fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

POVRATAK HEGELU: Kako se sve zloupotrebljava pojam ‘građanski’ na političkoj sceni u BiH

Autor: dnevno.ba

“Hegel za buduća vremena”, naziv je knjige prof. dr. sc. Jure Zovke, koja je promovirana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u organizaciji Udruge za promicanje filozofije federalizma (UPFF), javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nakon pozdravnih riječi dekana prof. dr. sc. Ivice Musića, knjigu su promovirali prof. dr. sc. Stipe Kutleša, prof. dr. sc. Ante Periša i doc. dr. sc. Dejan Vanjek, a nakon promocije uslijedila je i panel rasprava o temi: „Demistifikacija pojma građanskog u bh. javnosti“.  Raspravu je moderirao doc. dr. sc. Mate Penava.

Promocija i rasprava su bile vrlo plodonosne jer se pokazalo kako su temeljne ideje Hegelove političke filozofije itekako i danas aktualne, osobito u kontekstu društvenog i političkog realiteta BiH, kao primjera nekonsolidirane višenacionalne demokracije. Povratak Hegelu se nameće kao nužnost u vrijeme kada se većina humanističkih ideala instrumentalizira pa i zloupotrebljava u dnevnom političkom diskursu čime se i ti pojmovi otuđuju od njihovog izvornog značenja. U tom smislu neki od temeljnih pojmova Hegelove filozofije koji su bili aktualizirani su: priznanje, institucionalna i individualna moralnost sadržane u Hegelovom pojmu „Sittlichkeit“, uloga obrazovanja i sl.

Međutim, sudionicima rasprave je posebno bilo zanimljivo njegovo razumijevanje „građanskoga društva“, osobito iz razloga jer se u raspravi ispostavilo da pojam građanskog društva kod Hegela upućuje na bitno drugačije tumačenje ovog pojma od onoga kako se koristi u političkom diskursu BiH. Naime, iako jedan od prvaka liberalne misli Hegel ikorporira u svoj pojam građanskog i sve aspektenužne za konstituciju osobe kao dobrog građanina i pripadnika šireg društvenog kolektiviteta, ne odbacuje već uvažava društveno-politički identitet osobe čime pojmu građanskogdruštva daje jedno potpuno drugo značenje u odnosu na one kakve se najčešće susreću u bh. javnom prostoru.

To dalje navodi na potrebu dublje analize fenomena „građanskog“ u teorijskom i praktičnom smislu, kako bi se dekonstruirali lažni obrasci njegovog razumijevanja i uporabe te došlo do njegovog izvornog značenja. To je ujedno pretpostavka oslobađanja prostora za daljnju afirmaciju inkluzivnog i tolerantnog društva u Hegelovom smislu u kojemu suegzistiraju različiti oblici pripadnosti i identiteti. Stoga je zaključeno kako postoji potreba za daljnjom afirmacijom Hegelove filozofije u BiH kao ključne za razumijevanje europskih vrijednosti javne komunikacije na način političke kulture europskoga tipa. Samo iz perspektive tih vrijednosti i njihovog ispravnog razumijevanja moguća je dosljedna afirmacija sloboda i prava, pravde i pravičnosti u multinacionalnim društvima kakva je i BiH.

Imajući u vidu sve do sada rečeno, organizatori održanog skupa u idućem razdoblju će upriličiti poseban simpozij o temi: „Odnos države i društva u multinacionalnom kontekstu“,  na kojemu će akademska zajednica ponuditi odgovore na ova kompleksna pitanja čija se vrijednost svjesnim pogrešnim tumačenjima i uporabom zloupotrebljava na bh. političkoj pozornici. Mnogo je naznaka da je suvremeni liberalizam nešto posve drugačije u odnosu na ono kako se vrlo često površno, a nerijetko i pogrešno prezentira u bh. javnosti.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});