fbpx

Politički ološi, strvinari i presuđivane hijene pokušali zloupotrijebiti ubistvo Davida Dragičevića u svoje prljave političke svrhe i jalove poene!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

U Bosni i Hercegovini, koja je podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno invalidnom, malo što funkcionira u skladu s europskim civilizacijskim standardima, piše Josip Šimić-Đinđić!

Nevjerojatna količina političke i pravosudne bahatosti i prezira prema građanima ove zemlje od strane političke i pravosudne klase kontinuirano upropaštava zemlju strovaljujući je na civilizacijsko dno. Borba za stranačke političke poene i pravosudne pozicije i privilegije obnašatelja političkih i pravosudnih funkcija, potisnuli su opći interes za koji bi se trebali zauzimati i po kojem bi se trebali prepoznavati. To se čak i ne skriva od očiju javnosti! To se zloupotrebljava.

O svemu tome tako svjedoči slučaj bh. parlamentaraca Damira Arnauta i Zukana Heleza, koji su zarad svojih jeftinih lešinarskih političkih poena pokušali zloupotrijebiti ubojstvo Davida Dragičevića i neumornu, strpljivu i pravednu, ali dugogodišnju borbu oca ovog ubijenog mladića Davora Dragičevića i njegovog pravnog zastupnika Ifeta Ferageta, advokata iz Sarajeva, u svoje političke svrhe.

Arnaut je – kako bi se reklo našim „političkim rječnikom – politički preletačević (papak), koji je bio u SBB stranci, a potom prešao u Našu stranku.

Tako je Davor Dragičević na današnjoj press konferenciji održanoj ispred OHR-a u Sarajevu ozbiljno optužio političare Damira Arnauta i Zukana Heleza, da tragediju njegova ubijenog sina, ovi parlamentarci zloupotrebljavaju u svoje političke svrhe.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, danas je bio ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bi izrazio protest zbog činjenice da nije utvrđen termin sastanka Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i advokata Ifeta Ferageta.

Umjesto toga, Davoru Dragičeviću i Ifetu Feragetu je ponuđeno da ih zastupaju članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH i to Damir Arnaut, Zukan Helez i Mirjana Marinković-Lepić, što su Dragičević i Feraget odbili.

„Razlog mog današnjeg dolaska je čista zloupotreba od strane Damira Arnauta i Zukana Heleza, jer su sa mnom ispred šatora neke druge stvari dogovorene. Prije svega, nisu oni dogovarali sastanak sa Kristijanom Šmitom, nego ja i “Pravda za Davida” i to da se organizuje sa advokatom Ifetom Feragetom. Ovo je još jedan vid zloupotrebe tragedije i ubistva mog djeteta u političke svrhe, nažalost koji sad koriste Damir Arnaut, Zukan Helez i Mirjana. Oni su članovi parlamentarne istražne komisije“ – rekao je Dragičević. Dodao je da su jučer zvali njegovog advokata Ferageta: „Damir Arnaut je rekao Ifetu, to je tako jadno “Imaš li šta da poručiš Šmitu preko mene” – naveo je danas za medije Dragičević.

 

Ne postoji način, kojim bi se mogao opisati ovakav jedan, ali jadan, neuspio pokušaj ponižavanja advokata Ifeta Ferageta i Davora Dragičevića za sve ove godine njihove neumorne borbe, te rada advokata Ifeta Ferageta, koji na slučajevima ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića radi „pro bono“ godinama, a koje slučajeve neriješenih ovih ubistava ova dva mladića, je tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nekoliko puta spomenuo u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a. I dok Feraget radi „pro bono“, Arnaut i Helez u svoj džep svaki mjesec „smite“ po 7 tisuća maraka.

Zamislite, da politički papak Arnaut pita advokata Ferageta: “Imaš li šta da poručiš Šmitu preko mene”, kao da advokat Feraget ne može doći do visokog predstavnika?!

Gdje je Arnaut bio (vjerojatno ni na mapi), kada su advokat Ifet Feraget, Muriz Memić i Davor Dragičević održali nekoliko sastanaka u zgradi OHR-a osobno sa tadašnjim visokim predstavnikom Valentinom Inzkom?!

Gdje je Arnaut bio, kada su dana 11. 12. 2018. godine, Davor Dragičević, Muriz Memić i njihov advokat Ifet Feraget održali tada sastanak u zgradi Delegacije Europske unije sa specijalnim predstavnikom Europske unije za BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom i ambasadorima zemalja članica EU u BiH. Uoči sastanka, advokat Feraget je tada istaknuo kako je u pitanju izuzetno važan susret i kako je izuzetno važno da se ambasadorima prezentira problem nepostojanja vladavine prava u BiH, kao i izostanak reakcije VSTV-a.

Sastanku, kojim je tada predsjedavao Wigemark, prisustvovali su predstavnici svih zemalja Europske unije. Očevi su tada dobili podršku svih predstavnika zemalja Europske unije, a ambasador Hrvatske istaknuo je tada kako “nije više bitno šta će uraditi očevi, nego šta će uraditi Europska unija po ovom pitanju.” Sastanak je tada umjesto predviđenih 45 minuta trajao sat i pol. 

Gdje je Arnaut bio, kada je dana 29. 04. 2022. godine, kako je portal Dnevno.ba tada i objavio, a advokat Ifet Feraget prethodno za naš portal potvrdio, te ponovno ovaj portal tada objavio i najavio, sarajevski odvjetnik Ifet Feraget, pravni zastupnik porodica ubijenih mladića Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke, odnosno pravni zastupnik očeva ovih ubijenih mladića, održao je, 29. 04. 2022. godine, u 12,00 sati, sastanak u zgradi Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, sa šefom Odjela za vladavinu prava EU u BiH i drugim predstavnicima te institucije.

Nakon tada sastanka, ispred zgrade Delegacije EU u BiH prisutnim medijima se obratio advokat Ifet Feraget, koji je iznio detalje sa održanog sastanka, poručivši između ostaloga: „…Mi imamo punu podršku Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao i svih zemalja članica Europske unije…“!

Opis nije dostupan.

I sada se Arnaut fol nekom nameće kao veza sa međunarodnim predstavnicima – čovjek koji je do prije par mjeseci bio nepoznata i beznačajna ličnost za bh. političku scenu.

Danas sam svojim Facebook statusom to ovako opisao: „Politički ološi, strvinari i hijene bi da se “okoriste” i jeftine političke poene na ubistvu jednog mladića pokupe, nastojeći samoinicijativno predstaviti sebe kod OHR-a i međunarodne zajednice, kao “moćne” i “utjecajne”, kao da nešto “rade”, a u stvari su miševi pokisli. Ništa se ne razlikuju od drugih. Isti igrači, samo drugi dresovi. Sramota Damire Arnaut i drugi politički preletači. Tebi Davore i Murizu bez uslovna podrška. Pravda za Dženana i Davida. Advokat Ifet Feraget je za njih Zakon, Kur’an i Sveto Pismo – profesionalna, moralna i intelektualna vertikala“.

Nakon optužbi Dragičevića, hijene se nisu oglašavale.

Da advokatu Ifetu Feragetu nije trebala nikakva jadna i bijedna veza Damira Arnauta pokazuje i današnje saopćenje OHR-a. Kako je saopćeno iz Ureda visokog predstavnika, Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izjavio je danas da je spreman da se sastane s pravnim zastupnikom Davora Dragičevića, advokatom Ifetom Feragetom.

– Želim naglasiti da razumijem to što Davor Dragičević, kao otac, želi da se razjasne okolnosti smrti njegovog sina. To je najmanje što roditelj zaslužuje u takvoj situaciji – rekao je Šmit. Dodao je da su predstavnici OHR-a već bili u kontaktu sa Dragičevićem, i da će, kako mu je jučer u direktnom razgovoru rekao, on pratiti razvoj situacije u tom slučaju, saopćeno je iz OHR-a.

Od marta 2018. godine čitava plejada političara okoristila se na borbi Davora Dragičevića i grupe Pravda za Davida. Kao lešinari kružili su oko unesrećenih roditelja obećavajući pomoć da bi se saznala istina te odgovorni za otmicu i ubistvo Davida Dragičevića priveli pravdi. Cjelokupna predizborna kampanja za opšte izbore 2018. godine bazirala se na borbi grupe Pravda za Davida. Prema informacijama kojima raspolažemo “opozicija” je te izbore i dobila, što su pokazivali izborni rezultati sve do kasno u noć kada je SNSD proglasio pobjedu, a opozicioni lideri jedva dočekali da priznaju poraz.

