fbpx

Posljednji tjedni službe biskupa Perića

Autor: Oluja.info

MOSTAR - Monsinjor Ratko Perić, mostarski biskup ostat će na dužnosti biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskoga upravitelja trebinjsko-mrkanjskoga još svega koji tjedan.

Prema našim izvorima Ratko Perić 2. veljače napunja 75 godina i dužan je prema pravilu koje je u Katoličkoj crkvi uveo papa Pavao VI, a sv. Ivan Pavao II. uvrstio u Zakonik kanonskog prava, papi predati odreknuće od službe.

Doduše, papa ne mora promtno reagirati i odmah ga zamijeniti drugim biskupom. Tako je primjerice biskup gospićki Mile Bogović ostao u službi još nekoliko godina nakon što je stekao uvjete za mirovinu jer je vjerojatno imao zasluge za to, a i tražilo se najbolje rješnje za novoga biskupa u ovoj ličkoj biskupiji.

Što se tiče samog izbora biskupa, to je stroga crkvena tajna i ne izlazi izvan crkvenih krugova. Presudnu ulogu u odabiru ima nuncij te zemlje, a papa je taj koji, manje više, samo potpisuje ponuđeni prijedlog što je i logično obzirom na to koliko je zemalja u svijetu i koliko u svim zemljama ima biskupa. Neozbiljno bi bilo očekivati da papa poznaje odnose u svima njima. Hoće li biskup Perić, poput Bogovića, ostati duže na dužnosti teško je procijeniti. No, više je izgleda da će papa u ovom slučaju žurno reagirati.

U nekim medijim već su se bili pojavili neki svećenici bliski biskupu Periću kao njegovi mogući nasljednici. Međutim, sve je tu sferi špekulacija. Vrlo je velika vjerojatnoća, gotovo sigurnost, da Vatikan ovaj put neće postaviti nikoga iz Hercegovine na ovu poziciju. No, pitanje je tko bi sa strane došao i uzeo u ruke vrući hercegovački slučaj – krumpir? Naime, iako se svim silama još od 11. lipnja 1993. Ratko Perić trudio riješiti Hercegovački slučaj, veliko je pitanje je li u tome uspio?

Koliko je ovo pitanje nejasno, toliko je jasno da Ratko nije uspio uvjeriti ni svijet, ni Vatikan u svoju teoriju da su međugorska ukazanja prijevara i izmišljotina. Da nije uspio uvjeriti „svoje“ u Vatikanu dokaz je papino postavljanje poljskoga nadbiskupa Hosera za upravitelja međugorskoga svetišta, čime se ova župa izdigla iz Perićeve ingerencije. U svakom slučaju vrlo skoro ćemo znati što to Vatikan novoga sprema za Hercegovinu

 

Autor: Oluja.info

ZADNJE VIJESTI