fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Predsjedavajuća Krišto prekršila Poslovnik, pravno nasilje na hitnoj sjednici

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U Predstavničkom doma BiH danas je izvršeno pravno nasilje, jer je predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ BiH) na glasanje stavila dnevni red hitne sjednice o stanju u pravosuđu i migrantskoj krizi, što Poslovnikom o radu Doma nije predviđeno, upozorili su nakon prekinute sjednice državni poslanici.

“Danas se po prvi put u istoriji Predstavničkog doma, otkako je ovaj Poslovnik na snazi, da je predsjedavajuća na glasanje stavila dnevni red. O dnevnom redu u državnu Palramentu se ne glasa, glasa se samo o izmejnama i dopunama, a onda se predloženi dnevni red smatra usvojenim”, pojasnio je novinarima nakon sjednice poslanik SBB-a Damir Arnaut.

On je naglasio kako se javio za poslovničku intervenciju, ali mu predsjedavajuća Krišto nije dala riječ.

“Ovdje je provedenopravno nasilje, jer je predsjedavajuća na glasanje stavila dnevni red, o čemu se ne glasa. Zbog toga je stvorila uslove da prekine sjednicu, što je očito bio cilj od samog početka”, kazao je Arnaut.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić naglasio je da na današnjoj sjednici predsjedavajuća Krišto nije trebalo da vrši opstrukcije, te da rasprava bude održana.

“Iako se o dnevnom redu poslovnički nije trebalo glasati, desilo se to što se desilo”, konstatovao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Kako je kazao, sjednica će ipak biti nastavljena, najvjerovatnije u narednih nekoliko dana.

“Neće više biti mogućnosti da se zaustavi rasprava barem o stanju u pravosuđu u BiH i migrantskoj krizi”, naveo je on.

Borenović je ocijenio da je jako loše što je predsjedavajuća Krišto iskoristila mogućnost koja nije predviđena Poslovnikom da traži glasanje o dnevnom redu.

“Na taj način tražila je alibiji da zaustavi sjednicu. Sjednica će biti nastavljena i niko neće moguć spriječiti poslanike da govore o svim ovim ogromnim anomalijama u pravosuđu u BiH, te migrantskoj krizi, jer se tiče svih nas”, naglasio je on.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da očekuje da će predsjedavajuća Krišto u skladu sa Poslovnikom sazvati njen nastavak.

“Ovo je presedan, jer smo danas po prvi put glasali o dnevnom redu. Dnevni red se smatra usvojenim, ako nisu usvojene izmjene”, precizirao je on, te dodao:

“Očigledno je da se Kolegijum neće usaglasiti oko ove sjednice, dužni su sazvati nastavak. Očekujem da će to biti već naredne sedmice”, rekao je Magazinović.

Kako su pojasnili državni poslanici, Kolegijum Predstavničkog doma dana nije mogao odlučiti da na glasanja stavi dnevni red iz prostog razloga što je jedan član ovog tijela Nebojša Radmanović (SNSD) bio odsutan.

Nadalje, Kolegijum ima rok da se u naredna tri dana pokuša usaglasiti o pitanjima o kojima u Predstavničkom domu nije bilo entitetske većine u prvom krugu glasanja. Ukoliko se Kolegijum ne usaglasi, predsjedavajuća je dužna sazvati nastavak sjednice i tačke staviti na glasanje u drugim krugu.

U drugom krugu glasanja da bi prijedlog bio odbijen, dvije trećine poslanika iz jednog entiteta mora biti protiv.

Poslanici naglašavaju da u ovom sazivu ne postoji dvotrećinska većina niti u FBiH niti u RS koja bi bila protiv, tako da očekuju da će dnevni red hitne sjednice biti usvojen i da će ona biti nastavljena.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});