fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Screenshot/Nestali.hr

POTRAGA ZA MATEJEM UŠLA U DEVETI DAN Uključen je i Interpol, stiglo priopćenje srpskog MUP-a

Autor: Dnevno.ba

Potraga za 27-godišnjim Splićaninom Matejem Perišem, nestalim u Beogradu, ušla je u deveti dan.

Potraga je sinoć privremeno prekinuta do jutra, a sljedećih nekoliko dana zbog ranije najavljenih loših vremenskih prilika, odnosno kiše i snijega, privremena obustava mogla bi dulje potrajati. U svakom slučaju, policija i tužiteljstvo nastavljaju svoj posao. Naime, rekonstruiraju njegovo kretanje i analiziraju sve što je do sada prikupljeno.

O nestanku Mateja obaviještene su i susjedne države, kao i Interpol. Srpska policija, osim u Beogradu, češljala je rijeku Dunav i nizvodno, sve do Smedereva. Provjeravalo se kako korito rijeke tako i priobalje. Predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je potvrdio da je sveobuhvatna potraga u tijeku i da je gotovo cijela srpska policija dignuta na noge kako bi pronašla nestalog Mateja, piše Srbija danas.

I dok Mateja nema već devet dana, a službene informacije o potrazi cure na kapaljku, srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova prepucavaju se oko izjave Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković jučer je kratko komentirao slučaj nestalog Mateja, istaknuvši da je u svakodnevnoj komunikaciji s ministarstvima, a da ona komuniciraju sa srpskim tijelima, donosi Index.hr.

“Ovog trenutka ne mogu komentirati tuđe izjave. Nije bitno što je rekao Vulin. Meni je važno da doznamo što se dogodilo”, kazao je Plenković.

Plenkoviću su oštro odgovorili iz MUP-a Srbije, optuživši ga da nema poštovanja prema njihovom radu. Potom je stiglo i priopćenje hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, u kojem se srpskom MUP-u poručuje da je reakcija deplasirana i neprimjerena, a njihove teze kontraproduktivne i neutemeljene.

MUP Srbije odgovorio MVEP-u
Sada je opet stigao odgovor iz srpskog MUP-a.

“Nema ni razloga ni opravdanja za uvođenje osobnih animoziteta i političkih sukoba u slučaj nestanka, nadamo se da je polemika završena”, priopćio je MUP Srbije.

“Povodom izraza žaljenja hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova zbog ‘deplasirane i neprimjerene reakcije MUP-a Srbije’ na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, MUP Republike Srbije je veoma zadovoljan što je javnost u Hrvatskoj prepoznala rad i posvećenost pripadnika MUP-a na rasvjetljavanju slučaja nestanka Mateja Periša. Upravo nas je zato i iznenadila neprimjerena i ničim izazvana reakcija gospodina Plenkovića”, dodaje se u priopćenju.

“Nepotrebno i podcjenjivačko spominjanje ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina u izjavi gospodina Plenkovića sigurno nije pomoglo istrazi niti je donijelo bilo što dobro”, naveo je MUP Srbije.

Kako se dodaje u priopćenju, svi pripadnici MUP-a, od ministra do operativaca u Policijskoj upravi za grad Beograd, daju sve od sebe da se nestanak riješi.

“I zato zaista nema ni razloga ni opravdanja za uvođenje osobnih animoziteta i političkih sukoba u slučaj nestanka. Nadamo se da je ovim polemika završena, a MUP neće prestati tragati za istinom, ma koliko napora bilo potrebno”, zaključuje se.

Veleposlanik: Sve je teže govoriti o ovom slučaju
Aktualne službene informacije s javnošću je podijelio hrvatski veleposlanik u Srbiji Hido Biščević u razgovoru u Beogradu s reporterom Dnevnika Nove TV, koji u glavnom gradu susjedne države prati potragu na terenu.

”Osmi dan je prošao, nema nikakvih novih informacija, i s obzirom na to da je prošao već osmi dan, sve je teže govoriti o ovom slučaju. Mi smo u kontaktu s policijom i moram naglasiti da policija, kao što je rekao i Matejev otac, profesionalno i predano radi svoj posao”, istaknuo je Biščević za Dnevnik Nove TV.

Otac bio u veleposlanstvu
Upozorio je da ”o profesionalnosti policije govori i to da ne žele s javnošću dijeliti nagađanja i špekulacije te poplavu raznoraznih stručnih, a zapravo nestručnih komentara po tabloidima, već su odlučili da će nove spoznaje dijeliti s Matejevim ocem odnosno obitelji”.

Što se tiče mogućnosti da srpska policija procijeni da joj treba neka tehnička ili slična pomoć hrvatskih kolega, Biščević je objasnio da bi im se oni tada obratili preko hrvatskog veleposlanstva u Srbiji, ali i da je teško procijeniti koliko bi to trajalo jer ovisi i o tome što bi srpska policija tražila.

U zonu suradnje, kako je kazao, ne želi ulaziti: ”Ne bih htio špekulirati do koje mjere surađuju, to zbilja nije na meni da komentiram.” Također, istaknuo je da ne želi špekulirati niti oko krajnjeg ishoda potrage i daljnjih postupaka ovisno o tom ishodu.

Matejev otac je bio u hrvatskom veleposlanstvu, potvrdio je Biščević: ”Bio je to dirljiv, dug i težak razgovor, teško je uopće pretpostaviti kako se on osjeća. Razmijenili smo kontakte i poruke i u kontaktu smo, i ja osobno i veleposlanstvo učinit ćemo sve da mu pomognemo.”

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});