fbpx

Predstavnici RS tvrde da neće biti NATO-a, opozicija kaže – povijesna izdaja

Autor: N1

BANJA LUKA - Škrta informacija iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojoj se samo navodi, da se Program reformi šalje u sjedište NATO-a u Bruxelles, ostavila je prostor za manipulacije. Situaciju posebno koriste političari iz Republike Srpske i to po principu ko su "izdajnici", a ko "zaštitnici" nacionalnih interesa.

Povijesna izdaja, prodaja interesa Republike Srpske, kršenje Rezolucije o vojnoj neutralnosti – optužbe su, na račun Milorada Dodika, upućene iz opozicionih stranaka.

“Iz dobro obaviještenih krugova raspolažem ozbiljnim, pouzdanim informacijama – to je klasični ANP koji znači aktivaciju MAP-a”, riječi su ministra sigurnosti u BiH Dragana Mektića.

Predstavnici entitetske vlasti kažu da se SDS i PDP ljute zbog gubitka vlasti na državnom nivou. Poručili nema izdaje, nepoštovanja Narodne skupštine RS, niti pristupa NATO savezu. Pristaju samo na suradnju.

“Nije ono o čemu se priča u Sarajevu, niti na nekim drugim mjestima. Nije ANP, jeste dokument na osnovu kojeg će se vršiti reforme i moram reći prilično restriktivan u odnosu na neke druge dokumente koji su u prethodnom periodu bili formulirani”, ocijenila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske kazao je:

“Ovdje nema ni NATO-a, ovdje nema ni MAP-a, ovdje ima suradnja koju smo i do sada imali.”

U sadržaj dokumenta upućena je Dodikova savjetnica Ana Trišić Babić. U odnosu na dosadašnje stanje, novina u Programu reformi je poboljšanje suradnje između IPAP-a i neke sljedeće faze. Trišić Babić tvrdi da je formuliran tako da, uopće, nisu sigurni da će NATO to prihvatiti:

“IPAP je uvijek rađen u kombinaciji sa NATO u Bruxellesu, dakle BiH tu nije bila samostalna u određivanju reforme koje može da napravi i što treba da radi, nego smo tu uvijek imali sufliranje iz Bruxellesa što je to, što bi mi trebalo da radimo. Ovim iskorakom, programom reformi, za koji smo našli kompromis i činjenično stanje u BiH, od sada ćemo mi sami sebi, unutar BiH, zajedno sa entitetima, kantonima, institucijama na zajedničkom nivou i agencijama, ako se to finalizira kako je zamišljeno, sami sebi određivati tempo i što je to što mi možemo da uradimo u skladu sa činjeničnim stanjem i raspoloženjem u BiH.”

U priopćenju za javnost iz Predsjedništva BiH, upućenom odmah nakon postignutog dogovora, navodi se da će Program reformi biti upućen u Bruxelles u roku od dan nakon imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Trišić-Babić kazala – dogovor je nakon formiranja Savjeta ministara.

Tek tada će biti poznat i sadržaj, tvrdi ministar sigurnosti:

“Prema mojim informacijama od strane Međunarodne zajednice je sugerirano da taj dokument sakriju od javnosti i pokažu ga tek onog momenta kad navodno taj dokument bude prihvaćen u Bruxellesu.”

Da li je Bosna i Hercegovina napravila korak bliže NATO savezu ili ka samostalnosti u odlučivanju ostaje nepoznato dok sadržaj dokumenta ne postane dostupan javnosti.

Autor: N1

ZADNJE VIJESTI