fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PROČITAJTE NACRT ANP-A: Hoće li Dodik pristati na reduciranje ovog materijala

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Sadržaj Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP), o kojem se već mjesecima vode žestoke rasprave u BiH i koji će prema svim procjenama biti reduciran, napokon je objavljen. Riječ je o materijalu koji je jutros dostavljen u kabinete članova Predsjedništva BiH, a koji još uvijek nije usvojila Komisija za NATO integracioni proces.

“Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i ukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove, BiH je pristupanje euroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava”, piše u uvodu ANP-a čiji kompletan sadržaj možete pročitati ovdje.

BiH je do sada uspješno okončala više ciklusa IPAP-a, od 2008. do 2017. godine. A kako je navedeno, NATO eksperti ocijenili su veoma uspješnim rad NATO Koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH (NKT) u pripremi dokumenta te je evidentan napredak u implementaciji IPAP-a.

 

Ovaj dokument tretira politička i ekonomska pitanja, obrambena i vojna pitanja, pitanja resursa, sigurnosna pitanja i pravna pitanja.

U političkim krugovima već se izvjesno vrijeme zagovara “reduciranje ANP-a” kako bi se zadovoljili interesi svih političkih aktera u BiH. Javnost u BiH sada ima priliku pratiti u kojem pravcu će ići redukovanje ANP-a.

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović jučer je prvi zatražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da javno objavi sadržaj ANP-a o kojem se mjesecima govori uprkos tome što je rijetko ko, sve do danas, znao šta uopće piše u ANP-u.

Godišnji nacionalni program ima 165 strana, od čega se na njih 59 nalaze tabele. Predsjedništvo BiH u utorak bi se trebalo izjašnjavati o ANP-u ukoliko članovi Predsjedništva BiH postignu dogovor i stave ovaj materijal na dnevni red.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});