Odmah nakon izbora, i nakon što su zaposjednute pozicije počele su otvoreno padati maske, a politika je pokazala svoje pravo neljudsko lice koje čak i ubistvo mladića od 21 godinu posmatra kroz prizmu broja glasova. Ove činjenice natjerale su Davora Dragičevića da političarima zabrani pristup grupi Pravda za Davida, odnosno da spriječi sve dalje pokušaje iskorištavanja ubistva njegovog sina za političku promociju bilo koje stranke.

Da li je takva Davorova javno i više puta izrečena odluka ispoštovana? Naravno da nije, pa tako pune četiri godine imamo konstantne pokušaje političkog uplitanja sa ciljem skupljanja jeftinih poena na krvi Davida Dragičevića.

Posljednji takav slučaj desio se kao što je prethodno opisano, kada su Damir Arnaut i Zukan Helez uz očiglednu asistenciju pojedinaca iz okruženja visokog predstavnika pokušali da obmanu Davora Dragičevića ali i samog Kristijana Šmita, te kao članovi nekakve parlamentarne komisije za presipanje šupljeg u prazno razgovaraju sa visokim predstavnikom umjesto Davora Dragičevića i Ifeta Ferageta.

Upornošću Davora Dragičevića spriječen je još jedan pokušaj zataškavanja ubistva u režiji Arnaut-Helez preko pojedinih korumpiranih diplomata iz OHR-a.

Također, su raskrinkani privatni odnosi pojedinih političara sa nečasnim diplomatama bliskim službi Visokog predstavnika što se pokušalo iskoristiti za obmanjivanje OHR-a sa ciljem skrivanja informacija o katastrofalnom stanju u pravosuđu, ali i istine o ubistvu Davida Dragičevića. Ova dešavanja imaju elemente krivičnog djela i za očekivati je hitnu istragu domaćeg tužilaštva, ali i unutrašnju istragu u okviru institucije OHR-a.

Osim roditelja Davida Dragičevića, njihovih pravnih zastupnika i članova grupe Pravda za Davida koje ovlaste roditelji niko drugi nema pravo razgovarati, pregovarati niti vršiti bilo koje druge radnje vezane za slučaj ubistva Davida Dragičevića.

Damir Arnaut, inače bh. parlamentarac je ujedno i predsjednik Parlamentarne istražne komisije za ispitivanje stanja u bh. pravosuđu, članovi ove Komisije su, dakle Privremene istražne komisije: predsjedavajući Damir Arnaut, prvi zamjenik predsjedavajućeg Dragan Mektić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Zlatan Begić, Alma Čolo, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Dva člana ove komisije su pod optužnicama za različita krivična djela, ili su presudama nadležnih bh, sudova presuđivana za različita krivična djela, što je pravni nonsens, da lica koja su presuđivana ili su pod optužnicama za korupciju ispituju ujedno i stanje u bh. pravosuđu, koje ih procesuira.

Dana 30. 12. 2019. godine, Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja. Optužnica je potvrđena. Mektić nepravomoćno oslobođen, a postupak je u žalbenom toku.

Tijekom listopada 2020. godine, Federalna uprava policije (FUP) prijavila je Tužilaštvu BiH Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ovu banjalučku firmu, zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju BiH oštetili budžet BiH za blizu 1,68 miliona KM. Predmet je u Tužiteljstvu BiH zaveden pod brojem: T20 0 KTA 0018729 20, a predmet je još uvijek u radu.

Tijekom lipnja 2021. godine, na Općinskom sudu u Bugojnu, državni parlamentarac i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez osuđen je na šest mjeseci zatvora za krivično djelo Davanja lažnog iskaza.

Sud je optuženog Zukana Heleza osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, a optuženom Halilu Ugarku izrekao uslovnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od godinu od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a, je i 2014. godine imao problema sa zakonom, također u Bugojnu. Tada je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u kafani. U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekat u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu te su ga njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

ZADNJE VIJESTI