fbpx

Preminula Kada Ramić kojoj su u srebreničkom genocidu ubijena četiri sina

Autor: dnevno.ba

Kada Ramić iz mjesta Sućeska, kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijena četiri sina, preminula je danas.

Kadi Ramić su u ratu i tokom genocida ubijena četiri sina Sabit, Dževad, Džemo i Mehmedalija, a pored ubijenih sinova imala je kćerku Raziju s kojom je živjela.

Vijest o smrti nane Kade na svom Facebook profilu podijelio je novinar Adem Mehmedović koji se sjetio razgovora s njom od prije nekoliko godina kada mu je pričala o svojim sinovima.

Mehmedović je u svojoj objavi naveo da nana Kada ne zna kada je tačno rođena, ali zna da ima više od osamdeset godina. Među prvim je povratnicima koji su se vratili u Srebrenicu, u svoju Sućesku. Kaže da živi od uspomena na svoje sinove. Svaki dan gleda staze po kojima su se oni kao djeca igrali.

“Živim da se sjećam, oplakujem i uzdišem. Ne znam ni kako je insan živ nakon svega. Živi se jer se mora. Sabit je poginuo u toku rata, a Dževad, Džemo i Mehmedalija nikad nisu došli, iako sam se nadala da će makar jedan doći. Našli smo ih, i ukopani su njih trojica u Potočarima. Sanjam ih često, učim im Fatihu, Jasin. Nisam ja jedina koja je izgubila sinove, mnoge su majke izgubile sinove. Svakom je njegova bol najteža, svakog njegova rana najviše boli”, kazala je tada nana Kada.

Ako se ikada bude pravio spomenik ženama u Bosni i Hercegovini, na njemu mora biti Kadina šamija, dodao je Mehmedović.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI