fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec bi uskoro mogao biti uhapšen, zbog korupcije, jer njegovo društvo odvest će ga na optuženičku klupu!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet zbog neprimjerenog kontakta predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i optuženika pred tim Sudom - direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice. Optuženi obavještajac Osmica i "Španac" sudija Kaveson napokon su uhvaćeni zajedno!

Iz istog razloga, predmet protiv Debevca formirala je i Kancelarija disciplinskog tužioca, zbog sumnje da je predsjednik Suda BiH počinio teži disciplinski prekršaj. Debevec i Mehmedagić snimljeni su u jednom sarajevskom haustoru, i to baš na dan kada je protiv Mehmedagića podignuta druga optužnica pred Sudom BiH od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine i proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Snimci bezbjednosnih kamera, ironično ali krunski, dokazi su teških zloupotreba funkcije direktora OBA-e, akademske perjanice SDA, Osmana Mehmedagića, ali i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

On je zbog jednog snimka – u aferi “BH pošte” već sjeo na optuženičku klupu. Zbog drugog snimka mu se “smiješi” i četvrta istraga. I još jedan, disciplinski postupak protiv “Španca” Ranka Debevca Kavesona.

Obavještajac Osmica i “Španac” sudija ušetali su zajedno u sarajevski haustor na adresi Branilaca Sarajeva. I to kakve li slučajnosti, istog dana – 14. decembra 2020. godine kada je, Tužilaštvo BiH podiglo drugu optužnicu protiv Mehmedagića u predmetu “Bezbjednosne provjere” i proslijedilo je na potvrdu Sudu BiH kojim Debevec predsjedava.

Snimci dokumentuju da su zajedno i odšetali. Duže od dva večernja sata, mimo radnog vremena, i neprimjereno vaninstitucionalno, boravili su u nekom od stanova. Daleko od pravosudnog kompleksa i od sjedišta Obavještajne agencije BiH.

Njihovu večernju “storiju” istraživat će Tužilaštvo BiH, kratko nam je potvrđeno. A disciplinski tužilac, Debevčeve nedopuštene kontakte sa dvostruko optuženim i sada već dvostruko osumnjičenim Mehmedagićem.

– Kancelarija disciplinskog tužioca može potvrditi da je po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava, registrovala predmet protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH – saopšteno je iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH.


Prema Zakonu o VSTS-u na koji se i disciplinski tužilac poziva, neprimjereni vaninstitucionalni kontakti sudije, pa i predsjednika Suda, sa strankom u postupku ili njenim zastupnikom, predstavljaju disciplinski prekršaj.

Zbog jednog takvog, fotografisanog, 2011. godine suspendovan je tadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin. Na njegovoj suspenziji agilno je insistirao OHR predvođen Valentinom Inckom. No, “odlazeći” visoki predstavnik sada se ne oglašava. Oglasili su se zato “lutajući reporteri” i portali koje uređuje prvi bh. obavještajac.

U neuspjelim uspavankama, odmah su znali kako su akteri tajnih razgovora, u stvari išli na “babine” zajedničkom prijatelju koji je dobio prinovu. Sve s aktovkom u rukama, koju u desnoj ruci drži Ranko Debevec. Otkad se to ide na „babine“ sa aktovkom u ruci?! Inače, Osman Mehmedagić Osmica je, preko svog omiljenog portala, nakon objavljivanja teksta, probao da minimizira susret optuženika na način da su “išli na babine zajedničkom prijatelju”.

Međutim, Tužilaštvo BiH, kako se čuje, raspolaže potpuno drugačijim informacijama. One nemaju veze sa “babinama”, već se razgovaralo o obaranju glavne Tužiteljice BiH Gordane Tadić (zbog čega je već optužen glavni inspektor SIPA-e Vahidin Šahinpašić) i drugim temama u kojima ne bi smjeli učestvovati predsjednik Suda BiH i bilo koji optuženik. 

Ovo bi u normalnoj – uređenoj pravnoj državi odmah dovelo do obligatorne suspenzije i hapšenja Predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca. Ovo je skandal, da se predsjednik suda sastaje po privatnim stanovima sa optuženikom za korupciju, dok mu se istovremeno sudi u Sudu BiH, kojim Debevec predsjedava, a koji se istodobno sastaje sa optuženicima  po privatnim stanovima.

Kada sam u vrijeme dok je tekao krivični proces protiv mene pred Općinskim sudom u Sarajevu po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo od kojih optužbi sam 10.06.2020. godine oslobođen, no prethodno prije zatražio sam sastanak sa predsjednicom toga Suda Janjom Jovanović u Općinskom sudu u Sarajevu. Predsjednica Janja Jovanović nije prihvatila moj susret iz razloga što sam tada bio stranka u postupku pred tim Sudom: Josip Šimić-Đinđić – Tužilaštvo KS.

