fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PRAVOSUDNI LOV na hrvatske i srpske kadrove u bh. pravosuđu

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Svi se sjećamo, kada je tadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH), Milan Tegeltija, dana 10. 12. 2020. godine, u 15,15 sati, sazvao press konferenciju u Banja Luci, informirajući javnost, da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a BiH i člana VSTV-a, odnosno na sve pravosudne funkcije, piše Josip Šimić-Đinđić!

Tegeltija je tada kazao, da je “dobivao upozorenja da će na njega krenuti lavina u slučaju izbora Gordane Tadić na poziciju Glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ali da nije podlegao pritisku“.

Tada još u decembru/prosincu 2020. godine na press konferenciji u prisustvu svih medija Tegeltija je kazao: „Skrećem pažnju javnosti da pomno prati rad VSTV-a. Vrlo brzo nakon današnjeg dana, pokušat će se izvršiti smjena glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i svih ljudi koji su na neki način radili predmete vezano za ljude koji su u vezi sa SDA“!

Press konferenciju i daljnji rad VSTV-a smo pratili: kojeg li čuda, Tadićeva je smijenjena! Upućeni tvrde, da je SDA dolaskom Halila Lagumdžije, za predsjednika VSTV-a, kao i njegovih zamjenica Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović, ovladala institucijama državnog pravosuđa.

Od Tegeltijine press konferencije nije prošlo ni četiri mjeseca, a već je Ured disciplinskog tužitelja pri VSTV-u BiH 02. 04. 2021. godine, krenuo u akciju –  podnio tužbu protiv Glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić, koja je u konačnici, u postupku pred Prvostepenom, odnosno Drugostepenom disciplinskom komisijom, koje su pretežno bile sastavljene većinom od Bošnjaka, smijenjena, odnosno premiještena sa pozicije Glavne tužiteljice na poziciju tužiteljice u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Konačnu odluku o njezinoj smjeni donio je VSTV BiH, “odnosno šest Bošnjaka smijenilo  je Gordanu Tadić sa pozicije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, bez ijednog glasa iz Republike Srpske, bez ijednog srpskog ili hrvatskog glasa, osim jednog prikrivenog bošnjačkog glasa iz Sarajeva, koji se manipulativno deklarira hrvatskim kao i Željko Komšić, a to je Sanela Gorušanović Butigan” .

Hrvatski narodni sabor (HNS) oglasio se saopćenjem nakon što je odlukom većine članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Gordana Tadić smijenjena je s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

“Nasilna smjena državne tužiteljice Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila je slom trećeg stupa vlasti u Bosni i Hercegovini. U ovim trenucima traje bošnjačko otimanje i ovladavnje pravosuđem. “Prvi u Bošnjaka”, uz radikalne “twitteraše”, već mjesecima u svojim javnim istupima vrše politički pritisak na pravosudni sustav i očigledno ista politika stoji iza smjene. Nužno je istaknuti kako su za smjenu Gordane Tadić glasali: Halil Lagumdžija, Amila Kunosić Mimica, Sanela Butigan-Gorušanović, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić i Mustafa Šabić – evidentne pravosudne perjanice bošnjačkog unitarizma i direktno odgovorni pojedinci koji su danas srušili treći stup vlasti u Bosni i Hercegovini. Današnji rušilački pohod uvod je u neizvjesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH” – sapćeno je tada iz HNS-a.

Kao što smo mogli u medijima čitati, Gordana Tadić smijenjena je jednonacionalnom odlukom bošnjačkih glasova. Kakvu je poruku VSTV BiH ovime poslao javnosti?! Je li VSTV pukao po šavovima, i u slučaju Tadić odstupio od profesionalnosti i podlegao pritiscima? Naravno! Ured disciplinskog tužioca pri VSTV-u BiH gotovo je jednonacionalno o Bošnjaka sastavljen, i na meti toga Ureda, od odlaska Milana Tegeltije, kao i od odlaska gospođe Ružice Jukić iz Vijeća, uglavnom su Hrvati i Srbi u bh. pravosuđu.

Tako se bošnjački pravosudni lov na srpske i hrvatske kadrove u bh. pravosuđu nastavio.

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) u predmetu protiv tuženog Jezdimira Spasojevića, zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, odlučujući po žalbi tuženog i Ureda disciplinskog tužioca (UDT), donijela je Odluku kojom je preinačena odluka Prvostepene disciplinske komisije od 13. jula 2021. i izrečena disciplinska mjera ‘Premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na mjesto tužioca tog tužilaštva’ i ‘Javna opomena’.

