fbpx
Pixabay

Premijer Bugarske na odlasku odbija ruski ultimatum i otkriva mogućeg nasljednika

Autor: dnevno.ba

Bugarski premijer na odlasku Kiril Petkov odbio je ruski ultimatum za poništenje odluke o protjerivanju 70 ruskih diplomata do petka u podne, a otkrio je da kao svog nasljednika vidi ministra financija.

Bugarska, koja je članica EU i NATO-a i nekoć bliska saveznica Rusije, uzburkana je prošlotjednim političkim preokretom koji je rezultirao izglasavanjem nepovjerenja koalicijskoj vladi i izbacivanjem ruskih diplomata zbog sumnje u špijunažu.

Rusija je jučer odgovorila postavljanjem ultimatuma koji uključuje zatvaranje ruske ambasade ako Bugarska ne odustane od protjerivanja. EU je ovaj potez osudila kao neopravdan. Petkov je u video obraćanju kazao da je ponašanje Rusije neprihvatljivo.

– Nećemo dozvoliti da Bugarska skrene s puta. Nećemo dozvoliti stranim diplomatima da Bugarskoj postavljaju ultimatume (da udovolji njihovim zahtjevima) do podneva, kazao je.

Najavio je da će njegova centristička stranka PP za novog premijera nominirati ministra financija Asena Vasileva, a koalicijske partnere je pozvao da im se pridruže u borbi protiv korupcije kako bi se povećali prihodi.

Diplomatski nesporazum s Rusijom podijelio je vladu nakon što su socijalisti, jedan od koalicijskih partnera, kazali da neće podržati novu vladu s Petkovom na čelu. Socijalisti, koji su tradicionalno prijateljski nastrojeni prema Moskvi, kažu da su bijesni zbog odluke Petkova o protjerivanju Rusa.

Ranije danas pozvali su parlament da glasa protiv protjerivanja kako bi se sačuvale diplomatske veze s Moskvom. Najveća opozicijska stranka desnog centra GERB podupire protjerivanje.

Petkov se nada da postavljanjem nekog drugog na mjesto premijera njegova stranka može ostati na vlasti i izbjeći nove izbore. Nakon što je Vasilev nominiran, socijalisti su kazali da su spremni na pregovore.

Predsjednik Rumen Radev kasnije će novom premijeru predati mandat za formiranje nove vlade. Iz stranke, koja će imati tjedan dana za iznošenje detaljnih prijedloga, kažu da će novi kabinet predstaviti samo ako imaju potporu velike većine parlamenta.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI