fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

POZITIVNA PRIČA: Kraljevski grad već pola godina je bez koronavirusa

Autor: dnevno.ba

I dok je cijeli svijet pretplaćen na najveću pošast savremenog doba, pandemiju koronavirusa, a Bosna i Hercegovina dospjela u medijski epicentar po broju novozaraženih na milion stanovnika krajiški gradić Ključ sa oko 10.000 stanovnika živi svoje sretne trenutke punih šest mjeseci kao korona free zona.

Ni prvi otkriveni slučaj pozitivnog na COVID-19 posljednjeg dana jula, doduše, “uvezen” iz susjednog Bosanskog Petrovca nije narušio infektivnu “zdravstvenu idilu” i posvećenost Ključana da sačuvaju svoj prostor i ljude od bolesti koja je još uvijek medicinska nepoznanica, piše Al Jazeera Balkans.

Ključ je kraljevski grad. U njemu je bila posljednja prestonica bosanskog kralja Stjepana Tomaševića 1463. godine, prije toga župa banova Hrvatinića, prije njih rimska utvrda, a u osmanski vakat sandžak i pašaluk, nahija, kapetanija i kadiluk. Na današnjem ključkom Starom gradu koji je nacionalni spomenik BiH, Bošnjaci su pružili otpor 1878. godine Austro-Ugarskoj monarhiji. Danas, nakon posljednjeg rata i velikih bošnjačkih žrtava (više od 700 ubijenih civila) Ključ je jug Unsko-sanskog kantona na magistralnom putu M5 prema srednjoj Bosni i Sarajevu, a ime je dobio, kažu, zahvaljujući svom geostrateškom i dominirajućem položaju nad okolinom.

Zbog magistrale koja presijeca gradić na pola i u jeku epidemije u Ključ stižu i migranti iz pravca srednje Bosne, srećom bez dužeg zadržavanja. Naravno, bogate povijesne naslage i istorijski artefakti kraljevskog Ključa su jedno, a bitka protiv korona virusa nešto sasvim drugo. Ključani kroz otpor nevidljivom neprijatelju pokazuju svoj karakter i vrednosne životne stavove.

Načelnik općine Nedžad Zukanović (SDP) ističe kako je najava epidemije i pandemije korona virusa u Ključu shvaćena najozbiljnije i odmah se reagiralo određenim mjerama. Prvi sastanci općinskih službi i medicinskih radnika i dogovori oko aktivnosti održani su u februaru u vrijeme kada se, primjerice, u susjednoj Srbiji, tvrdilo da se radi o najsmiješnijem virusu, a u susjednoj Banoj Luci još nije bilo nijednog klastera.

“Nismo čekali i odmah smo po preporukama iz Dom zdravlja, odnosno Higijensko-epidemiološke službe, izvršili dezinfekciju cijelog grada i općine. Mislim da smo bili prvi u BiH, nabavili smo dezinfekciona sredstva i krenuli u akciju. Nije bilo ulice, uličice, trgovine, haustora stambenih zgrada da nije dezinficiran. Dezinfekciju vršimo i sada, sredstava za dezinfekciju uvijek imamo u rezervi”, priča Zukanović. Iako je zadovoljan, na neki način i ponosan što se opasna infektivna bolest drži pod kontrolom, Zukanović oprezno, da ne urekne dosadašnje rezultate, ističe kako Ključ, ipak, nije velika demografska cjelina. U njemu trenutno živi između 8.000 i 10.000 stanovnika, ali unatoč tome, čini se da je ključka enklava ipak zahvalan slučaj za analizu kako dobro osmišljen plan rada lokalne vlasti na čelu sa kriznim štabom uz informiranje javnosti i praćenje provođenja zaštitnih mjera daje rezultate.

“Ovo je svakodnevna, 24-satna briga, jer mi smo grad na magistralnom putu, naši građani, jedan broj njih, radi u Banjoj Luci, u državnim insitucijama kao što su Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), npr., svakodnevni su kontakti sa susjednom općinom Ribnik, imamo i dijasporu iz Švedske, Norveške, Holandije, Njemake, Švicarske koja dolazi, ne u onom broju kao u normalno vrijeme, naprosto, ako želimo sebi dobro, moramo se ponašati odgovorno”, nastavlja ključki načelnik. U općinskom organu uprave, javnim preduzećima i ustanovama, kako kaže, nema ulaska u zatvorene prostore bez korištenja zaštitnih maski i to važi kako za portira tako i za prvog čovjeka općine. Zukanović ističe kako ima i onih koji malo ležernije prihvataju epidemiju korona virusa.

A kada imamo korona free zonu, onda treba biti iskren pa reći da i pored svih naših zaštitnih mjera kojih se konsekventno držimo, uz sav oprez do kojeg držimo, postoji i taj faktor sreće, jer vidimo kakva je situacija u svijetu. I ja odlazim na službeni put, imam susrete sa drugim licima širom BiH, ali nastojim se ponašati odgovorno”, zaključuje načelnik Nedžad Zukanović.

