fbpx

Preminuo uvaženi Serafin Hrkać: Dobitnik “Priznanja za jačanje i razvoj Sveučilišta u Mostaru”

Autor: dnevno.ba

Sprovod akademika Serafina Hrkaća bit će obavljen u srijedu, 14. aprila na groblju Mekovac u Širokom Brijegu.

Član Akademije nauka i umjetnosti BiH Serafin Hrkać preminuo je utorak u 79. godini.

Akademik Serafin Hrkać rođen je 1942. u Izbičnu, općina Široki Brijeg te je tamo i završio osnovnu školu, anižu gimnaziju i malu maturu u Lištici (Široki Brijeg) te višu klasičnu gimnaziju u Sinju i Dubrovniku.

Filozofsko-teološki studij počeo je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu a završio na Pontificium Athenaeum Antonianum u Rimu te se za svećenika zaredio 1966.

Studij klasične filologije završio je u Rimu gdje je (1971.) i doktorirao.

Nostrifikacija akademskoga gradusa obavljena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je predavao u Splitu, Visokom, Humcu kod Ljubuškog, Širokom Brijegu.

1992. godine počeo je predavati latinski jezik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 1995. latinski jezik i filozofiju na Pedagoškom fakultetu istog Sveučilišta, dok je doktorat iz filozofije položio je na Filozofskom fakultetu Univerziterta u Sarajevu.

Bio je redoviti član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost (HDZU), direktor Instituta za latinitet te urednik naučnih izdanja u ZIRAL-u – izdavačkoj kući hercegovačkih franjevaca u Mostaru.

Uz nastavni rad bavio se prevodilačkim i istraživačkim radom iz filologije, filozofije i leksikografije, te proučavanjem franjevačkog školstva u Bosni i Hercegovini te je objavio više od 20 djela.

Također, dobitnik je “Priznanja za jačanje i razvoj Sveučilišta u Mostaru” u povodu 35. obljetnice Sveučilišta u Mostaru, a 2014. godine dobio je i javno priznanje Zlatna plaketa “Grb Grada Širokog Brijega”.

VIŠE INFORMACIJA MOŽETE POGLEDATI NA OSMRTNICE.BA

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI