fbpx
SCREENSHOT

PRIČA KOJA STOJI IZA OVOGA JE MUČNA: BiH zahvaljuje fotografu kojem je Arkan prijetio smrću jer je pokazao svijetu Tigra koji tuče mrtvu ženu

Autor: dnevno.ba

Sarajevski uglednici složili su se da se u ovom gradu digne “Stub časti” ljudima koji su u najtežim danima rata pomagali da istina dođe do svijeta.

Smatra se da nije kasno nagraditi osobe koje su kroz pisanje, snimanje ili bilo koji drugi način izvrgli sebe opasnosti kako bi se ostatak svijeta upoznao s rasponima tragedije i okrutnosti nad civilima BiH.

Zahvala za širenje istine o ratu u BiH

Obzirom na brojnost ljudi koji su sebe izvrgli opasnosti kako bi širili istinitu sliku o ratu u BiH, “Stub časti” na sebi neće imati imena. Ipak, ugledni povjesničar Husnija Kamberović za Avaz ističe ime osobe koja je svakako bila motiv za izradu ovakvog obilježja zahvale.

Ron Haviv, čija je fotografija iz ratne Bijeljine obišla svijet, čovjek je zbog čijeg je odvažnog poteza planeta shvatila svu monstruoznost nad BiH civilima.

Arkan mu prijetio smrću

Priča o monstrumu koji bešćutno udara ubijenu Bošnjakinju, Tifu Šabanović, aktualizirala se prije nekoliko godina uhićenjem poznatog beogradskog DJ-a Srđana Golubovića… Ovaj bivši arkanovac ulovljen kamerom američkog fotografa Rona Haviva, uopće nije mario dok je nogama zamahivao prema glavi nesretne, mrtve žene ubijene u Bijeljini. Dapače, u maniri pravog beogradskog pozera, s naočalama na glavi i nonšalatno odmaknutom rukom u kojoj je zapaljena cigareta, pokazao je jednu od najnečovječnijih gesti ikada.

Nakon što su svjetski mediji objavili fotografije iz Bijeljine, Arkan se potpuno raspametio i raspisao je nagradu za Havivovo ubojstvo. Prijetio je Ronu i preko medija govorio da se raduje danu kad će mu se “napiti krvi”.

Godinama nakon rata, njegove fotografije postali su dokazi na suđenjima za ratne zločine. Fotografije iz Bijeljine korištene se  za podizanje optužnice za ratne zločine u Haagu protiv Arkana i njegovih Tigrova.

No, vratimo se na monstruma koji udara mrtvu ženu…

Slavni ubojica

Golubović je, po svemu sudeći, bez imalo grižnje savjesti, nastavio živjeti punim plućima pa je tako postao utemeljitelj beogradske trance scene i to pod imenom DJ Max. Doći na njegov koncert, bila je privilegija i čast. O njemu se pisalo na blogovima jer je ovaj veteran elektronske glazbe nastupao rame uz rame s imenima kao što su Joti Sidhu, Dino Psaras, Max Lanfranconi, Serge Souqe, Tsuyoshi, Mark Allen, Anti, Slide, Chris Organic…

Blagodati života ovaj monstrum uživao je sve dok ga srbijanske vlasti 2012. godine nisu uhitile. Razlog uhićenja, na žalost, nije bilo iživljavanje nad ubijenim civilima, nego posjedovanje droge. Unatoč činjenici da se od kamere nije skrivao i da je jasno kako je na fotografiji upravo on, nikada od nikoga nije terećen optužnicom za ratni zločin. Deutsche Welle posvetio je jedan članak o godišnjici ubijanja Bošnjaka u Bijeljini.

U tekstu se navodi kako je grupa „arkanovaca”, među kojima je bio i Golubović, iza sebe ostavila krvave tragove. O Goluboviću je u ovom tekstu napisano kako je on danas poznat kao DJ Max i da je te 1991. godine imao 20-ak godina…

Bez obzira na sve, ovaj ljubitelj smrti i glazbe, do danas nije priveden za zlodjelo u Bijeljini.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI