fbpx
Screenshot

Profesionalni sunovrat tužiteljice KS Nevene Aličehajić – Izgubi više optužnica na Sudu, nego što ih podigne!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Nevena Aličehajić ostat će primjer kroz vjekove tužiteljice, kakva ne treba biti. Iako je trenutno jedina tužiteljica u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, koja ima rekordan broj optužnica, koje na sudu dožive svoj pravni debakl, fijasko, Aličehajićeva za svoj neuspjeh ne vodi brigu.

Kad bi u Bosni Hercegovini troškovi sudskog postupka, ukoliko bi tužitelj izgubio na sudu optužnicu, pali na teret tužitelja na način, da mu se odbija od mjesečne plaće dok ne namiri troškove koje je prouzročio optuženjem osoba ili osobe, koje bi od optužbe oslobođene bile, uvjeren sam, da ni jedne montirane optužnice ne bi imali, a rad tužitelja po pojedinim predmetima bio bi mnogo profesionalniji i efikasniji, uz ozbiljan pristup i analizu dokaza. U našem zakonodavstvu, kao i u većini država, ukoliko tužitelj izgubi na sudu optužnicu troškovi padaju na teret budžeta Federacije BiH, a ukoliko dobije optužnicu na sudu troškovi padaju na teret optuženog.

Zašto?!

U Bosni i Hercegovini, koja je podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno invalidnom malo što funkcionira u skladu sa europskim civilizacijskim standardima, pa se ovakva BiH „ubila“ za tužitelje, čija su „ovlaštenja ogromna, a odgovornost nikakva“ – kazat će više puta u obraćanju medijima sarajevski odvjetnik Ifet Feraget.

Nevjerojatna količina pravosudne bahatosti kontinuirano upropaštava ovu zemlju strovaljujući je na civilizacijsko dno. Tužiteljica Nevena Aličehajić svojim postupcima otišla je mnogo dalje od civilizacijskog dna, pa je svojim zaslugama dotakla ništa drugo, doli dno dna. To čak što više, jer Bosna i Hercegovina, kao neodgovorna država, sa vrlo neodgovornim institucijama sa bahatim, neodgovornim i korumpiranim pravosuđem, rodila se kao obećana zemlja za neodgovorne.

Ako je mjeriti ponašanje i djelovanje, ali i rad tužiteljice Aličehajić po Kodeksu tužiteljske etike mjerodavnoj za sve tužitelje u BiH, Aličehajićeva bio onda trebala i morala potražiti drugo zvanje i zanimanje. Poznata bh. odvjetnica Senka Nožica je jednom za medije kazala, da u „bivšem sistemu (komunizma) tužilac, koji bi na sudu izgubio optužnicu bi podnosio ostavku“. Međutim, toga danas nema!

Primjeri, koji tužiteljicu Nevenu Aličehajić čine trajno nedostojnom obavljanja tužiteljske funkciju u Tužilaštvu Kantona Sarajevo su brojni:

„Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Jamine Horo, Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića“ – pisali mediji na sva zvona tijekom prosinca 2016. godine. Postupajuća tužiteljica u ovome slučaju bila je Nevena Aličehajić.

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo je teretilo Radeljaša za davanje mita, ovjeravanje neistinitog sadržaja i zloupotrebu položaja. Njemu je Općina Novi Grad 2006. godine dodijelila državno zemljište u naselju Nedžarići za koje je on platio naknadu od oko 51 hiljadu KM. Budući da na tom zemljištu nije izgradio poslovni objekat, što mu je bila ugovorna obaveza, ono mu je oduzeto 2010. godine. Radeljaš, koji je u to vrijeme bio vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad, zatražio je odštetu. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet.

Hadžića i šefa Odsjeka za imovinskopravne poslove Čauševića teretilo je za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, dok je Hadžićevu pomoćnicu Horo teretilo za zloupotrebu položaja i pranje novca. Prema optužnici, oni su zajedno sa Nedžadom Kapetanovićem, preminulim općinskim pravobraniocem, omogućili da se Radeljašu isplati milionska naknada.

Maratonski sudski proces, kojeg je kreirala tužiteljica Nevena Aličehajić, u predmetu „Radeljašu i drugima“ trajao je tri i pol godine. Samo Esed Radeljaš proveo je u pritvoru dvije i pol godine.

U završnoj riječi tijekom 2018. godine, tužiteljica Nevena Alićehajić je istakla da Sud treba da cijeni niz otežavajućih okolnosti na strani optuženih, dok olakšavajuće, prema njenim riječima, u tom slučaju ne postoje. Kantonalno tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad zatražilo da se Esed Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić poglase krivima za djela koja su im stavljena na teret i da im se za to izreknu zakonom propisane sankcije.

Tužiteljica Nevena Alićehajić je istakla da Sud treba da cijeni niz otežavajućih okolnosti na strani optuženih, dok olakšavajuće, prema njenim riječima, u tom slučaju ne postoje. Otežavajuće okolnosti su način izvršenja i kontinuitet djela, detaljno osmišljen plan i pripremanje alibija ukoliko budu otkriveni, a treba imati u vidu da su obnašali javnu funkciju – navela je tužiteljica.

Tužiteljica Nevena Aličehajić izgubila optužnicu!

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić je dana 31. 01. 2019. godine, izreklo oslobađajuću presudu optuženima za malverzacije u Općini Novi Grad. Bivši ministar i skupštinski zastupnik Esed Radeljaš, oslobođen je optužbi za niz koruptivnih krivičnih djela, odnosno ovjeravanja neistinitog sadržaja, podstrekavanja na zloupotrebu položaja, davanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca. Oslobađajuća presuda izrečena je Jasmini Horo, službenici Općine Novi Grad, optuženoj za zloupotrebu položaja i pranje novca, kao i njenom radnom kolegi Jusufu Čauševiću kojeg Tužilaštvo KS-a tereti za zloupotrebu položaja. Također, optužbi je oslobođen Damir Hadžić, koji je u to vrijeme bio načelnik spomenute lokalne jedinice.

Za fijasko ove optužnice, Aličehajićevu nitko na odgovornost pozvao nije.

Drugi primjer još ekletantniji od ovoga, koji opisuje neodgovornost tužiteljice Nevene Aličehajić jest primjer u predmetu „Šimić“.

Tužiteljica Nevena Aličehajić svoju nesposobnost imputira drugima!

Samo tijekom 2017.g., Aličehajićeva, a želeći ispuniti pravne zahtjeve svoje šefice Dalide Burzić, koja je u to vrijeme bila na dužnosti Glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo, otišla je mnogo dalje, pa je na temelju jednoga novinskog članka uhapsila novinara, na temelju fotokopija u predmetu, broj: T09 0 KT 0116640 17 optužila znajući prethodno, da fotokopija ne može biti dokaz u krivičnom postupku shodno članu 289. stav 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku F BiH (ZKP F BiH), te svu optužnicu Aličehajićeva je na kopijama temeljila, da bi u toku sudskog postupka sa otežanim dokazivanjem suočena bila (neće sud da radi sa kopijama), pa je, a želeći tužiteljica Nevena Aličehajić, da opravda svoj profesionalni sunovrat, ne tako davno, na Kolegiju Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, kukala i kazala: „Suđenja u predmetu „Šimić“ su teška, ne mogu sama, potreban mi je još jedan tužitelj, jer sudija Murtezić sve obrani dopušta u korist vlastitih tvrdnji…, ja radim privredu (o.p. privredni kriminal) i predmet „Šimić“ nije u opisu moga posla, te mi je potrebno, da mi se dodijeli tužitelj iz Općeg odjela kriminaliteta…“ – kukala je i naricala Nevena Aličehajić, opravdavajući svoju nesposobnost, da su tobože suđenja teška.

Ovo je posebno sada zanimljivo, jer kada je Aličehajićeva trebala da dokazuje lojalnost kriminalizovanoj i iskompromitiranoj Dalidi Burzić, o čijem je kriminalu i Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko govorio u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti, tada joj nije palo na pamet, da se u odnosu prema Šimiću uzela posla, koji nije u opisu njezina referata na kojem radi iz čega se nazire neoboriv zaključak, da je Nevena Aličehajić radila „po zadatku“.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI