fbpx

PREDSTAVA ZA BUDALE: Istraga Tužiteljstva BiH protiv čelnika Srpske je teatar pravosudnog apsurda!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Javnosti je poznato, da su najviše vlasti Republike Srpske tijekom 2021. godine, donijele zakon i set zaključaka o pravosuđu, obrani, Upravi za indirektno oporezivanje BiH i drugo, kojim se povlači nadležnost sa države Bosne i Hercegovine, na entitetski Republički nivo, piše Josip Šimić-Đinđić!

S tim u vezi, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, tužitelj Oleg Čavka, donijelo formalnu naredbu o provođenju istrage protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS-a Željke Cvijanović, premijera Vlade RS-a Radovana Viškovića, kao i protiv lidera vladajućih stranaka u Republici Srpskoj.

Saslušanja su krenula. Zvanično, čelnici RS-a osumnjičeni su zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo napad na ustavni poredak BiH. Prema informacijama „Avaza“, prvoosumnjičeni za rušenje države BiH i njenih institucija je Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.
Dodik se zvanično sumnjiči da je počinio krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz člana 249. KZBiH u vezi s krivičnim djelima napad na ustavni poredak iz člana 156. KZBiH i protuzakonito formiranje vojnih snaga iz člana 162a. KZBiH, a sve u vezi s članom 53. KZBiH.

Osim njega, na spisku osumnjičenih su i Željka Cvijanović, predsjednica RS, zatim Radovan Višković, premijer RS, Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS (NSRS). Tužilaštvo BiH za napad na ustavni poredak sumnjiči i predsjednike klubova poslanika u NSRS Petra Đokića, Nenada Stevandića, Dragana Čavića, Darka Banjca, Igora Žunića, Dalibora Stevića, Spomenku Stevanović, Marinka Dragišića te Diku Cvjetinovića.

Kako je navedeno u naredbi za provođenje istrage (broj: T20 0 KT 0020979 21), ova grupa, s Dodikom na čelu, tokom sredine 2021. godine učestvovala je u pripremi seta zakona iz oblasti odbrane, pravosuđa, sigurnosti i indirektnog oporezivanja, kojim bi u neustavnoj i nezakonitoj proceduri, kršenjem člana III. stava 5. tačke a. Ustava BiH, entitetski organi stavili van snage zakone donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Sve s ciljem promjene ustavnog poretka BiH i svrgavanja njenih najviših institucija, te umanjenja odbrambene moći BiH ukidanjem Oružanih snaga BiH, kao i urušavanja cjelokupnog sigurnosno-pravosudnog sektora Bosne i Hercegovine te ugrožavanja ekonomske stabilnosti cijele države” – stoji u naredbi.
Osim toga, kako je navedeno, Milorad Dodik organizirao je grupu ljudi u cilju počinjenja krivičnih djela propisanih zakonom BiH tako što je prijetnjom fizičke sile pokušao promijeniti ustavni poredak BiH i svrgnuti najviše institucije BiH, a Višković, Đokić, Cvijanović, Čubrilović, Stevandić, Banjac, Čavić, Žunić, Stević, Stevanović, Dragišić i Cvjetinović postali su pripadnici organizirane grupe ljudi, udružene u cilju počinjenja krivičnih djela propisanih zakonom BiH.

U naredbi je navedeno da je Dodik 18. oktobra, kao učesnik 29. posebne sjednice Vlade Republike Srpske, u cilju ostvarivanja izrečenih prijetnji upotrebom fizičke sile, radi svrgavanja najviših institucija BiH, podstrekavao Vladu RS i druge za sada nepoznate osobe da pripremaju: materijale, informacije, zaključke i druge akte, kao pripremne radnje na pripremanju povlačenja saglasnosti kojima je Republika Srpska dala saglasnost, a potom BiH preuzela nadležnost od entiteta.

Dovoljno je samo da pogledate ‘ko provodi istragu protiv čelnika RS-a i sve će Vam biti jasno.
Od samoga početka karijere državnog tužitelja Olega Čavke, njegova karijera obilježena je skandalima i korupcijom. Mediji su ga godinama objavljujući članke o istome i u sklopu članaka materijalne dokaze (policijske akte) dovodili u vezi sa kriminalnim grupama u Bosni i Hercegovini. Protiv njega je Tužilaštvo BiH vodilo dvije krivične istrage, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, u vezi krađe predmeta iz tužilačkog spisa, te primanja nagrade i drugog oblika koristi. Poznat je po svojim kalkulacijama.

