fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Predrag Kojović: “Mostarski sporazum trebao bi biti zasnovan na evropskim vrijednostima”

Autor: dnevno.ba

Zastupnici Kluba Naša stranka - Nezavisni blok glasali su protiv Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji su na dnevni red uputili SDA i HDZ, a koji se tiču izbora u Mostaru.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, obrazložio je njihovu odluku sljedećim riječima:

“Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, najodgovornija je što smo danas imali priliku raspravljati o izborima u Mostaru. Presuda Suda za ljudska prava, koja je donijeta na osnovu njene tužbe, vratila je ponovo mogućnost demokratije u Mostar. To je ujedno dokaz da nema te političke opcije kojoj je više do izbora u Mostaru stalo od Naše stranke. Međutim, dogovor SDA i HDZ-a nismo podržali jer od mogućnosti istinske demokratije, on stvara njen privid. Radi se o nastavku politike stvaranja etnički dominantnih sela, gradova, entiteta, a sad i izbornih jedinica”, kazao je Kojović.

On ističe da četvrt vijeka nakon Dejtona, svakome u ovoj zemlji je jasno da on nije postigao efekte koje je trebao imati.

“Niti je došlo do suočavanja sa činjenicama iz perioda 1992 – 1995, niti je došlo do pomirenja, niti je došlo do izgradnje povjerenja među etničkim grupama kao ni do reintegracije države. Mostarski sporazum između SDA i HDZ-a, s obzirom na to da je donijet 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, morao je biti zasnovan na evropskim, građanskim principima, a ne na najrigidnijim primjerima upravo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao što Dejton razara bosanskohercegovačko socijalno tkivo, cijepajući ga po etničkim šavovima, to će isto uraditi sporazum SDA i HDZ-a Mostaru. Takav sporazum nismo mogli podržati”, zaključio je predsjednik Naše stranke.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});