fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PROBLEM JE ISTI – Pravosudni sistem je i dalje politički zarobljen, a korupcija rastuća, a VSTV BiH i dalje nositelje pravosudnih funkcija imenuje proizvoljno i netransparentno!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Bosna i Hercegovina za razliku od mnogih zapadnih demokracija, koje su davno postigle političku zrelost i imaju ustanovljenu stabilnost i uživaju povjerenje svojih građana, demokracija u Bosni i Hercegovini je veoma nestabilna, mir u njoj još nije u potpunosti osiguran i njene institucije su još uvijek u fazi razvoja nakon strašnog rata, a vladavina zakona u Bosni i Hercegovini i povjerenje javnosti u pravosudne strukture suspendirano je u svakom smislu, piše Josip Šimić-Đinđić!

Pravosuđe Bosne i Hercegovine u očima javnosti, profesionalne i međunarodne zajednice u BiH postalo je dekadentno.

Naime, ljudsko društvo ne može biti dobro uređeno ni plodno, ako u njemu nije prisutna zakonita vlast, koja osigurava red i doprinosi, u dovoljnoj mjeri, ostvarenju općeg dobra. Za ostvarenje općeg dobra zadužena je vlast, kojim određene osobe ili ustanove proglašavaju zakone i ljudima izdaju naređenja očekujući od njih poslušnost, jer je pravna ona država u kojoj vrhovništvo pripada zakonu, a ne samovolji pojedinaca. Mi smo daleko od pravne države!

Uspostava vladavine zakona temeljni je dio mirovnoga procesa, da vladavina zakona zahtijeva da se pravda mora ne samo provesti nego i da su rezultati provedbe očiti; ovo zahtijeva povjerenje javnosti u pravičnost, nepristranost, iskrenost, integritet i nepotkupljivost sudstva, te da se slični standardi primjenjuju i na tužitelje; Ovakvi standardi za bh. pravosuđe i VSTV BiH su odavno potkopani, što će vremenom pokazati i Izvještaj njemačkog suca R. Priebe-a.

Program pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a koji uključuje Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine, koje je uspostavljeno, da osigura uspostavu i održavanje najviših profesionalnih normi među sucima i tužiteljima kroz učinkovite i funkcionalne procese disciplinskog kažnjavanja i smjenjivanja s funkcije, te imenovanja, između ostalog, dakle ovakvi potezi od strane VSTV-a su izostali, a u međuvremenu institucija i članovi VSTV-a BiH postali su, „ne dio rješenja, nego dio problema“ – ukazat će u svome Izvještaju sudac Priebe.

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije (EU) Reinhard Priebe predstavio je početkom prosinca 2019. godine, Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prava u našoj zemlji, kojima je ukazano na niz zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

„Pored toga pravosudni sistem u BiH ne uspijeva se obračunati sa ozbiljnim kriminalom i korupcijom“, navodi Priebe, te nadodaje, da „Reformu mora proći i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, ali i promjenu ponašanja. U tom kontekstu mora se osigurati integritet nosilaca pravosudnih funkcija“.

Objašnjavajući široke ovlasti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izvještaj navodi da je “tokom proteklih godina VSTV sam postao dio problema, i da je propustio priliku da uspostavi integritet. Ozbiljni propusti pravde su postali vidljivi zbog nedostatka liderskih sposobnosti, navoda politizacije i sukoba interesa, neefikasne organizacije, otvorenosti i transparentnosti i konačno, nesposobnosti da provede reforme”, navodi se u izvještaju. Izvještaj također navodi da je „VSTV nakon niza afera u medijima izgubio svoj integritet“, misleći na koruptivnu aferu „Potkivanje“ u kojem je glavni akter te afere bio upravo Milan Tegeltija, tadašnji predsjednik VSTV-a BiH, koji je odlukom Vlade SAD-a ove godine stavljen na američku crnu listu, zbog korupcije.

Dana 07. 07. 2022. godine, kako javljaju mediji, na Konferenciji “Antikorupcija kao sigurnosna strategija: Kako reforma pravosuđa može pomoći političkoj stabilizaciji BiH” koja je održana danas u Sarajevu, predstavljen je i izvještaj o stanju u pravosudnim institucijama Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Rezultate rada parlamentarne komisije o stanju u bh. pravosuđu komentirao je i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy:

  • Izvještaj privremene Istražne komisije Predstavničkog doma BiH baca svjetlo na rastuću korupciju i političko zarobljavanje pravosudnog sistema u BiH. Ponosni smo što podržavamo Komisiju i njene prijedloge za prijeko potrebnu reformu VSTV-a i pravosudnih institucija – naveo je Murphy.

Ukratko, ambasador SAD-a u BiH Murphy je kazao, da je „pravosudni sistem u BiH politički zarobljen“!

Opis nije dostupan.

Tokom rada na izvještaju Komisija je saslušala 34 svjedoka, usvojeno je 110 zaključaka, te je 41 pitanje dostavljeno Vijeću ministara BiH, VSTV-u, sudovima, tužilaštvima i organima za provođenje zakona u BiH. Izvještaj Istražne komisije rezultirao je sa 15 predloženih reformi pravosuđa budući da su pravosudni zvaničnici tokom svjedočenja ocijenili stanje u pravosuđu u BiH terminima “alarmantno” i “katastrofalno”. Istražna komisija osnovana je Zaključkom Predstavničkog doma 2019. godine, ali je konstituirana tek 11 mjeseci nakon osnivanja zbog blokada rada Parlamenta BiH.

Čini se pak, da odlazak Milana Tegeltije sa čela VSTV-a BiH, te smjena glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, ništa dobro, nikakve promjene, bh. pravosuđu nije donijela. Milan Tegeltija već više od godinu i pol dana nije u pravosudnim strukturama, a Gordana Tadić od oktobra/listopada 2021. godine, nije na čelu Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Umjesto, Milana Tegeltije, na čelo VSTV-a BiH došao je Halil Lagumdžija, a u umjesto Gordane Tadić, v.d. glavnog tužitelja BiH Milanko Kajganić.

Ali nalazi eksperata i saopćenja američkog ambasadora u BiH pokazuju, da se odlaskom Tegeltije i Tadićeve ništa nije promijenilo, te da je njihovim odlaskom – kako je danas istakao ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy – Korupcija u BiH je zarobila sistem!

Očekivalo da oni koji su zasjeli na fotelju umjesto Tegeltije i Tadićeve nešto pak poduzmu ili na bolje pokrenu, ali stanje kud i kamo nikada nije bilo gore. Otišli su i Tegeltija i Tadićeva za koje se spekuliralo, da HDZBiH i SNSD preko njih upravljaju institucijama državnog pravosuđa. Oni su otišli, umjesto njih su, kao što je prethodno rečeno došli drugi. Ali stanje u BiH i bh. pravosudnom sistemu je znatno gore: „pravosudni sistem je i dalje politički zarobljen, a korupcija rastuća“ – reći će danas američki ambasador u BiH.

Da li su mnogi spoznali (imajući u vidu sve prethodno navedeno), da nije problem bio ni u Milanu Tegeltiji, niti u Gordani Tadić. Ovaj sistem je pokvaren i ne želi se mijenjati, i oni koji su došli sa mjesto Tadićeve i Tegetije su zapravo isti (smijem se usuditi reći gori igrači) samo sa drugim dresovima.

Vjerovali smo, da će uklanjanje Gordane Tadić sa čela Državnog tužilaštva BiH i Milana Tegeltije sa čela VSTV-a BIH donijeti neke promijene ili dašak svježeg vjetra za bh. pravosuđe, ali to se nije dogodilo. Trenutni saziv VSTV-a BiH na čelu sa Halilom Lagumdžijom, kao predsjednikom VSTV-a BiH, te njegovim zamjenicama Biljanom Simeunović i Sanelom Gorušanović Butigan, nije donio nikakve promjene za bh. pravosuđe, niti profesionalne standarde uspostavio. Oni su nastavili tamo gdje je stao Milan Tegeltija: u maniru istih, ali gorih igrača, samo sa drugim dresovima, provodeći podjednako, kao i Milan Tegeltija, razornu politiku za pravosuđe.

Pokazuje to i današnje pismo Ambasada SAD, OHR, OSCE i EU, koji su pisali VSTV-u: „Čini se da nosioce pravosudnih funkcija imenujete proizvoljno i netransparentno“!

Opis nije dostupan.

Bitno je napomenuti, da je upravo Milan Tegeltija stavljen na američku crnu listu, zbog mahinacija, koje je provodio prilikom imenovanja sudija i tužilaca na pravosudne funkcije. To upravo sada čini i novi saziv VSTV-a BiH na čelu sa Halilom Lagumdžijom. Dakle, ista pravosudna politika na koju su pismom upozorile ambasade SAD, OHR, OSCE i EU, a u kojem pismu podcrtavaju aktuelnom sazivu VSTV-a BiH, da „Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija provodi netransparentno i često proizvoljno. Prilikom imenovanja sudija i tužilaca ne poštuju se rang liste, a nema ni konkretnih obrazloženja za pojedinačne odluke o imenovanjima“ – ovo je suština pisma kojeg potpisuju ambasadori SAD-a, EU, OSCE-a i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

„Neki“ (čitaj Gordana Tadić, Milan Tegeltija i dr) za koje je javnost smatrala, da unazađuju pravosuđe, te da bi se eliminacijom istih iz pravosuđa, pravosuđe rehabilitiralo i ozdravilo, grdno se prevario. Otišla je Tadićeva i Tegeltija, na mjesto njih su došla nova lica koja su sebe predstavila, i za koje se vjerovalo, da su kao „mesije za pravosuđe“, a u stvari su pravosuđe gurnule u još dublji pakao – odakle nema više povratka, i ništa nisu poduzele.

Otišla je Gordana Tadić i Milan Tegeltija za koje se „vjerovalo“, da politika SNSD-a i HDZ-a BiH preko njih, kontroliraju bh. pravosuđe, da štite korupciju. I nakon njihova odlaska, nalazi eksperata su ostali isti: „pravosudni sistem je i dalje politički zarobljen, a korupcija rastuća, a VSTV i dalje imenuje nositelje pravosudnih funkcija netransparentno“!

Gdje je problem?! Otklonjeni su i Tadićeva i Tegeltija, ali problem je ostao isti, ako ne i veći.

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});