fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PROF: DR: AHMED DŽUBUR: Vanredne mjere u domeni agrara

Autor: Prof.dr. Ahmed Džubur / Dnevno.ba

MOSTAR - U skladu s novonastalom situacijom u sektoru agrara neophodno je sačiniti plan interventnih, vanrednih mjera u cilju osiguranja dovoljne proizvodnje hrane biljnog i animalnog porijekla u 2020. godini koja je ugrožena poremećajima u lancu opskrbe repromaterijalom, sjemenima, sadnim materijalom, zaštitnim sredstvima koji su se u velikoj mjeri u prethodnih par desetljeća nabavljali u inozemstvu, u najvećoj mjeri iz Italije. Eventualno odsustvo adekvatnih mjera će neumitno dodatno umanjiti produkciju hrane u Federaciji koja će nedvojbeno imati strateški značaj budući da su brojne zemlje objavile zabranu izvoza poljoprivrednih sirovina i proizvoda do stabiliziranja globalne situacije s korona virusom.

Proizvodnja hrane predstavlja strateški interes najvišeg ranga Bosne i Hercegovine. Neophodno je odmah obaviti inventuru svih poljoprivrednih proizvoda biljnog i animalnog porijekla koji se proizvode u Federaciji BiH na temelju aktualnog registra gazdinstava i firmi te relevantnih podataka Statističkih zavoda. Na temelju obavljenih analiza neophodno je sačiniti urgentan plan povećanja proizvodnji u svim sektorima gdje je sadašnja proizvodnja nedovoljna s aspekta potrošnje u granicama BiH i zadovoljenja potreba domaćeg stanovništva.

Neophodno je izvršiti isplatu svih planiranih poticaja do 15.04.2020. godine, odnosno do punog prava, kako bi poljoprivredni proizvođači bili u situaciji da nabave na vrijeme sjemenski, sadni materijal, gnojiva, sredstva za zaštitu, sisteme za navodnjavanje, repromaterijal i svu neophodnu opremu. Kašnjene s isplatama u ovom momentu je neoprostivo i nedopustivo te je potrebno ODMAH I SADA učiniti dodatne napore da se ovaj posao uradi na način koji zahtijeva vanredna situacija.

Propuštanje reagiranja u ovim danima koji opredjeljuju opseg i kvalitet biljne i animalne proizvodnje u 2020. godini bi moglo imati nesagledive posljedice po stanovništvo Federacije BiH budući da će žitarice, voće, povrće, mliječni proizvodi, meso imati karakter deficitarnih strateških proizvoda koje će biti teško nabaviti iz uvoza.

Predlažem da se u skladu s vanrednom situacijom nastalom zbog pojave korona virusa hitno izvrši izmjena programa utroška poticajnih sredstava kako bi se urgentno djelovalo u smislu novonastale situacije te izvršilo dislociranje sredstava u smislu favoriziranja podrške nedostajućim proizvodnjama u biljnom i animalnom sektoru. Neophodno je u domeni proizvodnje sirovina i proizvoda biljnog i animalnog porijekla više nego u bilo kojoj privrednoj djelatnosti izvršiti reprogram i zamrzavanje otplate kredita bez zateznih kamata.

Autor: Prof.dr. Ahmed Džubur / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});