fbpx

PRIJETI MU ČAK 175 GODINA ZATVORA! U Washingtonu ročište po žalbi SAD-a o izručenju Asangea

Autor: Fena

Američka će vlada danas uložiti žalbu na odluku britanskog suca da blokira izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi se suočio s suđenjem zbog objavljivanja vojnih tajni.

Na dvodnevnom ročištu Washington će zatražiti od Visokog suda da poništi presudu okružne sutkinje Vanesse Baraitser iz januara da Assange može očekivati neljudske zatvorske uslove ili rizik od samoubistva ako bude izručen preko Atlantika.

Sjedinjene Države rekle su da su “veoma razočarane” ovom odlukom, tvrdeći da sudac “nije cijenio težinu” stručnih dokaza koji govore da Assange nije bio u opasnosti od samoubistva, prenosi AFP.

Šta god da sud odluči, naziru se mjeseci ako ne i godine daljnjih pravnih prepirki.

Ako američka žalba bude uspješna, slučaj će biti vraćen nižem sudu na novu odluku. A ko izgubi, može zatražiti dopuštenje za daljnju, konačnu žalbu Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva.

Julian Assange se nalazi strogo čuvanom zatvoru Belmarsh na jugoistoku Londona.

Izručenje Assanga traži Washingtonu kako bi se suočio s 18 optužbi koje se odnose na objavljivanje 500.000 tajnih dosijea od strane WikiLeaksa 2010. godine u kojima se detaljno opisuju aspekti vojnih kampanja u Afganistanu i Iraku.

Optužen je za kršenje zakona o špijunaži SAD-a i za hakiranje, na temelju navodne pomoći koju je pružio bivšoj vojnoj obavještajnoj službenici Chelsea Manning u dobivanju dokumenata iz strogo čuvanih vojnih kompjuterskih sistema.

Bude li osuđen u SAD-u, prijeti mu maksimalna kazna od 175 godina zatvora.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI