fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Predsjedništvo BiH se pobunilo

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Kada je u ožujku prošle godine Vijeće ministara donijelo tri nova pravilnika o troškovima državnih institucija, priopćeno je da će pripreme za njihovo provođenje potrajati pa će stupiti na snagu tek 1. siječnja 2015.

Time je prošli saziv Vijeća ministara na čelu s Vjekoslavom Bevandom sebi omogućio nastavak rasipanja  novcem poreznih obveznika i unaprijed sami sebe amnestirali od bilo kakve odgovornosti.

Skriven zaključak

Riječ je o aktima kojima se uvode nova pravila u institucijama BiH u korištenju službenih vozila, službenih telefona i sredstava za reprezentaciju. Lanjskog ožujka Vijeće ministra priopćilo je da će primjena novih pravilnika osigurati godišnju uštedu u državnom proračunu od 2,7 milijuna maraka.

Pravilnici jesu stupili na snagu 1. siječnja ove godine, a jesu li  njihovom primjenom u prvom polugodištu ostvarene  bilo kakve uštede, još nije poznato – o tome državna vlada šuti.

Međutim, samo dva i pol mjeseca nakon što su Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović položili zakletve i preuzeli dužnost članova Predsjedništva BiH, pobunili su se protiv tri pravilnika državnih institucija!

Na svojoj četvrtoj sjednici održanoj 3. ožujka ove godine Predsjedništvo je donijelo zaključak kojim traži da bude izuzeto od primjene državnih Pravilnika o korištenju službenih vozila, Pravilnika o korištenju službenih telefona i Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju! Donijeli su odluku da svoje ponašanje u te tri oblasti reguliraju svojim internim aktima i o tome su  obavijestili Vijeće ministara.

Zašto su se pobunili nikada nije objašnjeno niti je građanima kazano koliko će i kako proračunskog novca uštedjeti. Uzgred, mjesečne plaće članova Predsjedništva BiH premašuju 5000 maraka. Zanimljivo je da u službenom priopćenju sa 4. sjednice Predsjedništva BiH, nema ni riječi o ovom zaključku.

Vijeće ministara na sjednici održanoj u prošli petak upoznato je sa zaključcima Predsjedništva BiH i zadužilo je Ministarstvo financija i trezora da pripremi prijedlog izmjena sva tri pravilnika. To praktično znači da se pravila ponašanja u državnim institucijama koja su službeno stupila na snagu 1. siječnja 2015., a čija primjena treba ove godine osigurati uštedu u proračunu od 2,7 milijuna maraka, ne odnose na Predsjedništvo BiH!

Prema nekim informacijama, pitanje o ovom slučaju bit će postavljeno na jednoj od narednih sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, uz zahtjev za izjašnjenje parlamentaraca.

Državne institucije godišnje na službena vozila, telefonske troškove i reprezentaciju iz proračuna isplate oko 26 milijuna maraka.

Kresanje rasipništva

Primjenom novog  Pravilnika o korištenju službenih vozila, trebalo je u potpunosti racionalizirati i precizirati njihovu upotrebu i prodati oko 100 automobila. Izračunato je da bi se time u ovoj godini uštedjelo oko 900.000 maraka.
Inače, prema nekim ranije objavljenim podacima, državne institucije raspolažu s više od 3500 službenih vozila ukupne vrijednosti oko 25 milijuna maraka, od kojih je 60 posto putničkih . Neslužbeno saznajemo da je u ovoj godini prodano svega pet vozila za oko 70.000 maraka – tri pasata, jedan audi Q7 i jedan audi 8.

Novim pravilnikom precizirano je da pravo na službena vozila visoke klase čija je nabavna cijena do 130.000 maraka imaju samo članovi Predsjedništva BiH. Pravo na službena vozila vrijednosti do 100.000 maraka imaju državni ministri, predsjednici Ustavnog suda BiH, Suda BiH i glavni državni tužitelj.

Automobile koji koštaju do 50.000 maraka mogu koristiti zamjenici državnih ministara, rukovoditelji državnih institucija, tajnici ministarstava i generalni tajnik Predsjedništva BiH. Vozila čija je nabavna cijena do 40.000 maraka stavljaju se na raspolaganje zamjenicima i pomoćnicima rukovoditelja državnih institucija koje imenuje Vijeće ministara.

Primjenom novog Pravilnika o korištenju službenih telefona najavljena je u ovoj godini ušteda od oko 700.000 maraka tako što će se drastično skresati broj zaposlenika u državnim institucijama i državnih službenika koji imaju pravo na besplatno korištenje mobitela.

Predviđeno je da članovi Predsjedništva BiH i državni ministri ne plaćaju korištenje mobitela  do iznosa od 500 maraka mjesečno. Za zamjenike državnih ministara, rukovoditelje institucija BiH, predsjednike Ustavnog suda BiH, Suda BiH i glavnog državnog tužitelja određena je suma od 200 maraka mjesečno, za tajnike ministarstva 150 maraka, a za vozače 30 maraka.

Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju u ovoj godini, te troškove trebalo bi smanjiti za 1.104.572 maraka tako što će svima biti smanjen  limit, ali se to ne odnosi na Parlament BIH.

Sve u svemu, plan za kresanje rasipništva je dobar, ali samo na papiru. Koliko je i zaista ostvaren, najbolje će pokazati revizorska izvješća za ovu godinu, ali kad budu objavljeni bit će kasno za bilo kakve intervencije u 2015. godini – novac poreznih obveznika bit će potrošen.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});