fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PRIČA O UHLJEBU I AUTORU VIDEA O ŽIČARI: Na poslu se uopće ne pojavljuje, 15 tisuća plaće, službeni auto! Majka mu je u školu išla s Bandićem

Autor: dnevno.ba

Upitate li prosječnog stanovnika hrvatske metropole tko je Vladimir Gruborović, vrlo vjerojatno ćete kao odgovor dobiti šutnju popraćenu slijeganjem ramenima. Iako stanovnici Zagreba ne znaju tko je Gruborović, on je dobro poznat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji, doduše, svojeg misterioznog savjetnika rijetko viđa.

Do te se mjere savjetnik Gruborović ne pojavljuje na svojem radnom mjestu, da je među marljivim gradskim djelatnicima dobio nadimak Megauhljeb. Uhljebnička priča otišla je tako daleko da se ovaj savjetnik već godinu i pol dana ne pojavljuje u Gradskom poglavarstvu u kojem ima svoje dvije sobe, 161 i 162.

Na zaključanim vratima sobe 161 stoji pločica na kojoj piše: Vladimir Gruborović, univ.spec.admin.urb. posebni viši savjetnik gradonačelnika za koordinaciju gradske uprave – specijalist.

Na zaključanim vratima sobe 162 pločica je s natpisom: Soba za koordinaciju rada gradske uprave. U tim sobama Gruborović bi trebao raditi minimalno osam sati jer je riječ o savjetniku koji ima plaću od oko 15 tisuća kuna. No, te dvije sobe su zaključane, a njegovim kolegama to je već počelo stvarati i tehničke probleme.

Foto: Dnevno

Naime, u sobe ne može ući ni čistačica jer je Gruborović promijenio brave. Gdje se točno Gruborović nalazi kad ne radi, nije poznato, no moguće je da se gradom vozika službenim automobilom, koji mu je uz plaću od 15 tisuća kuna pripao kada je zaposlen u gradonačelnikovu uredu. Pripalo mu je i parkirno mjesto broj 39, koje je stalno prazno jer drugi zaposlenici tamo ne smiju parkirati. Prema zakonu, ako zaposlenik u javnoj upravi pet dana bez razloga ne dođe na posao, nadređeni ga je dužan prijaviti, a u Gruborovićevu slučaju neposredno nadređeni je Milan Bandić. Budući da Gruborović na posao ne dolazi godinu i pol dana, a ima mjesečnu plaću od 15 tisuća kuna, gradskom proračunu pričinjena je šteta od oko 270 tisuća kuna, za koju je neposredno odgovoran Bandić.

Premda stanovnici metropole ne znaju nabrojati gradonačelnikove savjetnike, kako se dobiva posao u njegovu uredu, svima je manje-više poznato. U Gruborovićevu slučaju ključnu je ulogu odigrala majka Hercegovka, Nada, rođena Kraljević, koja je s Bandićem dijelila školske klupe u Grudama. Otac savjetnika Gruborovića poznati je glumac Duško Gruborović, koji je prije nekoliko godina tragično preminuo pred kolegama. Doživio je srčani udar na snimanju serije “Nad lipom 35”.

Prva pogreška

Njegov sin iz prvog braka, Vladimir, u međuvremenu se s djevojkom skrasio na zagrebačkoj Savici, a uviđajući nedostatke naselja u kojem živi i u kojem se rekreirao, od Bandića je tražio preuređenje parka. Gradonačelnik mu izlazi u susret odobravajući preuređenje za koje projekt težak 67 tisuća izrađuje njegova djevojka, arhitektica Ana Lovinčić. Da je Bandić znao kakvog će vraga probuditi, vjerojatno nikada ne bi ušao u taj naizgled beznačajni poslić. Naime, zbog preuređenja parka na noge su se digli aktivisti iz inicijative “Čuvajmo naš park”, organizirajući prosvjed protiv njegova betoniranja. Odatle je krenula politička karijera saborskog zastupnika Tomislava Tomaševića Senfa koji je stasao u Bandićevu najveću prijetnju na nadolazećim izborima. Tijekom prosvjeda Tomaševićevih aktivista, na drugoj su se strani pojavili protuprosvjednici bliski Bandiću, među kojima se ukazao i Gruborović.

Tijekom uređenja parka na Savici u javnom se prostoru spominjala njegova djevojka, arhitektica Ana Lovinčić, jer je na tom projektu sudjelovala njezina tvrtka. Tada je medijima izjavila da je tvrtku osnovala kada je doznala da je odabrana da dizajnira uređenje parka na Savici jer joj to djeluje profesionalnije nego obrt. Protiv projekta te tvrtke ustali su stanari kada su uvidjeli da u njihovu kvartu preko noći počinju radovi koji su golemi park trebali pretvoriti u stazu za trčanje s popratnim sadržajem. Naposljetku su prosvjedima obranili park na čijem su uređenju inzistirali strastveni trkači Gruborović i Lovinčić koji su u svojem naselju poželjeli stazu za treninge pa je ona izradila projekt koji je Gruborović trebao pogurati.

Sve to za Bandića bi možda bili sitni problemi da mu pola godine prije lokalnih izbora reputaciju ne nagriza afera Žičara. Tomislav Tomašević protiv gradonačelnika je podnio kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti, primanja mita i počinjenja kaznenog djela u sustavu zločinačkog udruženja. Tomašević je podsjetio i kako je Bandić koordinatorom tima gradske uprave i gradskih tvrtki za izgradnju žičare još 2016. imenovao člana glavnog odbora svoje stranke Vladimira Gruborovića.

Prijepori oko žičare

No Tomašević nije rekao da je na ovom kontroverznom projektu radila Ana Lovinčić, Gruborovićeva partnerica, koja kao autorica potpisuje donju postaju sljemenske žičare. Ona je pak na slučaj odgovorila tužbom na zagrebačkom Trgovačkom sudu, i to zbog povrede autorskih prava, te je zatražila da se radovi obustave i izvedu u skladu s projektom. U Gradu navode kako su prijepori oko arhitektonskog projekta Sljemenske žičare stari nekoliko mjeseci jer je druga arhitektica koja je radila u Elektroprojektu ukazivala na to da finalni projekt previše nalikuje na zgradu Deloittea u Oslu.

Ideja za donju stanicu žičare koja ima fasadu identičnu zgradi Deloittea čini se da se zaista rodila u Oslu, a to je putovanje s kraja rujna 2016. građane Zagreba stajalo oko 20 tisuća kuna, dok je partnerica Lovinčić u Oslo putovala o svom trošku. Prema putnim nalozima, razlog zbog kojeg je Bandićev savjetnik putovao u Oslo bio je obilazak gradskih površina u tome gradu, a usput je sudjelovao i na sajmu u Švedskoj.

Urnebesno smiješni putni nalozi na teret gradske uprave na ime Vladimira Gruborovića za Oslo zapravo najbolje oslikavaju vladavinu Milana Bandića. I zato je Gruborović kralj uhljeba! A zato u priči o žičari i jest zanimljiva njegova veza s arhitekticom Anom Lovinčić s kojom je, dok se gradila i pripremala žičara, viđan na brojnim utrkama, od Učka traila preko utrke Baška Voda – Omiš pa sve do utrka u susjednoj BiH, Portugalu, Bugarskoj, Švicarskoj i na Azorima, na kojima su imali redovne brojeve jedne za drugima, iz čega proizlazi da su se na utrke zajedno prijavili. Trči se zbog njihova odnosa ovih dana u Gradu na sve strane jer prisnost između Lovinčić i Gruborovića gradonačelniku je donijela i neke nove probleme otvarajući pitanje pogodovanja i sukoba interesa s obzirom na to da je 2016. Gruborović postao glavni koordinator projekta Žičara na kojem je radila njegova djevojka. Gruborovićeva uloga bila je provjera i odobravanje projekta, a on je bio u kontaktu s tvrtkom Elektroprojekt koja mu je navodno i plaćala dio troškova za putovanja s kreatoricom idejnog projekta zagrebačke Žičare. S Anom Lovinčić o žičari je Gruborović mogao raspravljati i u vlastitom domu, a po svemu sudeći, ta kućna rasprava bila je prepuna pikanterija jer je Lovinčić sudjelovala u glavnom i izvedbenom projektu žičare, dok je cijena za njezinu tvrtku rasla za 850 tisuća kuna.

Zamjena teza

Krajem 2016. raspisan je natječaj za glavne i izvedbene projekte žičare, a s početkom 2017. Lovinčić osniva tvrtku Arhitektura u bijelom. Tek osnovanu tvrtku mlade neiskusne arhitektice Elektroprojekt uzima za podizvođača, no to nikome nije bilo neobično. Ugovor je sklopljen početkom rujna 2017. za cijenu od osam milijuna kuna s PDV-om, a tvrtki Ane Lovinčić trebalo je pripasti 400 tisuća kuna, no već u rujnu 2018. na taj se ugovor dodaje aneks za dodatna dva milijuna kuna, i gle čuda, najveći dio od svih podizvođača otpada baš na tvrtku Gruborovićeve djevojke, 850 tisuća kuna. Umjesto prvotnog projekta arhitektice iz Elektroprojekta, izgled donje stanice prepušta se mladoj arhitektici te se on drastično mijenja, dok Lovinčić dobiva posao težak 1,25 milijuna kuna, a Zagreb žičaru identičnu onoj u Oslu. Gruborović kao voditelj i koordinator dao je “zeleno svjetlo” takvom rastu cijene, a uz to, on je odobrio izmjenu projekta prije nego što ga je Bandić formalno u ime grada potpisao.

Valja napomenuti kako je Tomaševićeva prijava epilog događaja koji su uslijedili nakon što se društvenim mrežama proširio sedmosatni videomaterijal “Operacija žičara”. Riječ je o stotinama dokumenata i ugovora kroz koje je prikazano kako su cijene radova žičare rasle u kontinuitetu.

U Gradu tvrde kako je takav sadržaj, s namjerno plasiranim lažnim podacima, mogao prikupiti, složiti i objaviti samo Vladimir Gruborović jer prema sugovorniku iz gradske uprave, jedini pristup kamerama na žičari i dronu za snimanje iz zraka (za što posjedujemo dokumentaciju) imao je samo on.

Motiv, objašnjava sugovornik iz gradske uprave, zamjena je teza da prikrije svoju ulogu i štetu koju je prouzročio gradu vođenjem projekta na pripremi dokumentacije.

Ni u tvrtki Elektroprojekt nisu zadovoljni najavom tužbe jer znaju da je za štetu i loše vođenje koordinacije odgovoran Gruborović. Postavlja se pitanje kako je Bandić uopće mogao nekome takvome dati ovlast da bude glavni koordinator projekta i prouzroči takvu štetu. Šteta koju će Grad potraživati od Elektroprojekta upravo je šteta koju je zbog loše koordinacije prouzročio Grad Zagreb, odnosno Vladimir Gruborović, odnosno, kako se čini, Dragutin Saili – Konspirator.

Izmjene u projektima

Iz Grada najavljuju tužbu protiv projektanata. “Razvidno je da je projektna dokumentacija za izgradnju žičare Sljeme imala znatne greške koje su Gradu Zagrebu kao investitoru prouzročile financijsku štetu od 79,722 milijuna kuna s PDV-om”, stoji u zaključku analize koju je izradila tvrtka Zem nadzor i dostavila Gradu. Iz Grada Zagreba napominju kako sedmosatni video nije točan. “Radi se o uratku subjekta koji ima osobni interes za širenje takvih informacija kojima se tendenciozno prikazuju činjenice na način da one ne odgovaraju istini”, priopćili su iz Grada, u kojem krivnju za golem rast troškova za novu sljemensku žičaru prebacuju na projektante. Kao argument nude analizu razloga porasta troškova koju je izradio ovlašteni nadzorni inženjer. Tvrtka Zem nadzor u svojoj je analizi utvrdila da je projektna dokumentacija imala znatne pogreške koje su Gradu prouzročile financijsku štetu.

Tvrtki Elektroprojekt je od ugovorenih 8,138.969 kuna isplaćeno 7,849.947 kuna, dok je ostatak Grad odbio platiti jer nisu izvršene sve ugovorne obveze. U Gradu navode kako im Elektroprojekt nije dostavio svu dokumentaciju, zbog čega i jesu raspisali natječaj za izmjenu i dopune glavnih izvedbenih projekata na koje se opet javila ista tvrtka s ponudom od 2,290.000 kuna. Taj je natječaj poništen jer Grad nije htio pristati na sklapanje takvog ugovora pa poručuju i da će uputiti svoja potraživanja prema Elektroprojektu iz kojega pak odgovaraju da su za žičaru sklopili ugovore za projekte teške 9,2 milijuna kuna. Zato su, prema njima, bile potrebne izmjene i dopune glavnih projekata, na što su navodno upozoravali Grad, od kojega su prošle godine u listopadu dobili zahtjev za okončanje ugovora. Time su isključeni iz projekta. U Elektroprojektu napominju kako nikada od Grada nisu dobili službeni dopis u kojem bi se očitovali o eventualnim manjkavostima u projektnoj dokumentaciji.
Sve u svemu, složena priča koja bi Bandića uoči kampanje mogla skupo stajati.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});