Direktor ključkog Doma zdravlja Behzad Hadžić, specijalist psihijatrije, također oprezno kao i načelnik općine, ne želi da od onog što su uradili proteklih pola godine pravi medijski spektakluk. Reći će kako se naprosto mnogo dobrih stvari posložilo odjednom i ne bi trebalo da se tome daje neka druga dimenzija.

“Naši građani su savjesni, to se pokazalo proteklih mjeseci. Istovremeno, nikome nije palo na pamet da se bavi politizacijom jedne nepoznate infektivne bolesti koja je zabrinula čovječanstvo, što je jako bitno. Osim toga, radilo se i informativno sa građanima, ali svakako je i dobra činjenica i da smo odmah krenuli u provođenje mjera, dobro organizirali naš trijažni blok i podigli taj standard higijensko-epdiemiološkog opreza na viši nivo”, kaže doktor Hadžić.

Aida Kurbegović je sanitarni inžinjer, raspoređena na zadatke višeg sanitarnog tehničara u Higijensko-epidemiološkoj službe Doma zdravlja u Ključu u glavi besprijekorno drži kompletnu hronologiju preventivno-zaštitnih mjera i aktivnosti zaposlenika Doma zdravlja i ostalih sudionika na prostoru općine.

“U našoj ustanovi su počeli da vodimo računa o pacijentima i fizičkoj distanci u vrijeme kada nije bilo nikakvih naredbi, ni federalnih, ni kantonalnih, pa ni lokalnih, nije bilo nikakvih smjernica, nego smo smjernice skidali sa stranice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i prilagođavali se njima. Sjećam se da smo posljednjeg dana februara održali sastanak sa načelnikom općine i službenicima Civilne zaštite i dogovorili deznfekciju općine”, priča Kurbegović. Iako u prvim sedmicama još nije ni postojala čvrsta uvezanost sa inspekcijama i Zavodom za javno zdravstvo USK Ključani su odradli neke preventivne aktivnosti poput dezinfekcije cijelog prostora općine, postavljanja dezinfekcionih barijera na ulaze u zgrade a sve je to bilo, “na svoju ruku”, što se pokazalo dobrim.

“Onda su krenule naredbe, rješenja o samoizolaciji, ljudima smo nastojali na jedan pažljiv način objasniti da je to u obostranom interesu, pogotovo onima koji su dolazili izvana i zaista je imalo efekta.Takođe smo odmah uveli dva telefonska broja na koja su nas građani mogli anonimno nazvati i dati informaciju da li je neko došao iz inostranstva ili nekog ugroženog područja općenito, a da mi to nismo znali. I ova mjera nam je pomogla”, objašnjava načelnica ključkog HES-a.

U Ključ su prvi testovi stigli krajem marta kada su i počela testiranja. Ko god je bio testiran njemu su preporučivane mjere fizičke distance i samoizolacije. Svaki korak u tom pravcu je koordiniran je sa Zavodom za javno zdravstvo USK. Proces trijaže pacijenata prilikom dolaska u krug Doma zdravlja rađen je po smjernicama koje su sadržavale i opširno anketno ispitivanje na sve faktore koji su mogli upućivati na korona virus.

“Ako bi ijedan odgovor u anketi bio pozitivan taj bi pacijent bio prvo pregledan u privremenom izolatoriju koji smo napravili od bolničkog restorana sa krevetima, EKG-ovima i kompletnom zaštitnom opremom”, ističe Kurbegović. Ona naglašava kako trijažni punkt neprestano radi bez ikakvih oscilacija u pogledu tipičnih mentalitetnih slabosti ovdašnjih ljudi – naprosto, obavezno je nošenje uniforme, korištenje zaštitne maske, mantila i vizira i tu nema pardona.

I ona je kao i njene starije kolege i nadređeni ne pokazuje sklonost da od onog što rade u Ključu da se zaštite od korona virusa proglasi fenomenom. Naprosto se radi, reći će, o dobrom podudaranju niza stvari – manji broj stanovnika, ali koji pokazuju veliku odgovornost, na vrijeme provedene mjere koje se i dalje konsekventno provode, edukacija građana i uposlenika Doma zdravlja. Naravno tu je i “sretna zvijezda”, nepostojeće nebesko tijelo kao zanimljivi začin života i objašnjenje uspjeha.

Zarina Mulabdić, glavni epidemiolog USK i direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK kaže kako sve kantonalne mjere koje se provode idu i Ključu, a svaki interesantan ili suspektan slučaj koji je prijavljivan iz ovog gradića zajednički je obrazložen i doneseno uputstvo šta sa pacijentom.

“Svi skrininzi i sve izolacije, sva testiranja u Ključu su rađena u suradnji i dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo i epidemiolozima. Mi smo sa nadležnim zdravstvenim radnicima po svim općinama i gradovima kantona u svakodnevnoj vezi i na dispoziciji”, kaže Zarina Mulabdić. U Ključu je skoro pa nemoguće ući u javnu ustanovu, ali i u privatne radnje bez zaštitne maske. Tog “svetog” pravila pridržavaju se frizeri, vaspitačice u vrtiću, direktori ustanova, građani. No, COVID-19 je nepredviljiv i to vrlo dobro znaju i u kraljevskom gradiću na južnom obodu Krajine. Za sada se obostrano dobro izbjegavaju.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});