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Spasojević je oglašen odgovornim za disciplinski prekršaj iz Zakona o VSTV-u BiH „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“, a u vezi povrede Etičkog kodeksa za tužioce, zbog čega mu je za navedeni disciplinski prekršaj primjenom Zakona o VSTV-u BiH izrečena samo disciplinska mjera Javna opomena.

Kao što je primjetno iz naprijed navedenog, Drugostepena komisija, koja je bila pretežno sastavljena od Bošnjaka, i oni koji “naginju” k SDA, “podebljala je” kaznu Jezdimiru Spasojeviću. Na ovu odluku Drugostepene komisije VSTV-a BiH postoji mogućnost žalbe Vijeću u cjelini, što će – prema informacijama – Spasojević i učiniti.

Drugostepena disciplinska komisija u predmetu protiv Spasojevića, bila je sastavljena od Davora Martinovića, kao Hrvata, Biljane Simeunović, kao srpkinje i Sanina Bogunića, kao Bošnjaka.

Mediji su ranije pisali, da Biljana Simeunović uživa podršku određenih pravosudnih struktura bliskih obavještajnim krugovima pod kontrolom SDA. Uz to je i vrlo bliska Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH, koji je opet blizak Osmanu Mehmedagiću-Osmici, desnoj ruci Bakira Izetbegovića. U konačnici je, zahvaljujući bošnjačkom lobiju, i izabrana za članicu VSTV-a ispred Tužiteljstva BiH, kao i Sanela Gorušanović Butigan umjesto Rižice Jukić.

Kao što je naprijed primjetno, vidljivo je, da trenutno teče pravosudni lov na hrvatske i bošnjačke kadrove u bh. pravosuđu. Na meti UDT-a koji je gotovo jednonacionalno sastavljen od Bošnjaka na meti je i nekoliko tužitelja iz Republike Srpske, ali ne i kantonalni tužitelji iz Sarajeva, koji su svojim ponašanjem i djelovanjem srozali kredibilitet i moralni dignitet Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a u vezi njihova postupanja u predmetu “Dženan Memić”, zbog podignute lažne optužnice za navodnu saobraćajnu nesreću, za koju je konačno u svojoj presudi Vrhovni sud F BiH utvrdio i da ne postoji.

Svi kantonalni tužitelji iz Sarajeva, koji su “uprljali” ruke u predmetu “Dženan Memić” poći će nekažnjeno zahvaljujući upravo UDT-u.

Mnogo prije Spasojevića i Tadićeve, pokrenut će se putem orkestrirano – huškačkih podobnih medija neviđena i naručena paraobavještajna medijska kampanja bliska SDA stranci protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, kao Hrvata, pod “medijskom optužbom”, da je navodno Špoljarić seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu Enisu Pazalju, koja hajka je na kraju rezultirala podizanjem i potvrđivanjem optužnice protiv Špoljarića. Glavnu hajku protiv Špoljarića predvodio je Avdo Avdić, pulen Osmana Mehmedagića Osmice i SDA stranke.

I kod Tadićeve i kod Špoljarića glavnu medijsku hajku vodio je upravo Avdić, kojeg su mediji još u decembru 2020. godine snimili u jednom sarajevskom kafiću, kako pije kavu sa zamjenikom glavne disciplinske tužiteljice Mirzom Hadžiomerovićem.

Naravno, na prijedlog UDT-a, Špoljarić je suspendiran sa mjesta predsjednika Suda do okočanja krivičnog postupka. Prije nego li je bila otvorena krivična istraga protiv Špoljarića, UDT je tražio suspenziju istoga, zbog discplinske istrage, što je i udovoljeno.

Sud Bosne i Hercegovine, sudija Mirsad Strika, donio je i dana 01. 10. 2021. godine, javno objavio Presudu, kojom se predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić oslobađa od krivičnih optužbi Tužiteljstva BiH, da je počinio krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, na štetu Enise Pazalje, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu. Špoljarić je ranije pravomoćno oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku vođenom u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću po zahtjevu UDT-a u vezi sa ovim slučajem nakon čega mu je bila ukinuta suspenzija, pa ponovno određena zbog krivičnog postupka koji još nije pravomoćno okončan.

Portal Dnevno.ba je od samoga početka, mjesecima prije podizanja optužnice upozoravao, da se radi o montiranoj optužnici i medijskom progonu protiv Špoljarića, da se kao hrvatski kadar ukloni sa pozicije predsjednika Suda.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});