fbpx
Foto: Reuters

PORUKA IZ KREMLJA: Zapad je izazvao globalnu krizu koja prijeti svjetskom gladi

Autor: Dnevno.ba

Zapadne zemlje su izazvale globalnu krizu s hranom uvođenjem najtežih sankcija Rusiji u modernoj povijesti, tvrdi Kremlj.

“Rusija je uvijek bila pouzdan izvoznik žitarica. Mi nismo izvor problema. Izvor problema koji vodi prema svjetskoj gladi su oni koji su nam uveli sankcije”, rekao je danas Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naime, gotovo trećina svjetskih zaliha žitarica dolazi iz Rusije i Ukrajine. Ukrajina je također veliki izvoznik kukuruza i suncokretova ulja.

UN je objavio da se 36 zemalja oslanja na Rusiju i Ukrajinu za više od polovice uvoza žitarica, a među njima su i neke od najsiromašnijih država na svijetu – od Libanona preko Sirije, Jemena i Somalije do DR Konga.

Putin se slaže s procjenom UN-a
Prošlog tjedna glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je kako se vode “intenzivni razgovori” s Rusijom, Ukrajinom, Turskom, SAD-om i EU kako bi se opet omogućio izvoz žitarica iz Ukrajine, dodavši kako svjetska prehrambena kriza postaje sve gora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je Kremlj, slaže se s procjenom UN-a da se svijet suočava s prehrambenom krizom koja bi mogla dovesti do gladi, prenosi Index.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI