BiH.

Tužiteljstvo  BiH u ovom predmetu provelo je višemjesečnu i detaljnu istragu u suradnji s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH kao i partnerskim agencijama u borbi protiv terorizma iz regiona i svijeta.

Tjekom aktivnosti realiziranih po nalogu Tužiteljstva  BiH i provedenih udruženih policijskih akcija i aktivnosti s ciljem lišenja slobode i pretresa objekata koje koriste osumnjičeni, pronađeni su dokazni materijali među kojima je oružje, bombe, streljivo i specijalistička vojna oprema, čija nabava i držanje ni pod kojim uvjetima nisu dozvoljeni civilima i građanima BiH, a koja će biti korištena kao dokazni materijal u postupku.

Optuženi su:

Fatih (Avdulah) Hasanović, zvani “Ebu Sara”, rođen 29.04.1991. godine u Zvorniku
Enes Mešić, rođen 07.01.1987. godine u Tuzli
Jasmin Jašarević, zvani “Ebu Rewaha i Japa” rođen 09.08.1987. godine u Tesliću
Emin Hodžić, rođen 28.10.1992. godine u Sarajevu
Mirza Kapić, rođen 07.06.1980. godine u Banja Luci
Salko Imamović, rođen 23.09.1986. godine u Sarajevu
Adem Karamuja, rođen 28.02.1983. godine u Kaknju
Fikret Hadžić, rođen 05.10.1957. godine u Slapnici
Enver Lilić, rođen 01.05.1977. godine u Han Pijesku
Ibro Delić, rođen 18.01.1971. godine u Žepču
Samir Hadžalić, rođen 12.09.1986. godine u Doboju
Mehmed Tutmić, rođen 28.02.1958. godine u Zenici

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 25 svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo više od 100 dokaznih materijala.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

Tužiteljstvo  BiH zajedno s partnerskim agencijama nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i svih krivičnih djela koja imaju veze s terorizmom i terorističkim aktivnostima, s ciljem stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI