fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Poduzima li Sveta Stolica nove poteze protiv Međugorja?

Autor: Dnevni list

MEĐUGORJE - Nakon što je kardinal Gerhard Müller, prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vjere, zabranio “nastup” Vicke Ivanković-Mijatović zakazan za 21. lipnja u talijanskoj Sestoli gdje je trebala govoriti o tzv. međugorskim ukazanjima i nakon što je američki nadbiskup Robert Carlson, po zahtjevu iz Vatikana, zabranio nastup još jednog “vidjeoca” Ivana Dragičevića, zakazanog u američkom St. Louisu, portal catholic.org navodi kako je moguće da je Sveta Stolica odlučila poduzeti konkretne poteze protiv Međugorja. No, ovo nije ništa novo.

Naime, godine 2013. Kongregacija za nauk vjere objavila je “smjernice” prema kojima se nalaže zabrana održavanja događaja ili bilo kakvih aktivnosti koje promoviraju takozvana međugorska ukazanja, odnosno prema kojima se pretpostavlja kako su se ukazanja dogodila. Utemeljeno je i posebno vatikansko povjerenstvo koje je završilo svoj posao i izvješće predalo Kongregaciji, a koje se do sada vjerojatno našlo i pred Svetim Ocem. Zasad nikakva nova službena odluka nije objavljena, no zanimljivo je kako su “vidjeoci” aktivniji u zadnje vrijeme, ali samim time i Vatikan.

Otkazivanje nastupa

Iako je prošlo nekoliko godina od završetka izvješća vatikanskog povjerenstva, čini se, barem su takve indikacije, da Sveta Stolica smatra kako navodna ukazanja nisu vrijedna vjerovanja. Svaki nastup “vidjelaca” koji je bio zakazan u nekoj od župa diljem svijeta u posljednje vrijeme otkazan je po naredbi iz Vatikana preko lokalnog (nad)biskupa.

Osim spomenuta dva, otkazan je i nastup Ivana Dragičevića zakazan u crkvi u talijanskom Mestrinu, a po naredbi nadbiskupa Antonija Mattiazza. Organizator je ispočetka tvrdio kako je imao dozvolu za to, no da je ona povučena po naredbi iz Vatikana.

Osim nastupa u talijanskoj Sestoli, otkazan je i nastup Vicke Ivanković-Mijatović u Sao Paolu. Naime, Vicka je bila pozvana na proslavu 50. jubileja zaređenja oca Guiseppea Somettija, talijanskog svećenika koji služi u Brazilu 40 godina, brinući se za napuštenu djecu i ovisnike. Planirano je da Vicka svjedoči o “međugorskom fenomenu”. Još jedna međugorska “vidjelica” trebala je nastupati u Južnoj Americi.

Zabrana promoviranja

Marija Pavlović bila je u siječnju pozvana svjedočiti i to u nekoliko župa u Nikaragvi, Ekvadoru, Peruu i Venezueli. Iako se pretpostavlja da su lokalni biskupi opomenuti od crkvene Kongregacije za nauk vjere, organizatori su kao razlog otkazivanja naveli kako je nastup otkazan “zbog osobnih razloga”.

Već ranije smo naveli kako je nadbiskup Robert Carlson poslao službenu obavijest župama u SAD-u u kojoj je naveo kako je “zaprimio zahtjev od Kongregacije za nauk vjere da podsjetim svakog vjernika da ne sudjeluje u događajima koji promoviraju takozvana ukazanja u Međugorju i posebice gospodina Ivana Dragičevića”.

Zabrana hodočašća i konferencija

Što se tiče pitanja “međugorskog fenomena”, catholic.org navodi kako je vatikansko povjerenstvo već donijelo zaključak kako su navodna ukazanja u Međugorju lažna, a njihovi izvori navode kako Crkva to zasad mudro ne želi objaviti zbog publiciteta oko ovog pitanja i mogućeg kaosa koji bi nastao nakon objave.

“Ono što vidimo iz nedavnih izjava i stavova crkvenih autoriteta je jasan stav kako nijedan katolik ne smije sudjelovati u događajima koji pretpostavljaju autentičnost Međugorja”, navodi teolog Colin Donovan koji podsjeća kako je crkvenim dužnosnicima (biskupima, svećenicima, kapelanima…) ranije bilo zabranjeno organizirati hodočašća, dok se sad izričito zabranjuju i konferencije ili slične aktivnosti.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});