fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Predsjedništvo BiH danas odlučuje o ANP-u i mandataru

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH danas će održati dvije sjednice - redovna je zakazana za 11 sati, dok bi se vanredna trebala održati u 12 sati.

Nakon završetka sjednica, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratiće se javnosti.

Na redovnoj sjednici članovi Predsjedništva bi trebali odlučivati o tome hoće li BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) u Brisel, dok je na dnevnom redu vanredne sjednice razmatranje imenovanja mandatara za formiranje Vijeća ministara BiH.

Komšić se jučer sastao sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom i Ujedinjenog Kraljevstva u Matthew Fieldom.

Tokom sastanka razgovarano je o putu Bosne i Hercegovine prema NATO -u i Evropskoj uniji, koji su komplementarni procesi, te o nužnosti usvajanja potrebnih reformi, saopćeno je.

Komentarišući sastanak član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da stranci ne bi trebalo da se miješaju u unutrašnje stvari, ali da Komšić ima pravo da se sastaje s kim želi.

Kada je riječ o redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, Dodik je ponovio da neće glasati za Godišnji nacionalni plan.

– Neću glasati za ANP, ne zna se ni ko ga je pisao ni šta žele s njim. Mnogo je tamo nekih reformi, poput reforme policije i ja neću na to pristati – istakao je on.

S druge strane, baš kao i Komśić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je očekuje i aktivaciju ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

– Jedno ide sa drugim, odnosno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće ići bez ANP-a, poručio je Džaferović, prenose Vijesti.ba.

Imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik najavio da neće podržati ANP, otvorena je mogućnost da će se na sjednici Predsjedništva BiH pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, te da bi, kako se pretpostavlja, u tom stavu mogao dobiti dvotrećinsku podršku Narodne skupštine RS.

No, Džaferović tvrdi: “Nećemo doći u tu situaciju”.

“Znamo za sve moguće varijante kada su procedure u pitanju i budite ubijeđeni da vodimo računa o interesima države BiH. Svi koji žive u BiH treba da budu dobitnici. Nije moguća dobitna kombinacija za jedne, a gubitna kombinacija za druge. Treba tražiti načina da bude usvojen ANP i imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Fokus je na tome”, smatra Džaferović.

Na pitanje novinara kakva će sudbina ANP-a biti ukoliko se Dodik ipak pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Džaferović je poručio kako ne želi pretpostavljati, niti odgovarati na pretpostavljena pitanja.

“Vodiće se računa o interesima države BiH i svih nas koji živimo u ovoj državi. BiH neće biti nanesena šteta”, poručio je Džaferović

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});