fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Poljoprivrednici žele između 140 i 180 milijuna KM

Autor: Dnevni list

SARAJEVO – Domaći poljoprivrednici i općenito svi proizvođači imaju velika očekivanja od nedavno imenovane federalne Vlade od koje očekuju naporan rad na rješavanju konkretnih problema, otklanjanju barijera i stvaranju povoljnijeg ambijenta.

 
Kako novog premijera i ministre ne dočekuje “ružičasta situacija”, najbolje svjedoči teško stanje u poljoprivrednom sektoru, odnosno velika potraživanja koja imaju poljoprivrednici iz prošlih godina. Prema riječima Avde Muslimovića, predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, ona prelaze 50 milijuna maraka.

– Prema našim saznanjima, ukoliko se želi poštivati sve donesene zakone, ukupna dugovanja prema poljoprivrednicima kreću se oko navedenog iznosa, jer samo za kapitalne investicije potražujemo sredstva za 2013., 2014. i 2015. godinu. Uz to, primjerice, za prošlu godinu nisu isplaćeni svi poticaji za mlijeko, kaže Muslimović.

Poljoprivredna reforma

On je pozdravio imenovanje Šemsudina Dedića za novog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH te izrazio očekivanje kako će nova Vlada raditi kudikamo bolje od prošle. Također, očekuje i skorašnji sastanak udruženja s ministrom na kojem bi se na stol iznijeli svi problemi i ponudila rješenja.

– Nužna nam je poljoprivreda reforma kojom bismo proizvodnju pomakli s mrtve točke te se nadam kako će novi ministar to i učiniti, rekao je Muslimović.
S obzirom na velika izdvajanja za poljoprivredu u zemljama Europske unije, kao i sve veća ulaganja u zemljama regije, sve veće liberalizacije tržišta, on smatra kako će bez jačeg angažmana domaćih vlasti domaća proizvodnja sve više i više propadati. U poljoprivredu se mora “usisati” mnogo više sredstava kako bi mogla opstati i na domaćem tržištu koje je preplavljeno uvoznim proizvodima.

Rebalans proračuna

– Prema tome, u već najavljenom rebalansu proračuna u FBiH, mi očekujemo da se za poljoprivredu izdvoji oko 180 milijuna maraka za 2015., jer bi tada mogli odahnuti svi pravi proizvođači, pravi poljoprivrednici. Jasno nam je kako će to biti teško izvedivo, ali vjerujemo u ovu Vladu i to da će ona imati sluha za poljoprivredu te osigurati dovoljna financijska sredstva, istaknuo je Muslimović.
Prema njegovim riječima, njih bi zadovoljio svaki iznos koji ne bi išao ispod 140 milijuna maraka te da taj novac ne mora ići kroz poticaje nego i kroz grant sredstva, ruralni razvoj i sl. S obzirom kako domaći proizvođači već petnaestak godina muku muče da opstanu i na domaćem tržištu, dok samo rijetki uspijevaju značajnije i izvoziti, jasno je kako su pred resornim ministarstvom i Vladom brojni izazovi. Na početku svog mandata imaju potporu poljoprivrednih udruženja koji su spremni na dijalog i zajednički rad.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});