Potpisan Sporazum o donaciji NR Kine OS BiH u vrijednosti od 10 milijuna juana

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Sporazum o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Narodne Republike Kine (NR Kine) potpisan je u Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine, а koji su potpisale ministrica obrane BiH Marina Pendeš i ambasadorica NR Kine u BiH Nj.E. Chen Bo.

Svečanosti potpisivanja Sporazuma prisustvovao je zamjenik ministra obrane Sead Jusić, kao i pomoćnici ministra obrane iz sektora za međunarodnu suradnju, politiku i planove i nabavku i logistiku, kao i generalmajor Mirko Tepšić u svojstvu predstavnika Zajedničkog stožera OS BiH.

Pored ambasadorice Chen Bo, potpisivanju Sporazuma s kineske strane prisustvovali su vojni ataše NR Kine u BiH stariji brigadir Luo Tiefeng i asistent vojnog atašea brigadir Zang Zizhe.

Sporazumom sa Ministarstvom obrane NR Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu kineska strana je odlučila donirati 10 milijuna juana, što je protuvrijednost oko 2,5 milijuna konvertibilnih maraka, a ogledat će se u isporuci specijaliziranih inžinjerijskih i građevinskih mašina za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

pendes-kinezi07122017

Prije potpisivanja Sporazuma, ministrica Pendeš je ambasadorici Chen Bo zahvalila na pomoći i podršci koju Vlada NR Kine pruža Bosni i Hercegovini u smislu dodatnog jačanja sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovaj sporazum će posebno osnažiti inžinjerijske kapacitete Oružanih snaga BiH koji će biti angažirani u realizaciji misijskih zadataka, a tiču se pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih nepogoda te u izgradnji i popravci potrebne infrastrukture u našim lokalnim zajednicama.

Sugovornici su tijekom susreta naglasili uspješnu saradnja u oblasti obrane i izrazili želju za nastavkom i produbljenjem ove suradnje i u narednom period, te još jednom istakli značaj ove donacije ne samo za Oružane snage BiH, već i za sve stanovnike Bosne Hercegovine koji će na indirektan način imati koristi od ove pomoći.

Do sada je naše ministarstvo s kineskim ministarstvom narodne obrane potpisalo Memorandum o razumjevanju o suradnji u području obrane i dva protokola o donaciji vojne donacije NR Kine za BiH.

Ovi dokumenti potpisani su 2005, 2010. i 2013. godine i odnosili su se na pomoć u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, vojne tehnike i tehnologije, vojne nauke i istraživačkog rada, vojne kulture, sporta i medicine kao i razmjene iskustava o učešću u međunarodnim operacijama podrške miru.

Na osnovu potpisanog Memorandum i Protokola, kineska strane je do sada Oružanim snagama Bosne i Hercegovine ukupno donirala 17 inžinjerijskih mašina koje su u proteklom periodu dodatno ojačale kapacitete OS BiH, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI