fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PREDMET MEMIĆ: Otvorena istraga protiv Dalide Burzić, zatražena suspenzija!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Ćazim Hasanspahić, potpisao je Naredbu o sprovođenju istrage protiv Dalide Burzić, sudije Suda Bosne i Hercegovine, zbog inkriminantnih radnji ostvarenih i počinjenih u svojstvu Glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo, a u vezi predmeta „Memić“!

Osumnjičena je za organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa krivičnim djelima sapočinilaštvo, podstrekavanje i pomaganje u neposrednom izvršenju krivičnih djela.

Otvaranje istrage protiv Dalide Burzić posvađao je sam vrh državnog pravosuđa. Prema informacijama kojima raspolažemo sinoć je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, nekoliko puta pokušao putem whatsapp-a dobiti glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, ali bezuspješno, da bi joj naposljetku poslao poruku: „Još nije vrijeme, povucite naredbu“! Međutim, Tadićeva je tek jutros vidjela poruku oko 08,00 sati, ali je već jučer pred kraj radnog vremena naredba upućena nadležnim institucijama, koja je u posjedu portala.

Prema informacijama portala Dnevno, Naredba o provođenju istrage već je dostavljena pojedinim članovima VSTV-a BiH na znanje i ravnanje. Nije jasno, kako će glavna tužiteljica Gordana Tadić postupiti: hoće li na rikverc ili naprijed?! Sa informacijama je upoznat i Visoki predstavnik.

Da se Milan Tegeltija bavi miješanjem u pojedinačne krivične istrage svjedočili smo prošle godine.  Brojni utjecajni internet portali u Bosni i Hercegovini objavili su vijest, da je „Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija uhvaćen u korupciji – na način da je trgovao krivičnim istragama“, u dogovoru s bivšom glavnom tužiteljicom Tužiteljstva KS Dalidom Burzić sa tim u vezi stvari „završavao“, a nastavno i zauzvratno preko posrednika i inspektora SIPA-e Marka Pandže mito od stranaka primao, portal Žurnal magazin je objavljivanjem video snimka – neoborivim dokazom to i potkrijepio. Tegeltija je tada poručivao: ne vjerujte snimku ni svojim očima, meni vjerujte!

Evropska komisija je u izvještaju o napretku za Bosnu i Hercegovinu, koji je prezentiran ove godine u Briselu, posvetila posebno poglavlje Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH konstatirajući da su se u radu ovog vijeća, na čijem čelu je Milan Tegeltija, pokazali brojni nedostaci u samoj neovisnosti ovog tijela, zatim u odgovornosti i efikasnosti, a što je dodatno poljuljalo povjerenje javnosti u pravosuđe.

Tako se, između ostalog, navodi da navodi o korupciji protiv predsjednika VSTV-a nisu pravilno istraženi. Podsjetimo, riječ je o tzv. Aferi „Potkivanje“ odnosno objavljenom snimku u kojem je akter i Tegeltija. Navedeni snimak iz novembra 2018. prikazuje Tegeltiju zajedno sa biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem sa kojim je razgovarao o krivičnom predmetu koji se vodi u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Tegeltija se sa Aleševićem sreo na inicijativu svog prijatelja Marka Pandže, inače službenika SIPA-e, koji je nakon sastanka od Aleševića tražio mito, tvrdeći da će novac proslijediti Milanu Tegeltiji. Međutim, u ovom predmetu Tužilaštvo BiH Tegeltiju tretira kao svjedoka dok su osumnjičeni Alešević i Pandža. Također Disciplinska komisija VSTV-a svojevremeno je odbila tužbu i zahtjev za suspenziju Tegeltije, a u Tužilaštvu BiH osumnjičeni su Alešević i Pandža, dok se Tegeltija pojavio kao svjedok.

Podsjećanja radi, dana 29. 09. 2020. godine, portal Dnevno je prvi objavio vijest, da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo Naredbu o provođenju istrage protiv načelnika Kriminalističko – istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e, Vahidina Šahinpašića i drugih, zbog osnova sumnje, da su zajedno, međusobno i po prethodnom dogovoru, u krivično – pravnim radnjama, tako izraženim, ostvarili i počinili obilježja više koruptivnih krivičnih djela.

Mediji su tada pisanim upitom tražili provjeru ove informacije. Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv načelnika Kriminalističko–istražnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Vahidina Šahinpašića, potvrđeno je novinskoj agenciji RS-a Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

– U Tužilaštvu BiH donesena je naredba o sprovođenju istrage protiv jednog službenika SIPA-e za kojeg se interesujete u upitu. O navedenom će biti informisano rukovodstvo ove policijske agencije, kao i nadležne institucije – izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema pisanju portala “Dnevno.ba”, Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Šahinpašića zbog sumnje da je u krivičnopravnim radnjama ostvario i počinio “obilježja više koruptivnih krivičnih djela”. Vijest su tada prenijeli brojni federalni mediji i mediji iz Republike Srpske.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});