Istragom kojom rukovodi Oleg Čavka u startu je osuđena na propast, jer djelo za koje sumnjiči čelnike RS-a nije zadovoljilo potrebne elemente bića krivičnog djela “Napad na ustavni poredak BiH”, što znači, da se ovdje radi samo o bacanju prašine u oči javnosti, kako bi se smirile tenzije, zbog poteza političara iz RS-a! Pa sve ukoliko i dođe do optuženja istih, ishod sudskog postupka bi rezultirao oslobađajućom presudom.

Istraga Tužilaštva BiH nije ništa drugo nego li predstava za budale, a Dodik ne odustaje. Prije nekoliko dana, Dodik je najavio, da će Narodna skupština Republike Srpske do kraja decembra usvojiti zakon o uspostavljanju visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske, navodeći dalje, da su VSTS BiH okupirali Bošnjaci koji žele putem Suda i Tužilaštva BiH modelirati politički sistem što je nedopustivo, ponovio je Dodik.

Zašto od istrage Tužiteljstva BiH nema ništa?!
Naime, Krivičnim zakonom BiH propisano je krivično djelo „Napad na ustavni poredak BiH“: „Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina“.
Dakle, prema KZ BiH, KZ FBiH i KZ BD BiH ovo djelo nastaje upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile radi promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Ustavom BiH radi svrgavanja njihovih najviših institucija. Pod ustavnim poretkom se podrazumijeva organizacija vlasti, njena nadležnost i funkcionisanje kroz institucionalne forme, kao što su zakonodavna, izvršna i sudska vlast. Radnja izvršenja ovog krivičnog djela predstavlja svaki pokušaj nasilne promjene ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini, odnosno svrgavanje njenih najviših institucija. Krivično djelo je svršeno kada su preduzete radnje nasilne promjene ustavnog uređenja ili svrgavanje najviših državnih organa i njihovih predstavnika. Izvršilac ovog krivičnog djela može da bude svako lice. Krivično djelo se može izvršiti samo sa direktnim umišljajem. Za ovo djelo u KZ BiH, KZ FBiH i KZ BD BiH propisana je kazna zatvora najmanje pet godina, a u KZ RS – kazna zatvora od dvije do dvanaest godina“.

Da bi postojalo biće elementa krivičnog djela „Napad na ustavni poredak“ potrebno je, da određena grupa ljudi, sa umišljajem, koji se manifestuje u htijenju, upotrebom fizičke sile (vojska, policija) svrgnu predstavnika sa položaja.
Zbog napada na ustavni poredak Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv najviših zvaničnika Republike Srpske, međutim, kako tvrde stručnjaci, Tužilaštvo BiH zloupotrebljava svoju poziciju jer krivično djelo napada na ustavni poredak BiH moguće je izvršiti samo upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile.
Naime, krivično djelo napad na ustavni poredak BiH propisano je članom 156. Krivičnog zakona BiH i to tako da ga čini samo onaj ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak.
“Papir parlamenta, na koji su preneseni odluka, zakon ili neki drugi akt, nije nikakva sila niti prijetnja silom, a kamoli fizička sila ili prijetnja fizičkom silom. Ta jedna riječ, fizička, toliko jasno dokazuje postojanje zloupotreba u Tužilaštvu BiH u ovom slučaju”, kaže za “Nezavisne novine” Milan Blagojević, profesor ustavnog prava.
Kako objašnjava, u Tužilaštvu BiH rade tužioci koji, za razliku od pravnih laika, znaju važnost riječi fizička sila i da kad nema takve sile, nema ni navedenog krivičnog djela, iz čega u konačnom proizlazi da oni znaju da nemaju pravo ni da pokrenu istragu, a kamoli da je vode i da saslušavaju bilo koga, kada akt parlamenta nije nikakva sila, a kamoli fizička sila.
“Iako to oni sve znaju, ipak su otvorili istragu suprotno zakonu, čime sami dokazuju svoju zloupotrebu”, ističe Blagojević.
Inače, Tužilaštvo BiH je počelo sa saslušavanjem svjedoka u slučaju napada na ustavni poredak, a zbog zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj sa nivoa BiH. Prvi saslušani bio je Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske, kojem je, kako je rekao, tužilac saopštio da je istraga pokrenuta protiv više osoba, a između ostalih, osumnjičeni su Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, i Radovan Višković, premijer Republike Srpske, te predsjednici svih vladajućih političkih partija i šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, među kojima i Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Josip Šimić-Đinđić

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI