fbpx

Potvrđene prve optužnice protiv Prlića, Bakule i Kulenovića zbog 3,8 milijuna eura

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je prvu optužnicu u aferi Gibraltar u kojoj se tri osobe terete za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 milijuna eura, piše Patria.

Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović optuženi su za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi.

Višemjesečna istraga

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, SIPA-om , Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Financijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da su, optuženi Prlić i Bakula kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM (blizu 3.389.226 eura), firmi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM (62.532 eura), te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist – Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM (168.129 eura), a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM (195.892 eura).

Računi u Austriji

Kako piše Patria, novac je isplaćen na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Odgovornost optuženih za počinjena krivična djela dokazivat će se saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem blizu 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu direktno povezane sa ovim poduzećem, se nastavlja.

U akciji Gibraltar u oktobru prošle godine uhapšeno je devet osoba.

Autor: Oslobođenje

ZADNJE VIJESTI