fbpx

PREGOVORI OKO IZBORNOG ZAKONA Hrvati u borbi za pravednu BiH imaju potporu stranaca

Autor: Dnevno.ba

Hrvatski politički predstavnici u BiH, kao konstruktivni čimbenik u rješavanju najvećeg otvorenog političkog problema u zemlji -Izbornog zakona, konstantno pozivaju na dogovor i dijalog te nude rješenja koja su na tragu provedbe presude Ustavnog suda BiH, ali i Suda u Strasbourgu, piše Večernji list BiH.

Mostarski sporazum

Takva nastojanja su prepoznata i u okviru međunarodne zajednice koja je medijator procesa pregovora oko izmjene Izbornoga zakona, a da je tomu tako, svjedoči i činjenica kako je upravo legitimno predstavljanje, kao princip izveden iz temeljnog postulata Ustava BiH – konstitutivnosti, pronašlo svoje mjesto u Mostarskom sporazumu koji je potpisan pod medijacijom predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, piše Večernji.

Za očekivati je da upravo nastavak realizacije Mostarskog sporazuma bude predmet predstojećih razgovora koje će voditi posebni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, koji idućeg tjedna ponovno stižu u posjet BiH. Hrvatski narodni sabor nedavno je usvojio konačni prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH, a koji je, kako je naveo predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, usuglašen s predstavnicima EU-a i SAD-a.

Cvitanović je rekao da su od njih dobili signal da su sve formalne i pravne stvari zadovoljene i da je sada na političkim subjektima u BiH dogovoriti se o modalitetima provođenja ovih prijedloga.

– Crvena crta ispod koje Hrvati u BiH neće ići jest poštovanje konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja u zajedničkim institucijama – istaknuo je Cvitanović za Glas Srpske. Cvitanović je naveo da će dati priliku političkim pregovorima da bi se došlo do konačnog dogovora.

– Hrvatska strana jedina u kontinuitetu nudi neka rješenja i različite prijedloge da bi se konačno riješio ovaj problem. Nadam se da će do toga i doći u međustranačkim pregovorima planiranim za kraj siječnja. Ako do toga ne dođe, HNS će 19. veljače donijeti zaključke koji će biti odgovor na stanje koje nas čeka u pripremi idućih općih izbora u BiH – pojasnio je on.

Konstruktivnost

A kakav će biti ishod nove runde pregovora, ostaje za vidjeti, međutim, pritom je jasno kako unatoč ne baš zahvalnoj političkoj atmosferi postoje čimbenici koji su spremni za dogovor, poštivajući obje presude oko kojih se i vode razgovori, a među njima su upravo predstavnici Hrvatskog narodnog sabora čiji prijedlog rješava sva otvorena pitanja, poštivajući prava naroda i građana.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI