fbpx

Poruka Evropska parlamenta: “U EU nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince”

Autor: dnevno.ba

U Evropskom parlamentu održana je debata povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici tokom koje su odaslane snažne poruke ne samo bh. već i svjetskoj javnosti.

Evropa nije zaboravila što se dogodilo u Srebrenici i našu vlastitu odgovornost da ne možemo spriječiti i zaustaviti genocid, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u svom govoru.

“U Srebrenici Evropa nije uspjela i suočeni smo sa svojom sramotom. Zaista, genocid u Srebrenici i dalje ostaje otvorena rana u srcu Evrope. I dalje nas progoni. To nas i dalje podsjeća na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ne ponovi. Stoga je naša dužnost pamtiti Srebrenicu zauvijek.Takođe je naša dužnost osigurati odgovornost. Pravda se mora služiti, a svi odgovorni za masakr moraju se suočiti s posljedicama svojih postupaka. Nakon 25 godina, hitnije je nego ikad više okončati nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina”, kazao je Varhelyi.

Ističe da politički lideri u BiH imaju veliku odgovornost, moraju odabrati istinu, pravdu i saradnju zbog straha i mržnje kako bi prevazišli tragične zaostavštine prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetniju budućnost za sljedeće generacije.

“U EU nema mjesta zapaljivu retoriku, a kamoli za veličanje ratnih zločinaca s bilo koje strane. Politički lideri moraju biti posvećeni zbližavanju svojih građana, posebno mladih, oko zajedničke vizije budućnosti, izgrađene na povjerenju, međusobnom razumijevanju i poštivanju jednih drugih”, rekao je on.

On je kazao da Evropska komisija nastavlja podržavati te vrijednosti u svojim odnosima sa svim zemljama Zapadnog Balkana.

“Evropska unija nastavit će podržavati Bosnu i Hercegovinu u napredovanju na njenom evropskom putu uspostavljajući društvo u kojem vladaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Kroz pristupni proces EU će nastaviti pratiti Zapadni Balkan prema pomirenju i regionalnoj saradnji kako bi izgradio mirnu i prosperitetnu budućnost za sve ljude u regionu”, poručio je evropski komesar, te je dodao:

“Priznanje naše prošlosti pomoći će nam da krenemo naprijed. Zaista, bez pomirenja neće biti dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu. Zato pozivam zapadni Balkan da djeluje u ovom smjeru, zacjeljivanje rana prošlosti i isporuči zajedničku Evropu!”.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel govorio je o tome da svim žrtvama genocida, njihovim porodicama, ali i svim građanima BiH treba poručiti “nikada više”.

“Srebrenica nije samo tragedija BiH. Govorimo o poricanju čovječnosti, kada god se dogodi masakr, genocid, masovno ubijanje nevinih ljudi, tada se poriče humanost, odbija ljudsko dostojanstvo i događa se Srebrenica u svim genocidima”, rekao je Rangel.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI