fbpx

Profesionalni sunovrat tužiteljice KS Nevene Cvrtak ranije Aličehajić – Optužnice na sudu redovno gubi!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Nevena Cvrtak ranije Aličehajić ostat će primjer kroz vjekove tužiteljice, kakva ne treba biti. Iako je trenutno jedina tužiteljica u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, koja ima rekordan broj optužnica, koje na sudu dožive svoj pravni debakl, fijasko, Aličehajićeva za svoj neuspjeh ne vodi brigu, piše Josip Šimić-Đinđić!

Kad bi u Bosni Hercegovini troškovi sudskog postupka, ukoliko bi tužitelj izgubio na sudu optužnicu, pali na teret tužitelja na način, da mu se odbija od mjesečne plaće dok ne namiri troškove koje je prouzročio optuženjem osoba ili osobe, koje bi od optužbe oslobođene bile, uvjeren sam, da ni jedne montirane optužnice ne bi imali, a rad tužitelja po pojedinim predmetima bio bi mnogo profesionalniji i efikasniji, uz ozbiljan pristup i analizu dokaza. U našem zakonodavstvu, kao i u većini država, ukoliko tužitelj izgubi na sudu optužnicu troškovi padaju na teret budžeta Federacije BiH, a ukoliko dobije optužnicu na sudu troškovi padaju na teret optuženog, ili sud može donijeti odluku, da ako optuženi bude oglašen krivim, zbog materijalne neimaštine, da troškovi postupka opet padnu na teret budžetskih sredstava.

U Bosni i Hercegovini, koja je podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno invalidnom malo što funkcionira u skladu sa europskim civilizacijskim standardima, pa se ovakva BiH „ubila“ za tužitelje, čija su „ovlaštenja ogromna, a odgovornost nikakva“ – kazat će više puta u obraćanju medijima sarajevski odvjetnik Ifet Feraget.

Nevjerojatna količina pravosudne bahatosti kontinuirano upropaštava ovu zemlju strovaljujući je na civilizacijsko dno. Tužiteljica Nevena Cvrtak ranije Aličehajić svojim postupcima otišla je mnogo dalje od civilizacijskog dna, pa je svojim zaslugama dotakla ništa drugo, doli profesionalno dno dna.

Ako je mjeriti ponašanje i djelovanje, ali i rad tužiteljice Aličehajić po Kodeksu tužiteljske etike mjerodavnoj za sve tužitelje u BiH, Aličehajićeva bio onda trebala i morala potražiti drugo zvanje i zanimanje. Poznata bh. odvjetnica Senka Nožica je jednom za medije kazala, da u „bivšem sistemu (komunizma) tužilac, koji bi na sudu izgubio optužnicu bi podnosio ostavku“. Međutim, toga danas nema!

Primjeri, koji tužiteljicu Nevenu Cvrtak ranije Aličehajić čine trajno nedostojnom obavljanja tužiteljske funkcije u profesionalnom smislu u Tužilaštvu Kantona Sarajevo su brojni:

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Jamine Horo, Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića“ – pisali mediji na sva zvona tijekom prosinca 2016. godine. Postupajuća tužiteljica u ovome slučaju bila je Nevena Cvrtak ranije Aličehajić.

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo je teretilo Radeljaša za davanje mita, ovjeravanje neistinitog sadržaja i zloupotrebu položaja. Njemu je Općina Novi Grad 2006. godine dodijelila državno zemljište u naselju Nedžarići za koje je on platio naknadu od oko 51 hiljadu KM. Budući da na tom zemljištu nije izgradio poslovni objekat, što mu je bila ugovorna obaveza, ono mu je oduzeto 2010. godine. Radeljaš, koji je u to vrijeme bio vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad, zatražio je odštetu. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet.

Hadžića i šefa Odsjeka za imovinskopravne poslove Čauševića teretilo je za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, dok je Hadžićevu pomoćnicu Horo teretilo za zloupotrebu položaja i pranje novca. Prema optužnici, oni su zajedno sa Nedžadom Kapetanovićem, preminulim općinskim pravobraniocem, omogućili da se Radeljašu isplati milionska naknada.

Maratonski sudski proces, kojeg je kreirala tužiteljica Nevena Cvrtak ranije Aličehajić, u predmetu „Radeljašu i drugima“ trajao je nekoliko godina. Samo Esed Radeljaš proveo je u pritvoru dvije i pol godine.

U završnoj riječi tijekom 2018. godine, tužiteljica Nevena Cvrtak Aličehajić je istakla da Sud treba da cijeni niz otežavajućih okolnosti na strani optuženih, dok olakšavajuće, prema njenim riječima, u tom slučaju ne postoje. Kantonalno tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad zatražilo da se Esed Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić poglase krivima za djela koja su im stavljena na teret i da im se za to izreknu zakonom propisane sankcije.

Tužiteljica Nevena Cvrtak ranije Aličehajić izgubila je ovu optužnicu!

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić je dana 31. 01. 2019. godine, izreklo oslobađajuću presudu optuženima za malverzacije u Općini Novi Grad. Bivši ministar i skupštinski zastupnik Esed Radeljaš, oslobođen je optužbi za niz koruptivnih krivičnih djela, odnosno ovjeravanja neistinitog sadržaja, podstrekavanja na zloupotrebu položaja, davanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca. Oslobađajuća presuda izrečena je Jasmini Horo, službenici Općine Novi Grad, optuženoj za zloupotrebu položaja i pranje novca, kao i njenom radnom kolegi Jusufu Čauševiću kojeg Tužilaštvo KS-a tereti za zloupotrebu položaja. Također, optužbi je oslobođen Damir Hadžić, koji je u to vrijeme bio načelnik spomenute lokalne jedinice.

Tužiteljstvo je izjavilo žalbu na ovu presudu, koju je Vrhovni sud F BiH uvažio, i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovni postupak.

Prije tri dana, Kantonalni sud u Sarajevu je nakon ponovljenog suđenja oslobodio nekadašnjeg načelnika sarajevske Općine Novi Grad Damira Hadžića i službenike Jasminu Horo i Jusufa Čauševića za zloupotrebe u ovoj općini.

Sud ni nakon ponovljenog postupka nije našao dokazanim ono što se tvrdi u optužnici“, kazao je Jasenko Ružić, predsjedavajući Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, javlja Detektor.ba.

Za fijasko ove optužnice, Aličehajićevu nitko na odgovornost pozvao nije.

Drugi primjer još ekletantniji od ovoga, koji opisuje neodgovornost tužiteljice Nevene Aličehajić jest primjer u predmetu „Šimić“.

Dana 01. 09. 2017. godine, kantonalna tužiteljica Nevena Cvrtak ranije Aličehajić, sprovodeći naloge, želje i upute tadašnje svoje šefice Dalide Burzić, otvorila je istragu protiv novinara Josipa Šimića-Đinđića, koji je mjesecima prije navedenog datuma prozivao tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo za kriminal i korupciju u predmetu “Dženan Memić” i drugim predmetima.

Pa je Aličehajićeva u cilju osvete i odmazde, sprovodeći osvetničke naloge, želje i upute Burzić Dalide, dana 05. 09. 2017. godine, uhapsila novinara Josipa Šimića-Đinđića, protiv istog optužnicu podigla, tereteći ga po sedam točaka, odnosno 10 krivično-pravnih radnji, obzirom da je točka (3) imala ukupno četiri pod točke, svjesna i znajući, da nema pouzdanih dokaza, koji bi Josipa Šimića-Đinđića doveli u vezi sa krivično-pravnim radnjama, a koju optužnicu je sud potvrdio, da bi nakon provedenog postupka i pretresa, koji je u potpunosti bio javan, Općinski sud u Sarajevu, donio presudu, broj: 65 0 K 665895 18 K od 10. 06. 2020. godine, kojom se Josip Šimić-Đinđić oslobađa svih optužbi.

Tužilaštvo je na presudu izjavilo žalbu.

Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu, u vijeću sastavljenom od sudije Adise Zahiragić, kao predsjednice vijeća, te Indire Jahić i Rozite Šimić, kao članova vijeća, donio je Presudu, broj: 65 0 K 665895 20 Kž 3 od 17. 06. 2021. godine, kojom se odbija kao neosnovana žalba kantonalnog tužitelja iz Sarajeva, i potvrđuje presuda Općinskog suda u Sarajevu, broj 65 0 K 665895 18 K od 10. 06. 2020. godine, kojom je Josip Šimić-Đinđić oslobođen svih optužbi.

Pred Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu Josipa Šimića-Đinđića zastupao je i branio ugledni sarajevski odvjetnik Ifet Feraget, koji je na stručan i profesionalan način razbijao teze montirane optužnice!

Ono što je zabilježeno u toku ovoga postupka jest to, da je želeći tužiteljica Nevena Aličehajić, da opravda svoj profesionalni sunovrat, na Kolegiju Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, dok je trajao postupak u predmetu “Šimić” kukala i kazala: „Suđenja u predmetu „Šimić“ su teška, ne mogu sama, potreban mi je još jedan tužitelj, jer sudija Murtezić sve obrani dopušta u korist vlastitih tvrdnji…, ja radim privredu (o.p. privredni kriminal) i predmet „Šimić“ nije u opisu moga posla, te mi je potrebno, da mi se dodijeli tužitelj iz Općeg odjela kriminaliteta…“ – kukala je i naricala Nevena Aličehajić, opravdavajući svoju nesposobnost, da su tobože suđenja teška.

Ovo je posebno sada zanimljivo, jer kada je Aličehajićeva trebala da dokazuje lojalnost kriminalizovanoj i iskompromitiranoj Dalidi Burzić, o čijem je kriminalu i Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko govorio u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti, tada joj nije palo na pamet, da se u odnosu prema Šimiću uzela posla, koji nije u opisu njezina referata na kojem radi iz čega se nazire neoboriv zaključak, da je Nevena Aličehajić radila „po zadatku“.

I u ovome predmetu, Aličehajićeva je pravomoćno izgubila optužnicu, zbog čega je Šimić protiv iste, ali i drugih osoba, uključujući i Dalidu Burzić i druge, podnio krivičnu prijavu, zbog montirane optužnice.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI