fbpx
Nezavisne.com

Pogledajte tko su novi članovi Predsjedništva

Autor: dnevno.ba

Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić, prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima, budući su članovi Predsjedništva BiH. Pobjeda prvih dvoje je vrlo izvjesna, a isto možemo reći i za Komšićevu, premda Krišto prema SIP-u ima prednost iz nereprezentativnog uzorka.

Među članovima Predsjedništva BiH u predstojećem mandatu dvoje je novih, koji će po prvi put obnašati ovu dužnost, dok je Željko Komšić reizabran u Predsjedništvo.

Oko Bećirovića su se ujedinile brojne stranke oporbe, predvođene tzv. Trojkom u Sarajevu (SDP, Narod i pravda i Naša stranka), no Bećirović je formalno član Socijaldemokratske partije, s kojom je još od 1993. godine.

Rođen je 28. studenog 1975. u Tuzli, gdje se školovao.

Diplomirao je u tom gradu na Filozofskom fakultetu, a magisterij i doktorat je završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Oženjen je i otac dvoje djece. Angažiran je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Tuzli u zvanju izvanrednog profesora za užu nastavno-znanstvenu oblast Suvremeno doba, a autor je i više knjiga i znanstvenih radova.

U politiku, kao dužnosnik, ušao je 1998. godine i od tada je u zastupnik skupštinama, od tuzlanske, preko federalne i državne, gdje je bio i u ovom mandatu.

Željka Cvijanović rođena je 1967. godine u Tesliću. Cvijanović, koja je aktualna predsjednica RS-a, pripala je titula prve žene u sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1996. godine.

Cvijanović je u rodnom Tesliću završila osnovnu i srednju školu. Fakultetsko obrazovanje stekla je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci i Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Profesorica je engleskog jezika. Završila je i poslijediplomski studij na Pravnom fakultetu iz područja diplomatsko-konzularnog prava.

Radila je kao nastavnica i profesorica engleskog jezika, kao viša prevoditeljica, a potom i kao asistentica u Misiji Europske unije u BiH, kao savjetnica predsjednika Vlade za europske integracije i suradnju s međunarodnim organizacijama, a obavljala je i obavljala je poslove šefa Ureda predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i europske integracije, a bila je i članica stručnog povjerenstva Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju Narodne skupštine Republike Srpske.  Obnašala je dužnost ministra za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Republike Srpske, a u prethodnom sazivu bila je predsjednica Vlade Republike Srpske. Udana je i majka dvoje djece, piše Avaz.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI