fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Prije 8 godina prijavak Izetbegoviću podnio zapovjednik ”divlje” postrojbe u neregularnoj odori!

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Načelik zajedničkoga stožera OS BiH general Senad Mašović nije se dao uvući u klopku sukoba sa predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ali niti jednom riječju nije demantirao mogućnost da se na obilježavanju dana 3.puka Republika Srpska pojavi i odora bivše Vojske RS, naravno ne na pripadnicima PUK-a.

Prije nešto više od osam godina, točnije 15.4. 2011. u zeničkoj vojarni 7. muslimanske brigade obilježena je 6. obljetnica 2. Pješačkoga (rendžerskoga) Puka OS BiH i obljetnica formiranja Armije BiH. Toga dana su najviši civilni i vojni vrh BiH, ali i zapanjeni gosti, svjedočili su nezapamćenom skandalu zbog kojega su bili posramljeni i čestiti bošnjački generali i svi pripadnici OS BiH, a ugledni dužnosnici i gosti iz reda drugih naroda ostali zatečeni i šokirani. Naime, kako se za Dnevni list prisjećaju pojedini najviši zapovjednici OS BiH, umirovljeni i aktivni generali, a o tome svjedoči i foto arhiva OS BiH, na ceremoniji je u jednom trenutku navodno iznenada i mimo protokola iskočio pred bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nepoznati „divlji“ zapovijednik nekakve ”marsovske” postrojbe u neregularnoj odori i gromoglasno podnio prijavak ”vrhovnome zapovijedniku”. U tom trenutku su svi bili zbunjeni, malo kome je bilo jasno što se događa, osim naravno redateljima te perfidne podmetačine.

Ratne odore Armije BiH

Naš sugovornik, svjedok toga nezapamćenoga skandala u Zenici, kojeg su sarajevski mediji hinjski prešutjeli i pobrisali, potvrđuje da se u početku zbunio i sam Izetbegović, ali se ubrzo pribrao i ipak odbio rukovati sa „fantomskim“ časnikom. U vojarni 7. muslimanske brigade je najmanje bilo službenih odora Oružanih snaga BiH, dekor su činile odore ratnih, tada već odavno ugašenih postrojba. Hrvatskim i srpskim generalima su se bošnjački generali ispričavali i govorili da su postiđeni i da im je veoma neugodno. Naravno, nitko nije odgovorao pred zakonima ove zemlje. Protiv Bakira Izetbegovića nije podnesena kaznena prijava, kao što je to ovih dana uradio član Predsjedništva Željko Komšić protiv predsjedatelja Predsjedništva Milorada Dodika i to zbog mogućega verbalnoga delikta, a ne zbog nekoga konkretna poteza ili sramne predstave poput one u Zenici prije 8 godina. Ovo aktiviranje memorije iz Zenice je veoma bitno u kontekstu neprincipijelnoga linčovanja Milorada Dodika od strane sarajevskoga mindera zbog njegove verbalne, ali odista smušene, najave da će na obilježavanju Dana 3.pješačkoga Republika Srpska puka biti i odora bivše Vojske RS. Zapravo bijes je izazvalo kasnija dopuna u kojoj je Dodik kočoperno precizirao da će odore ugašene vojske obući jedan broj pripadnika 3. Puka. To je pokrenulo stampedo ”patriotskih” rekacija i prijetnji, a arhiva Ministarstva obrane brižno čuva kompromitirajuće fotografije iz zeničke vojarne 7.muslimanske brigade koje će začepiti usta zajapurenim sarajevskim dušebrižnicima za ovu zajedničku državu.

Pojedini mediji i njihovi urednici ili nisu znali za zenički skandal ili ga mučki prešućuju, ali su imali potrebu uvući sadašnjega načelnika zajedničkoga stožera OS BiH generala Senada Mašovića u stupicu javnoga blaćenja svoga vrhovnoga zapovijednika i prvoga u koletkivnome šefu države, Milorada Dodika. Zaboravili su ustaljeno vojničko pravilo i držanje da se vojnik, pukovnik ili general nikada ne usuđuju napadati svoga nadređenoga zapovijednika, a kamoli vrhovnoga zapovijednika Oružanih snaga.

Preiskusan je general Mašović da bi nasjeo na novinarsku provokaciju, kao pravi legalist odbio je komentirati, a poglavito suditi o Dodikovim verbalnim imaginacijama. General Senad Mašović je definitivno u srijedu navečer duboko razočarao sarajevske bošnjačke jastrebove i samoproglašene patriote. Na vrlo vispren način je samo pojašnjavao i strogo se držao zakonskih odredbi i ostavio javnosti i institucijama da eventualno prepoznaju ima li Milorada Dodika u sukobu sa važećim zakonima.

”Oružane snage BiH čine zračne snage, protvizračna obrana i kopnene jedinice. U okviru toga mi imamo i tri pješadijska puka. Zakon o službi jasno propisuje da su zapovijedništva pješadijskih pukova administrativna zapovijedništva koja nemaju nikakve operativne i zapovijedne nadležnosti. Zapovijedništva pukova imaju brojno stanje do deset pripadnika, nijednog pojedinca i nijednu postrojbu kojima mogu zapovijedati”, pojasnio je general Mašović.

Poznato je kako Pukovi, čija su središta u Čapljini, Rajlovcu i Banja Luci, baštine tradiciju vojske i naroda iz kojih su proizašli. Njihova isključiva nadležnost je da njeguju i slijede tradiciju i to u biti na ceremonijama jedanput godišnje. Oni se pojavljuju na nekim dodatnim manifestacijama, međutim, zapovijedništva pukova nemaju funkcionalno nikakvu suštinsku vrijednost i svoju zapovijednu misiju ostvaruju u vertikali putem tri pješačke brigade. Nemaju ni operativnu ulogu, samo tradicijske uloge.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su obučeni u jedinstvenu odoru. Ta odora je u skladu sa Zakonom o službi član 20. Dakle, stijeg BiH na desnom ramenu, a pripadnici pješačkih bojni imaju mogućnost da na lijevom ramenu nose obilježje jednog od tri puka. Načelnik zajedničkoga stožera OS BiH general Senad Mašović niti jednom riječu nije osporio ili doveo u incident sa zakonom nečiju zamisao da se na obilježavanju Dana 3.Puka pojave odore bivše Vojske RS, ali ne na pripadnicima Puka koji su profesionalni vojnici i moraju se držati propisanih pravila. Međutim, vrlo je važno naglasiti, a što Dodik možda nije znao, a što njegovi bošnjački rivali možda prešućuju, unutar Oružanih snaga postoji Pravilnik koji dopušta da u posebnim prigodama, na obilježavanja obljetnica Pukova to jeste, pripadnici PUK-ova mogu nositi i svečane odore. Nepripremljenome i očito instruiranome voditelju jedne regionalne televizije na kojoj je gostovao general Mašović, je ponestalo aduta, pa je neshvatljivo počeo tražiti komentare glavnoga zapovijednika OS BiH oko formiranja pričuvnih policijskih snaga u RS. Naravno, nije mu palo napamet da to pitanje upakira u istodobnu osvetničku i jednako možebitnu antiustavnu ili nezakonitu najavu formiranja sličnih snaga u FBiH ili barem u bošnjačkim županijama.

Voditelj je toliko zalutao da je generala Mašovića u jednom trenutku retardirano upitao jesu li OS BiH sposobne zaštititi ovu zemlju od unutarnjega, valjda je mislio na Dodika, i vanjskoga neprijatelja. Zapovijednik vojske je ostao zbunjen, ali je brzo „pojasnio“ da vojska nema mandat obračunavati se sa unutarnjim neprijateljima i samo se kratko dotaknuo pričuvnih snaga, ali unutar vojnoga obrambenoga sustava,na ne policije, jer to i nije njegov mandat.

“Mislim da u svakom slučaju nije dobra militarizacija policije. Bitno je razumjeti da u skladu sa Zakonom o obrani, članom 3. jedino Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju pravo na pričuvu i to je ono što mi očekujemo da se za OS BiH osigura adekvatan finansijski okvir za potpunu uspostavu aktivne pričuve i sprovođenja onoga što Zakon o obrani jasno propisuje i definira. Oružane snage BiH prema odluci Predsjedništva BiH iz 2006. imaju brojno stanje 10.000 pripadnika profesionalnog sastava, 1.000 civilnih lica i 5.000 pripadnika aktivne pričuve”, poručio je general Mašović. Nakon prijave Željka Komšića, Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet u slučaju Dodik. Ne bi bilo zgorega da onda jednako tako pregleda i fotografije iz Zenice 2011. godine, koje zornije od frustriranih optužbi iz Sarajeva za mogući verbalni delikt, dokazuju moguće konfrontiranje sa zakonima ove zemlje od strane „patriota“.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});