U odbranu pulena Mehmedagića ponovo je stao i Bakir Izetbegović. Nije lider SDA pričao bajke o “babinama”, ali jeste, opet, o profesionalizmu i patriotizmu višestruko optuženog “patriote” Mehmedagića.

– Јa vam kažem da je čovjek patriota, efikasan, radi dobro, ne mrzi nikoga i ne vidim razloga da mi odustajemo zato što se neko navadio da putem Tužilaštva vodi politiku – izjavio je Izetbegović.

Da li po uzoru na Mehmedagića, Izetbegović “profesionalizam” očekuje, od koga drugog nego od Debevca i od Suda BiH. Pred tim istim Sudom, podsjetimo, i dalje na potvrdu čeka optužnica protiv Mehmedagića u predmetu “Bezbjednosne dozvole”. Šuška se, da je ta optužnica odbijena, pa nije jasno je li se Debevec zbog toga na sam dana, kada je protiv Mehmedagića podignuta druga optužnica, i sastao?!

Protiv “najškolovanijeg sarajevskog direktora” Mehmedagića traje i istraga u predmetu “Diploma”. Uslijedi li i treća optužnica, nije isključeno da ćemo opet biti svjedoci zajedničkim “babinama” Mehmedagića i Debevca.

Ranko Debevec također pod istragom je Tužilaštva BiH, zbog osnova sumnje, da je u prethodnom periodu informacije i dokaze iz sudskih spisa na objavu Avdi Avdiću dostavljao, čime je počinio krivično djelo povreda tajnosti postupka i zlouporaba položaja ili ovlasti. Zbog iste situacije i Avdićev prijatelj Mehmedagić zvani Osmica, inače direktor OSA-e BiH na optuženičkoj klupi je završio. 

O čemu se radi?

Optužnica protiv direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića Osmice također je podignuta zahvaljujući Avdi Avdiću. Nakon što je anonimni podnositelj poslao krivičnu prijavu protiv direktora OSA BiH, Osmica je odlučio da zloupotrijebi svoj položaj i ovlasti te istraži ko se to drznuo da podnosi prijavu protiv njega. Tim povodom izdao je naredbu uposleniku OSA BiH Muhamedu Pekiću da izuzme snimke nadzornih kamera iz JP BH Pošte, a na kojim se vidi osoba koja podnosi anonimnu krivičnu prijavu protiv njega.

Menadžment BH Pošte upozorio je Pekića kako ne može na takav način izuzimati snimke i da je potrebno da im dostavi pismeni zahtjev koji potpisuje direktor OSA BiH. Pekić je sve opravdao time da se radi o pitanjima ugrožavanja sigurnosti BiH (inače, u ta pitanja spada terorizam) i da će naknadno dostaviti pismeni zahtjev koji potpisuje Mehmedagić. BH Pošta, vjerujući kako je nemoguće da se na takav način zloupotrebljava obavještajni sistem, izašla je u susret Pekiću i dala mu snimke. Pekić je snimke uručio direktoru Osmici, a Osmica Avdiću i samo nakon nekoliko dana ti snimci objavljeni su u tekstu Avde Avdića.

Na taj način Mehmedagić i Pekić zloupotrebom položaja i ovlaštenja direktno su prekršili Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiHZakon o zaštiti tajnih podataka BiHKrivični zakon BiH i Zakon o OSA BiH. Zahvaljujući fotografijama koje je objavio Avdo Avdić državno pravosuđe saznalo je kako je „neko“ nezakonito izuzimao snimke s nadzornih kamera i direktno narušio povjerenje građana u pravnu državu. U toku provjere navoda iz prijave nedvojbeno, na osnovu materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, utvrđeno je da je taj „neko“ direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zbog čega je zajedno s Pekićem sjeo na optuženičku klupu Suda Bosne i Hercegovine da okajava svoje grijehe.

Društvo kojim se trenutno predsjednik Suda BiH Ranko Debevec „zaogrnuo“ odvest će ga na optuženičku klupu, i pod disciplinsko sankcioniranje. Nakon što je Debevec viđen sa Osmicom, a Osmica opet sa Avdićem i Mektićem, a Avdić opet sa disciplinskim tužiocem Mirzom Hadžiomerovićem, koji je i dobio zadatak od Osmice da podigne montiranu disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, kako bi ju uklonili, jasno je da isti djeluju, kao jedan dobro uhodani tim. I protiv Hadžiomerovića je formiran predmet u Tužiteljstvu BiH, zbog osnova sumnje, da je informacije iz disciplinskih predmeta, uključujući i prijave građana i uposlenika suda, dostavljao Avdiću na objavu, te po prethodnom dogovoru sa Avdićem pošto objavi koji članak o Tadićevoj, predmete formirao s ciljem diskreditacije Tadićeve, kao glavne bh. tužiteljice.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});