fbpx

Profesor Romić: Naš sistem od nasilnika napravi heroja

Autor: dnevno.ba

Na Facebook stranici „Nisam tražila“ konstantno pristiže na hiljade novih svjedočanstava žena koje su doživjele seksualno uznemiravanje i zlostavljanje

– To što trenutno ne objavljujemo vaše ispovijesti, ne znači da smo vas napustili. Broj poruka u inboxu, koji raste iz minute u minutu, premašuje sve naše kapacitete. Trudit ćemo se da od sutra objavljujemo barem 20 ispovijesti dnevno. Važno je da znate da se aktivno bavimo i svim pravnim aspektima, kako bismo zaštitili svakoga od vas – navele su administratorice stranice, četiri bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Podsjetimo, Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović su ovu stranicu pokrenule nakon što je njihova kolegica, beogradska glumica Milena Radulović za silovanje optužila Miroslava Aleksića, profesora glume i reditelja.

One, pak, kako nam je to jučer kazala Mičić, ne žele više istupati u medijima, a, iako su brojne institucije reagirale i podržale njihovu svojevrsnu kampanju, ipak je neophodno stvoriti sigurno okruženje kako bi se navodi ispitali, a činjenice utvrdile.

– Sve to treba usmjeriti na adekvatan način, odnosno, pretočiti u krivične prijave i pokrenuti odgovarajuće postupke. Jer sve drugo je priča koja ne služi bogzna čemu, već da, eto, pričamo radi priče. Međutim, bojim se da se, u konačnici, većina njih neće odvažiti u smislu podnošenja krivične prijave. Jednostavno, treba puno toga da se posloži, pa da ta akcija bude uspješna. Jer naš sistem je takav da od žrtve napravi novu žrtvu, a od tlačitelja i nasilnika heroja – kaže nam prof. Marko Romić, specijalista traumatske psihologije.

Naglašava da treba biti vrlo konkretan i, prije svega, žrtvama pružiti stručnu pomoć, potaknuti ih i ohrabriti da to učine, ako već nisu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI