fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Predsjednik SDA objasnio zašto neće doći do promjene Izbornog zakona

Autor: dnevno.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je kako uskoro ali jali je e očekuje još jedan posrednički pokušaj Europske unije da se izmijeni izborni zakon u BiH ali je kazao kako to u postojećim okolnostima neće dati rezultate.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je kazao kako bi u narednim danima u BiH trebala doći predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ne bi li isposlovala neki dogovor o promjenama izbornog zakona kojega hrvatske političke stranke u toj zemlji smatraju diskriminatorskim.

U intervjuu kojega je nakon toga dao za TV Federacije BiH (FTV) Izetbegović je potvrdio kako i on očekuje dolazak nekog od “visokih dužnosnika EU” koji će pokušati još jednom “nešto probati” ali misli da to neće biti Von der Leyen.

“Htjeli su to i Amerikanci pa su odustali. Vide da to nije realno, ali mislim pod utjecajem gospodina (Andreja) Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU da će jedan od visokorangiranih doći da još jedanput razgovara. Naravno, uzalud. Jednostavno tako je pokvarena atmosfera”, kazao je Izetbegović okrivljujući za stanje u kojemu su odnosi u BiH temeljito pokvareni predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

Njemu je još jednom predbacio suradnju sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom za kojega kaže da ne prestaje prijetiti cijepanjem BiH, radi protuustavne stvari i vrijeđa.

“Ići u Banju Luku, reći čuvajte Republiku Srpsku, okretati se protiv zakona (o zabrani nijekanja ratnih zločina) koji je nametnuo (Valentin) Inzko, to je stavljanje nama soli na rane. Nije to trebalo raditi i trebat će vremena da mi napravimo atmosferu u kojoj može proći jedan izborni zakon i njegove izmjene”, poručio je Izetbegović Čoviću.

Pojasnio je kako su pregovori o izbornoj reformi propali jer hrvatska strana nije pristala na reduciranje uloge parlamentarnih domova naroda koji bi, prema ocjenama SDA, trebali samo štititi vitalne nacionalne interese a ne biti još jedno zakonodavno tijelo, posebice u Federaciji BiH.

“Dakle morat će odustati od tih mehanizama blokade i to će se morati sve svesti na zaštitu hrvatskog korpusa, a ne na dominaciju”, kazao je Izetbegović.

Opći izbori u BiH odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva raspisani su za 2. listopada.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});