Pramod Mittal i suučesnici izlaze na slobodu, uplaćena 24 milijuna KM

Autor: Klix.ba

TUZLA - Kantonalni sud u Tuzli donio je rješenje kojim se prihvata jamstvo, odnosno kaucija za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramoda Mittala i njegova dva bliska suradnika, potvrđeno je za Klix.ba.

Postupajući kantonalni tužtelj Ćazim Serhatlić za Klix.ba je kazao da je Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje kojim se prihvata ranije upućeni zahtjev, naglasivši da će više informacija o ovome biti poznato naknadno.

Odvjetnica Vasvija Vidović za Klix.ba je kazala da su sredstva transferisana te da je na osnovu toga Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje o ukidanju pritvora za trojicu osumnjičenih.

“U rješenju ima mjera zabrane koja se odnosi na bavljenje pozivom u GIKIL-u, a sve ostalo je obezbijeđeno jemstvom. Postupak ide dalje, a oni će se odazivati na sve pozive suda”, rekla je Vidović za Klix.ba.

S obzirom na to da je uplaćena kaucija od skoro tri milijuna KM, uz 21 milijun maraka imovinsko-pravnog zahtjeva, Mittal i saučesnici bi u toku dana trebali izaći na slobodu.

Tužiteljstvo  TK milionera Pramoda Mittala, zatim, člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya tereti za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

Nakon što im je Kantonalni sud u Tuzli odredio jednomjesečni pritvor, odbrane osumnjičenih pokrenule su intenzivne pregovore s Tužiteljstvom  TK u vezi oslobađanja uz kauciju. Mittalova obrana je za kauciju ponudila milijun eura, dok je advokatski tim njegovih saradnika izrazio spremnost za isplatu 500.000 eura.

Kantonalno tužiiteljstvo je istaknulo svoj zahtjev, odnosno osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva koji je vezan za 21 milijun KM za koliko je utvrđeno oštećenje kompanije GIKIL u periodu od 2006. do 2015. godine. Ovaj iznos će se koristiti u slučaju osuđujuće presude.

Obje stavke danas je u svom rješenju prihvatio Kantonalni sud u Tuzli te će se Mittal i suučesnici braniti sa slobode.

TužiteljstvoTK izvjestan period sprovodilo je istrage u GIKIL-u, a one su rezultirale uhićenjem trojice članova uprave.

Dokumentaciju o kriminalnim radnjama GIKIL-u tuzlansko Tužiteljstvo dva puta je slalo na ocjenu nadležnosti i u Tužiteljstvo BiH koje se izjasnilo nenadležnim.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI