fbpx

PRIOPĆEN IDENTITET uhićenih narkodilera u akciji “Escobar”

Autor: Avaz

Sud Bosne i Hercegovine, prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH te je u odnosu na osumnjičene Darka Jovanovića, Murata Dizdarevića, Almira Pehlića i Armina Sefića odredio mjeru pritvora.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 25. kolovoza 2021. godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. točke a) Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) u odnosu na osumnjičenog Darka Jovanovića (zbog opasnosti od bjekstva), članom 132. stav 1. točka b) u odnosu na sve osumnjičene (zbog bojazni da će uništiti ili sakriti dokaze, te utjecati na svjedoke) i članom 132. stav 1. tačka c) u odnosu na osumnjičene Darka Jovanovića i Almira Pehlića (zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo).

Osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Kaznenog zakona BiH u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH.

Oni su uhićeni u akciji Granične policije BiH, uz podršku SIPA-e i MUP-a USŽ, kodnog naziva “Escobar”. Na području Velike Kladuše, otkrivena je plantaža, sa sistemom za navodnjavanje na kojoj je otkriveno 6.000 sadnica marihuane.

Drogu su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni skrivali i osiguravali upotrebom vatrenog oružja, te vršili krijumčarenje na ilegalno narko –tržište u zemljama EU, kao i na području Bosne i Hercegovine.

Autor: Avaz

ZADNJE VIJESTI