Policija nakon 21 godine otkrila ubojice bankara Ibrahima Dedića!?

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Zagrebačka krim policija nakon 21 godine otvara slučaj ubojstva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, vlasnika Promdei banke, koji je likvidiran u Zagrebu u srpnju 1999. godine. Policija je privela nekoliko osoba koje dovode u izravnu vezu s ubojstvom.

Informaciju je danas potvorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostujući u Novom danu N1.

“Jutros me glavni ravnatelj policije izvijestio da je policija privela nekoliko osoba koje se dovodi u vezu s ubojstvom bankara Ibrahima Dedića iz 1999. godine”, rekao je danas ministar Božinović.

Istražitelji su jučer u Heinzelovoj cijeli dan obavljali razgovore s više osoba koje dovode u vezu s ovom likvidacijom. Nakon godina rada tim istražitelja zagrebačkog Odjela za krvne delikte vjeruje da ima dovoljno čvrste dokaze da ubojicu smjesti iza rešetaka.

U srpnju 1999. godine za zagrebačkim Sveticama likvidiran je Ibrahim Dedić, kontroverzni bankar, kojega su ubojice dočekali na ulazu u njegovu zgradu. Prema pričanju susjeda, Dedića su dočekala trojica muškaraca, ubila ga i pobjegla crnim BMW-om njemačkih registracija. Jedan egzekutor je tada ranio drugoga pa je ostao i njegov krvavi trag, ali sve dosad se nije otkrilo tko je ubio bankara.

Neki svjedoci na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji su s tim povezivali Željka Šobota. Prema nekim pričama, Šobot je bio taj koji je najprije ranio Dedića pa su kasnije Dedićevi ljudi likvidirali Šobota, a nakon toga pak Šobotovi iz osvete Dedića.

Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj i Jugoslaviji na Sveticama, pored stana u kojem je živio. Promdei banka je u svojim najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i bila teška oko 53 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Velika medijska afera izbila je godinu dana kasnije kad je objavljeno da Promdei banka duguje Narodnoj banci Bosne i Hercegovine 19 milijuna njemačkih maraka, a nekoliko mjeseci nakon toga Promdei banka je zamrznula šest milijuna dolara namijenjenih obnovi kuća u Brčkom.

Treba reći i da je sin ubijenog Dedića tužio Republiku Hrvatsku i tražio odštetu od 10 milijuna kuna.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI