fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PRAVOSUDNA TAJNA – DNEVNO SAZNAJE: SUTKINJA SUDA BiH DALIDA BURZIĆ NAPILA SE, PA IZREZALA RUKE I POKUŠALA SAMOUBISTVO!?

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Dalida Burzić, nekadašnja sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu (2007. – 2012. godine), i nekadašnja glavna tužiteljica Kantona Sarajevo (od kraja prosinca 2014. godine do ožujka 2019. godine), i kada je Odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, broj 04-07-3-791-10/2019 od 14. veljače 2019. godine imenovana za sutkinju Suda BiH, a koju dužnost je preuzela 01. 04. 2019. godine na dan „Laži“, kakva je cijela njezina pravosudna karijera i bila – lažima i spletkama ovjenčana, a koju funkciju sutkinje Suda BiH obnaša i danas, početkom veljače ili ožujka 2019. godine ili oko toga datuma u jeku njezine selidbe iz Tužilaštva Kantona Sarajevo u Sud BiH, kojeg je (tužilaštvo) svojim koruptivnim djelovanjem osramotila i diskreditirala, u pripitome stanju izrezala je sebi ruke i vene, te pokušala samoubojstvo, piše Josip Šimić-Đinđić!

Sve se odigralo tada u ponoć, u petak, i to u prostorijama Tužilaštva Kantona Sarajevo, kada je ista najprije pozvala dva kantonalna tužitelja, da joj pomognu oko selidbe, a potom je u vidno pijanom stanju razbila vazu, te komadima vaze uz plač počela sjeći vene na člancima i ispod lakata. Odmah je obaviještena hitna pomoć. Za ovaj portal je potvrđeno, da je tada u kasnim večernjim satima u prostorijama Tužilaštva KS, intervenirala hitna pomoć, ali nisu htjeli o detaljima intervencije i kome je ista pružena, ali su slike, koje su nastale nakon „samo operativnog“ zahvata Dalide Burzić na sopstvenom tijelu od jednog tužioca koji je bio prisutan tu, a koje smo dobili užasavajuće, te ih ne možemo objaviti.

Opis nije dostupan.

O svemu je tada odmah obaviještena Hitna pomoć Kantona Sarajevo, koja je „unesrećenoj“ Dalidi Burzić pružila prvu pomoć, ali je odbila hospitalizaciju. Kada je došla hitna pomoć, koju su pozvala dva kantonalna tužitelja (imena poznata redakciji), tada je rečeno, da se samo posjekla o razbijenu vazu, iako je liječnici bilo jasno, da takve posjekotine nisu mogle nastati „slučajno“, nego nasilnim djelovanjem i pritiskom vlastite ili tuđe sile. Sve se pokušalo „prikriti“ i „zatajiti“, jer bi ovo saznanje moglo ugroziti njezinu karijeru sudije Suda BiH na koju je tada tek imenovana bila.

Opis nije dostupan.

Svjedoči ovo i poruka, koju sam dobio od tužioca – krajem ožujka 2019. godine od tužioca: „Evo ti za Dalidu nešto. Ostala do ponoći u kancelariji Tužilaštva KS. U petak. Napila se. I izrezala ruke. Intervenisala hitna pomoć. Plakala….“!

Poruke su ovo koje sam dobio još krajem ožujka ili početkom aprila 2019. godine. Pitao sam se, da li da ih objavim ili ne! No, cijeneći navedeno, javnost i optuženici u postupku pred Sudom BiH kojima ista sudi, moraju biti upoznati o kakvom profilu se radi. Nije jasno, zbog čega se ovo ovoliko tajilo, iako je odmah nakon nemilog incidenta sve bilo u vrhu bh. pravosuđa, tada na čelu sa Milanom Tegeltijom, alarmirano, koji je u međuvremenu završio na Američkoj crnoj listi. Upućeni tvrde, da je alkohol uradio svoje i da je to uradila u pripitome stanju (misleći da nije bila stvarna namjera da sebi oduzme život, te da joj se sve „sabralo i skupilo“, pa je to uradila), dok drugi tvrde, da je izgubila kontrolu nad svojim postupcima, te da više nije u stanju odavno racionalno rasuđivati.

Burzić je svojim djelovanjem u predmetu „Dženan Memić“, a javnost to pamti, da je ista u ovome slučaju, pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda F BiH, i utvrđeno!

Tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je više od četiri puta u svojim izvještajima podnijetih Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na zataškavanje ubistava dva mladića: Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke, napominjući u izvještaju, da „aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje ovih ubistava“! Ubistva ovih mladića niti do dana današnjega nisu riješena, niti ubice k pravdi privedene.

Burzić je u izvjesnom vremenu, unatoč koruptivnim aktivnostima nagrađena i imenovana za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, što je naišlo na osudu javnosti.

Sredinom rujna/septembra 2021. godine (u vrijeme kada je Gordana Tadić bila na čelu Tužilaštva BiH) internet portal Dnevnog avaza objavio je dva snimka sastanka tadašnje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, njezine zamjenice Ozrenke Nešković i direktora obavještajne agencije BiH Osmana Mehmedagića, koja traju nešto više od 80 minuta. Na snimku, za kojeg je tada Tadić u medijima potvrdila da je autentičan, mogu se čuti opažanja i zahtjevi koje rukovodioci dvije važne državne obavještajne odnosno pravosudne institucije teško da bi izgovorili javno.

Sastanku za koji se prema izgovorenim datumima pretpostavlja da je nastao sredinom 2019. godine je prisustvovala i Ozrenka Nešković, zamjenica Gordane Tadić. Prema riječima Tadić sa početka snimka, sastanak je inicirao Mehmedagić kako bi pričao o istrazi u vezi sa ispravnosti njegove diplome. Na snimku se osim Mehmedagićevih zahtjeva o načinu istraživanja državnog tužioca mogu čuti brojni drugi detalji o radu obavještajne agencije i Državnog tužilaštva, načinu na koji se procesuira korupcija…

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) detaljno je preslušala snimak. Evo šta trebate znati o sadržaju procurenog snimka razgovora Tadić, Nešković i Mehmedagić. Prema izgovorenom, sastanak se održao u zgradi Tužilaštva BiH i njemu su prisustvovale prethodno tri imenovane osobe.  Prema vremenskim odrednicama korištenim tokom razgovora u kojima se Tadić osvrće na tekst objavljen tada prije nekoliko dana, sastanak se vjerojatno desio u julu 2019. godine. Na početku razgovora, Tadić objašnjava kako je pristala da se sretne sa Mehmedagićem na njegov poziv da razgovaraju o istrazi koju u tom trenutku provodi državni tužilac Oleg Čavka – provjeravajući diplomu koju je Mehmedagić stekao na banjalučkom fakultetu za poslovne studije.

Na tome sastanku, prvi čovjek OSA-e Osman Mehmedagić, u razgovoru koji je neko snimio obavještava tadašnju glavnu tužiteljicu Tadić i njezinu zamjenicu Nešković da „ima saznanja da je Dalida Burzić u svojstvu glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo reketirala osobe protiv kojih je radila istragu u slučaju “Zadruga”“. Vrlo slikovito Mehmedagić Neškovićevoj objasni primjer korupcije u pravosuđu. Kaže još i da će dvadesetak tužilaca progovoriti u procesu disciplinskog postupka protiv Burzić.

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});